Pierwsza jazda Scenic

Ironeska

Fachowiec
Muszę się umówić ja jazdy probne Aryiją, potem Explorer i Scenic jak będzie.
Mialem okazję potestować trochę Arjankę i co mi nie pasowało:

- Podłokietnik w drzwiach jest niżej niż ten centralny (z biegiem czasu można się przyzwyczaić)
- system infotainment napisany chyba przez studenta na zaliczenie licencjatu
- słabej rozdzielczości wyświetlacz centralny (chyba SD) a co za tym idzie obraz z kamer.
- ładowanie tylko 100kw ze stacji dc ( próbowane na kilku greenway-ach)

Ogólnie fajny samochod ale z wadami które mnie do niego zniechęciły

Robsonics

Posiadacz elektryka
HINT: Jak kogoś nie stać, to cieszy się z tego że może oszczędzić i w zamian poczekać 10 minut dłużej dwa razy na miesiąc
HINT3: kupujesz auto spalinowe jeszcze taniej, a pieniądze zaoszczędzone na zakupie i ubezpieczeniu przeznaczasz na paliwo. Przy obecnych stawkach na publicznych słupach i ładowarkach DC, koszty "paliwa" są zbliżone do benzyny (nie mówiąc o gazie, chociaż ja jeżdżę na czystej benzynie, współczesne silniki przeciętnie radzą sobie na LPG), a ubezpieczenie droższe.
Generalnie może wyjść na "0", a nie martwisz się infrastrukturą, czy koniecznością podgrzania baterii zimą. No I zasięg masz większy...
Chyba że masz gdzie się ładować pod domem, ale ... nie każdy ma taką możliwość

Robsonics

Posiadacz elektryka
Mialem okazję potestować trochę Arjankę i co mi nie pasowało:

- Podłokietnik w drzwiach jest niżej niż ten centralny (z biegiem czasu można się przyzwyczaić)
Raczej nie trzyma się w jednym czasie rąk na obu podłokietnikach, pomijając fakt, że jak trzymasz kierownicę jak należy (za dziesięć druga), to podłokietników i tak nie sięgasz. Generalnie wada nie-wada.
- system infotainment napisany chyba przez studenta na zaliczenie licencjatu
Renault ma rzeczywiście lepszy system w najnowszych modelach
- słabej rozdzielczości wyświetlacz centralny (chyba SD) a co za tym idzie obraz z kamer.
- ładowanie tylko 100kw ze stacji dc ( próbowane na kilku greenway-ach)
Widziałem zdjęcia podstawowej kamery cofania w Scenicu/Megane (tylko tył). Szału nie ma, ale pokazuje co trzeba + ma ultradźwiękowe czujniki p + t
Ogólnie fajny samochod ale z wadami które mnie do niego zniechęciły
Jak piszę- każdy ma swoje potrzeby i na czymś innym mu zależy

viallos

Pionier e-mobilności
HINT3: kupujesz auto spalinowe jeszcze taniej, a pieniądze zaoszczędzone na zakupie i ubezpieczeniu przeznaczasz na paliwo.
Wiesz czego chcesz a marudzisz o elektrykach. Na razie, jak ci kolega napisał ...zabawa dla bogatych ... jak cię nie stać, żeby być 'early adopterem' to nie truj dupy. Polecam forum o ICE, tam ci lepiej doradzą.

Jusand

Posiadacz elektryka
Raczej nie trzyma się w jednym czasie rąk na obu podłokietnikach, pomijając fakt, że jak trzymasz kierownicę jak należy (za dziesięć druga), to podłokietników i tak nie sięgasz. Generalnie wada nie-wada
A kto trzyma tak kierownicę teraz, toż to stara szkoła. Teraz trzyma się kierownicy za piętnaście trzecia. I wtedy podłokietniki się przydają

Robsonics

Posiadacz elektryka
Teraz trzyma się kierownicy za piętnaście trzecia. I wtedy podłokietniki się przydają
Może mam za krótkie ręce lub za nisko podłokietniki, ale gdybym trzymał na nich ręce to raczej kiera na za dwadzieścia czwarta 😆
Inna sprawa, że często trzymam po prostu lewą na jedenastej, a prawa spoczywa na podłokietniku 😂

Ev3

Pionier e-mobilności
HINT3: kupujesz auto spalinowe jeszcze taniej,
Nie kupujesz.
Chyba że jakiś bidamodel, albo słaby badziew z manualem.
Ale takiego się nie da porównać z elektrykiem.

HINT: MG4 za 125 tys - 27 dotacji i zamiata wszystko z ice co by miało choć cień sensowności.

Robsonics

Posiadacz elektryka
Nie kupujesz.
Chyba że jakiś bidamodel, albo słaby badziew z manualem.
Znam takich, co wolą manualną skrzynię, sam taką mam i gdyby nie to, że często jeżdżę w miejskim ruchu, to na takiej mógłbym poprzestać. Zresztą preferuję automat z możliwością manualnej zmiany, bo współczesne skrzynie trzymają zdecydowanie za niskie obroty.
Ale takiego się nie da porównać z elektrykiem.
Wow, uwielbiam takie porównania. Scenic z 300 Nm jest za słaby, ale jednocześnie "takiego nie da się porównać z elektrykiem". To zdecydujcie się, czy aut elektrycznych nie można porównywać ze spalinowymi, czy jednak je porównywujecie.
HINT: MG4 za 125 tys - 27 dotacji i zamiata wszystko z ice co by miało choć cień sensowności.
Nope. Brak klimy 2 strefowej, nawet w najbogatszej wersji, irytujące działanie asystentów, mało intuicyjny interfejs, niezbyt praktyczny bagażnik, pompa ciepła czy kamera cofania tylko w wersji najbogatszej.
Chyba że ktoś patrzy przez pryzmat tabelek w excelu na zasadzie "im taniej tym lepiej, resztę można przeboleć"

Ev3

Pionier e-mobilności
Nope. Brak klimy 2 strefowej, nawet w najbogatszej wersji, irytujące działanie asystentów, mało intuicyjny interfejs, niezbyt praktyczny bagażnik, pompa ciepła czy kamera cofania tylko w wersji najbogatszej.

Taaa jasne, bo tańszy niż 100 tys, kompaktowy ice, to będzie to wszystko miał w standardzie już od najniższej wersji.
To jest właśnie kwintesencja pierdalamento hejtera.

PLONK