Nowe ceny prądu od lipca 24 do końca 2025 roku

KrissTMY

Posiadacz elektryka

nabrU

Moderator
Dobree :ROFLMAO:. Jednak trza się doktoryzować...

DużyŁoś

Fachowiec
A w pierwszym linku patrzyłeś? Nie ma tam Twojej firmy. Na stronie URE są taryfy od piątku.
No pewnie, że jest - ale wiesz, zielona energia, fachowcy, dołącz do nas, pochodne z całkami a podstawowego cennika brak - poza tym ja nie mam umowy z URE tylko z PGE. Wiem wiem, trochę się czepiam ale żeby zdobyć infromację jak obliczyć np 500kWh za miesiąc muszę przetworzyć dwa duże pdf'y wraz z drobnym druczkiem i gwiazdeczkami :)

KrissTMY

Posiadacz elektryka
No pewnie, że jest - ale wiesz, zielona energia, fachowcy, dołącz do nas, pochodne z całkami a podstawowego cennika brak - poza tym ja nie mam umowy z URE tylko z PGE. Wiem wiem, trochę się czepiam ale żeby zdobyć infromację jak obliczyć np 500kWh za miesiąc muszę przetworzyć dwa duże pdf'y wraz z drobnym druczkiem i gwiazdeczkami :)
Zaczekaj do jutra , ale nie do 0.03 😀

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Ja nadal nie rozumiem do końca strefy nocnej taryfy G12 w Tauronie:

W strefie nocnej
10 godzin w ciągu doby,
z tego 8 następujących po sobie godzin
z przedziału pomiędzy godzinami 22:00 a 7:00
oraz 2 następujące po sobie godziny
z przedziału pomiędzy godzinami 13:00 a 16:00***)

*** godziny zegarowe trwania stref czasowych określa Operator

Czyli kiedy konkretnie obowiązuje taryfa nocna? Podane powyżej zakresy to w sumie 9+3 = 12 godzin, a taryfa nocna obowiązuje przez 10 godzin. Czyli jeżeli coś (np. piekarnik) włączę na godzinę o godz. 13:00, to Tauron może mi to policzyć jako taryfę dzienną (bo np. taryfa nocna jest przez 2 godziny 14:00-16:00)?

Czy dobrze rozumiem, aby na pewno załapać się na taryfę nocną to trzeba zawęzić zakres to 23:00-6:00 (7 godzin) i 14:00-15:00 (1 godzina)?

Ktoś ma taryfę G12 w Tauronie, i może się podzielić obserwacjami?

Co to są te 'godziny zegarowania'?

Beep21

Posiadacz elektryka
Źle rozumiesz. Taryfa nocna jest od 22 do 7 a nie 23 do 6. Wybija 22:00 i masz taryfę nocną. Wybija 7:00 i masz taryfę "drogą". I w tym przedziale 22:00 - 7:00 przez 8 następujących po sobie godzin możesz pobierać energię w tańszej cenie

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Źle rozumiesz. Taryfa nocna jest od 22 do 7 a nie 23 do 6. Wybija 22:00 i masz taryfę nocną. Wybija 7:00 i masz taryfę "drogą"
To w ciągu całej doby, ile godzin trwa taryfa nocna?

Beep21

Posiadacz elektryka
No od 22:00 masz taryfę nocną - jak o 22:00 zaczniesz pobór energii to przez kolejne 8 następujących godzin masz taryfę nocną. W zasadzie ciężko całkowicie wyłączyć zużycie w domu więc głównie będziesz miał tanio w godzinach 22-6.