Kosiarka autonomiczna / robot koszący

Wrzucam wątek, bo śmiecę w innych, a interesuje mnie temat i może inni coś ciekawego tutaj znajdą.

Trafiła się niezła promocja na amazon.de:
WORX WR167E M700 PLUS
675 EUR (3120 zł) ale amazon.de sprzedaje do PL bez VAT, więc wyszło 567 EUR (2620 zł).
Wie ktoś może czy przyjdzie mi ten VAT płacić w PL - nie kupowałem tak jeszcze?

Dodam, że kosiarka ma integrację z Home Assistant, co pozwoli na fajne automatyzacje kiedy np. pada, ma padać, albo dzieją się inne ciekawe rzeczy. Powinienem mieć też możliwość wysyłania sobie alertów np. o czasie pracy i konieczności wymiany ostrzy.

Last edited:

Michal

Moderator
co da się z tej integracji wycisnąć?
ona wiąże się z urządzeniem po ip czy web api?

można sterować np strefami czy harmonogramem tak jak w OH?
Ja mam podpięta integrację po cloud. Lokalna miała bardzo mało danych.
Zonami chyba nie można sterowac.
Resztę (jak harmonogram) można sobie zrobić samemu w HA za pomocą automatyzacji. Ta integracja to port integracji z odkurzacza, więc nie ma pewnie tu wszystkich dostępnych opcji.

Ps. Plany bawienia się ustawieniami miałem wielkie ale wygląda na to, że nic nie będę ruszał, bo wszystko działa samo wystarczająco dobrze.

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Przyjechał pan z Luba2, ma zamiar zostawić ją na test 3 -4 dni a ja musiałem się zabrać za trawę. Nie było możliwości koszenia przez 10 dni to co zastałem spowodowało że w pierwszym odruchu napisałem post, w drugim zadzwoniłem do pana aby przyjechał i wykosił, w trzecim odruchu umówiłem się na wizytę lokalną pana od Luba2. Po jego wizycie wyciągnąłem kosiarkę akumulatorową i zabrałem się do roboty. Mam 6 baterii 5 ah ale jedną ładowarkę na dwa akumulatory. Tym razem ze względu na wysokość trwały zdecydowałem się na zbieranie jej do kosza i bardzo szybko straciłem pierwsze cztery akumulatory, po wytraceniu ostatnich dwóch musiałem zrobić przerwę. W sumie na całość poszło 12 sztuk, ale pod koniec już tylko cyzelowałem robotę. Wydaje mi się że powinienem naostrzyć nóż, myślę też aby go zmienić na coś w stylu noża talerzowego, nawet zamówiłem, bo mi się wydaje że zrobi lepsze ciśnienie a podczas mulczowania lepiej się sprawdzi. Dokupię też kosę akumulatorową bo mam jeszcze łąkę kwietną a tego kosiarką nie ogarnę, dzięki temu uzyskam dodatkowe aukumulatory ale co ważniejsze ładowarkę do nich. Mimo wszystko ten kawałek bez nasadzeń i zbytniej komplikacji chyba zostawię w nożach robota, przynajmniej jeden kawałek będzie zawsze gotowy do rekreacji

Attachments

• IMG_4262.jpeg
    IMG_4262.jpeg
    921,3 KB · Liczba wyświetleń: 47
  • IMG_4261.jpeg
    IMG_4261.jpeg
    1 013,3 KB · Liczba wyświetleń: 40
  • IMG_4260.jpeg
    IMG_4260.jpeg
    886,3 KB · Liczba wyświetleń: 45
  • IMG_4258.jpeg
    IMG_4258.jpeg
    903,6 KB · Liczba wyświetleń: 46
  • IMG_4255.jpeg
    IMG_4255.jpeg
    953,6 KB · Liczba wyświetleń: 41
  • IMG_4257.jpeg
    IMG_4257.jpeg
    947,5 KB · Liczba wyświetleń: 45
  • IMG_4256.jpeg
    IMG_4256.jpeg
    702,3 KB · Liczba wyświetleń: 41
  • IMG_4271.jpeg
    IMG_4271.jpeg
    980,4 KB · Liczba wyświetleń: 44
  • IMG_4272.jpeg
    IMG_4272.jpeg
    531,3 KB · Liczba wyświetleń: 42
  • IMG_4270.jpeg
    IMG_4270.jpeg
    895 KB · Liczba wyświetleń: 42

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
pytanie do właścicieli Worx m 700+ (wr167e)

ogród 700m2 z rabatami i drzewkami po środku, jak mulczuję bez zbierania pokosu to schodzi mi spalinową kosiarką 50-60minut, kosiarka ma ponad 50cm ostrze, zapieprzam dość żwawo....

worx 700+ ma baterię 4Ah i to starcza mu na +/- 1:30 koszenia, po czym wraca na ładowanie, na moje oko potrzebuje jakieś 4-6 takich wyjazdów żeby skosić cały ogród, jak w takim razie wam ta kosiarka ogarnia trawnik? macie ją na 300-400m? czy od razu kupiliscie 8Ah baterię?
mam ustawioną wysokość 40, trawnik nie jest równy ale lepszy już nie będzie

po 2 dniach zastanawiam się czy sprzedawać ją od razu i brać L 1000? lub jeszcze większą?

vwir

Pionier e-mobilności

ogród 700m2 z rabatami i drzewkami po środku, jak mulczuję bez zbierania pokosu to schodzi mi spalinową kosiarką 50-60minut, kosiarka ma ponad 50cm ostrze, zapieprzam dość żwawo....

worx 700+ ma baterię 4Ah i to starcza mu na +/- 1:30 koszenia, po czym wraca na ładowanie, na moje oko potrzebuje jakieś 4-6 takich wyjazdów żeby skosić cały ogród, jak w takim razie wam ta kosiarka ogarnia trawnik? macie ją na 300-400m? czy od razu kupiliscie 8Ah baterię?

po 2 dniach zastanawiam się czy sprzedawać ją od razu i brać L 1000? lub jeszcze większą?
Mam ogród w sumie 1000m2, z tego ok. 700m2 ogarnia Landroid M700, ok. 150m2 Landroid S300, pozostałość koszę ręcznie. Mam ustawione koszenie od 9:30-15:30 codziennie od poniedziałku do piątku (albo 9:00-15:30, już nie pamiętam dokładnie). W sobotę nie kosi, w niedzielę chyba 3h. Nawet jeśli nie skosi każdego cm2 każdego dnia to nie problem, bo po 2-3 dniach skosi wszystko. Poza tym dochodzi kwestia odpowiedniego ustawienia stref - ja zdefiniowałem 4 strefy, przy czym jego "strefa" to tak naprawdę punkt z którego startuje koszenie. Jeśli w trakcie koszenia opuści daną strefę to opuści i zacznie kosić sąsiednią. Uwaga ta sama co do Michała - nie musisz skosić wszystkiego za każdym razem. To nie kosiarka spalinowa. Pozwól mu po prostu robić robotę i po kilku tygodniach najwyżej naniesiesz drobne poprawki.

Michal

Moderator

Nie wiem co masz nie tak ale u mnie Worx M700+ spokojnie chodzi przez 3 godziny i zostaje jej jeszcze ~30% baterii. Opisywałem powyżej wszystko bardzo dokładnie.
Przy czym u mnie kosi na 60 mm, a trawnik nie jest jakoś super gęsty. Po takich 3 godzinach w zasadzie całość wygląda na skoszoną.
Opisywałem:

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Mam ogród w sumie 1000m2, z tego ok. 700m2 ogarnia Landroid M700, ok. 150m2 Landroid S300, pozostałość koszę ręcznie. Mam ustawione koszenie od 9:30-15:30 codziennie od poniedziałku do piątku (albo 9:00-15:30, już nie pamiętam dokładnie). W sobotę nie kosi, w niedzielę chyba 3h. Nawet jeśli nie skosi każdego cm2 każdego dnia to nie problem, bo po 2-3 dniach skosi wszystko. Poza tym dochodzi kwestia odpowiedniego ustawienia stref - ja zdefiniowałem 4 strefy, przy czym jego "strefa" to tak naprawdę punkt z którego startuje koszenie. Jeśli w trakcie koszenia opuści daną strefę to opuści i zacznie kosić sąsiednią. Uwaga ta sama co do Michała - nie musisz skosić wszystkiego za każdym razem. To nie kosiarka spalinowa. Pozwól mu po prostu robić robotę i po kilku tygodniach najwyżej naniesiesz drobne poprawki.
ok czyli jeśli bateria starcza mu na tyle ile starcza to trudno i pamięta żeby następnego dnia kości po innych ścieżkach? nie chcę robić stref bo nie muszę, zależy mi na tym, żeby ogród był skoszony, a że będzie robić to w ratach na 2-4 dni to mi to nie przeszkadza, obawiam się tylko pokrycie koszenia będzie 100%

na którą macie ustawione podlewanie? ja mam czas rozpoczęcia podlewania wraz ze wschodem słońca, kilka lat temu wyczytałem że tak jest optymalnie i do tej pory się tego trzymałem ale teraz myślę o zmianie, żeby nie opóźniać starty kosiarki

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Nie wiem co masz nie tak ale [...] u mnie kosi na 60 mm, a trawnik nie jest jakoś super gęsty. Po takich 3 godzinach w zasadzie całość wygląda na skoszoną.
ja uważam, że mam dość gęsty i jak pisałem 40mm ustawiłem.... to może być ta różnica, w informacjach o kosiarce podawany jest czas 120-160min czyli zakładam, że 160min to przy średnim zagęszczeniu trawnika i tych 60mm
pytanie co ty masz nie tak że przy 3h zostaje ci jeszcze 30% :D

vwir

Pionier e-mobilności
ok czyli jeśli bateria starcza mu na tyle ile starcza to trudno i pamięta żeby następnego dnia kości po innych ścieżkach? nie chcę robić stref bo nie muszę, zależy mi na tym, żeby ogród był skoszony, a że będzie robić to w ratach na 2-4 dni to mi to nie przeszkadza, obawiam się tylko pokrycie koszenia będzie 100%
Jeszcze raz: strefy robię nie po to żebym faktycznie miał strefy (chociaż trochę mam), tylko dlatego, że wtedy kosiarka startuje w różnych miejscach. Dzięki temu masz bardziej równomiernie skoszone.
Kosiarka niczego nie pamięta, jest głupia jak but. Jej algorytm z grubsza to: jedź w losowym kierunku, jeśli dojedziesz do przeszkody lub kabla to skręć o losowy kąt. Tyle algorytmu. Stąd warto startować z różnych miejsc.

Michal

Moderator
ja uważam, że mam dość gęsty i jak pisałem 40mm ustawiłem.... to może być ta różnica, w informacjach o kosiarce podawany jest czas 120-160min czyli zakładam, że 160min to przy średnim zagęszczeniu trawnika i tych 60mm
pytanie co ty masz nie tak że przy 3h zostaje ci jeszcze 30% :D
Nie nawoziłem trawnika od 3 lat, więc nie rośnie za szybko ;)

PawelGDZ

Posiadacz elektryka
Nie nawoziłem trawnika od 3 lat, więc nie rośnie za szybko ;)
mój trawnik rośnie jak wycena NVIDII, mam 3 pojemniki na pokos i jeszcze od sąsiadów pożyczam 2-3 co dwa tygodnie :(
stąd właśnie robocik, bo kosić lubię i gdy trafiam w okno pogodowe to jest super, ale problemem właśnie jest ten pokos, nie mam gdzie utylizować

jest głupia jak but. Jej algorytm z grubsza to: jedź w losowym kierunku, jeśli dojedziesz do przeszkody lub kabla to skręć o losowy kąt. Tyle algorytmu. Stąd warto startować z różnych miejsc.

no tak to też wygląda z mojego reverse engineering czyli patrzenia się "co on odp#$@la" :D
troszkę mnie uspokoiłeś, dam jej 2 tygodnie, jak ogarnie to ok, jak nie to dostanie baterię z aliexpress 8Ah, dopiero w ostateczności zrobię jej podział na 2-3 strefy

tym pokrętłem co się ustawia na główym ekranie np -20 - +100% to co właściwie się reguluje?
pytam, bo jak zmieniłem z 90 na 100 to nagle w apce pokazało mi że bateria się naładowała w 2 sekundy z 90% do własnie tych 100%, żeby było jasne, instrukcji jeszcze nie otworzyłem :D
jeszcze jedno, koszenie granicy robi wam co dzień czy też raz na jakiś czas?