eimi

Pionier e-mobilności
Ja korzystam z noip.com tylko w wersji darmowej trzeba raz w miesiącu trzeba potwierdzić chęć dalszego korzystania z danego adresu DNS inaczej przepadnie

zibizz1

Pionier e-mobilności
Dynamiczne IP to nie problem. noip.com jest spoko. Problem jest jak nie ma publicznego (jak u mnie po LTE)

Zeby łączyć sie P2P gdy obie strony sa za NATem potrzeba serwera pośredniczącego który ktoś musi utrzymywać

Gandalf

Pionier e-mobilności
Dla tych co nie mają zewnętrznego IP - nie korzystałam z tego - ale znajomy polecał: https://tailscale.com/ (bezpłatny prywatny vpn).

Póki co jest darmowe - pod spodem jest wireguard.
Ja bym nie polecał :)
Jak ktoś ogarnia to sobie wireguard ogarnie, a jak nie ogarnia, to lepiej by nieogarniający nie ryzykował dawaniem dostępu światu do swojego samochodu 😅

piotrpo

Pionier e-mobilności
Nie chce uzywac zewnetrznego DNS (mam zmienne IP), VPN i przekierowania portow na routerze aby wejsc do calej swojej sieci bezposrednio.
Gdzieś to przekierowanie ruchu musi zostać zrobione. Na Synology powinieneś mieć dostępną aplikację ZeroTier. W teorii - instalujesz na Synology, instalujesz na telefonie, komputerze czy czym tam chcesz zdalnym, konfigurujesz sobie sieć zdalną i działa. Nie są wymagane żadne porty, DMZ itd.