SuC Szczecin

kubatar

Pionier e-mobilności
A jeszcze wcześniej trzeba o te warunki wystąpić.
Myślę że operatorzy w Polsce sa zawaleni wnioskami o warunki przyłączenia dla ładowarek DC tak jak byli/są zawaleni wnioskami o przylaczenie dla PV lub magazynów energii.
Wiele firm się wyspecjalizowało że robią "papiery" pod takie instalacje a potem sprzedaja za grube pieniadze jako gotowe projekty pod budowę.

krzyss

Pionier e-mobilności
A ktos moze wie, dzis ladowalem sie w zabkach. Zjechalem z 5% bateria sie szykowala okolo 10minut.
Zabki maja stacje 250kW, na poczatku mialem 79kW, potem przyspieszylo do 101kW i zwolnilo do 69kW. Byly zajete prawie wszystkie stanowiska. Czy to znaczy ze Zabki tez juz nie sa takie szybkie ?
W sumie ladowalem sie tam dopiero drugi raz, wiec nie wiem.

kubatar

Pionier e-mobilności
A ktos moze wie, dzis ladowalem sie w zabkach. Zjechalem z 5% bateria sie szykowala okolo 10minut.
Zabki maja stacje 250kW, na poczatku mialem 79kW, potem przyspieszylo do 101kW i zwolnilo do 69kW. Byly zajete prawie wszystkie stanowiska. Czy to znaczy ze Zabki tez juz nie sa takie szybkie ?
W sumie ladowalem sie tam dopiero drugi raz, wiec nie wiem.
Inni też mieli takie słabe patametry ładowania?

nabrU

Moderator
Nie wiem kto i jakie odbiory musi zrobić. Natomiast jestem pewien, że do sprawdzenia publicznej ładowarki, najpierw musi ona zostać zbudowana.

Pytam, bo PL jest sporo do przodu (w mojej ocenie) w łączności komórkowej w porównaniu do UK. Więc jeśli np. BTSy to też domena UDT oznaczałoby to, że w sprawie ładowarek DC to jednak nie UDT jest 'showstopperem' a raczej albo sieć energetyczna / przyłącza albo inna buchalteria.

Last edited:

Przemmo

Posiadacz elektryka
A skad mam wiedziec ? :)
Wystarczy wysiąść i zapytać ;) Teslarze to fajna społeczność. Dzisiaj sobie pogadałem w Lućmierzu.

Natomiast co do mocy to wiem, że jeśli sąsiednie stanowiska są zajęte to moc może się dzielić na 2, może tu był problem? Ja 29 czerwca w Ząbkach miałem na maksie coś ok. 190 kW....

Pepek

Posiadacz elektryka
Ja w Ząbkach będąc (show Cybertrucka) ładowałem się tam na prawie pełnej ładowarce (1 wolna jak podjechałem, za chwilę już była kolejka) i miałem cały czas mojego max-a (bo SR, więc nie brało pełnego 250kW). Więc może tego dnia akurat było coś gorzej w sieci?

krzyss

Pionier e-mobilności
Wystarczy wysiąść i zapytać ;) Teslarze to fajna społeczność. Dzisiaj sobie pogadałem w Lućmierzu.

Natomiast co do mocy to wiem, że jeśli sąsiednie stanowiska są zajęte to moc może się dzielić na 2, może tu był problem? Ja 29 czerwca w Ząbkach miałem na maksie coś ok. 190 kW....
W Zabkach sa V3, nie powinny dzielic…