Pęknięta szyba przednia

krzyss

Pionier e-mobilności
Przez paręnaście lat w aucie nie miałem problem z pękniętymi szybami a jeździłem po każdym rodzaju drogi.

To jakaś wada Tesli, że szyby są takie kruche?
A sa ?
Mam ponad 103kkm i szyba fabryczna.

wojtkow

Pionier e-mobilności
Przez paręnaście lat w aucie nie miałem problem z pękniętymi szybami a jeździłem po każdym rodzaju drogi.

To jakaś wada Tesli, że szyby są takie kruche?
Miałeś szczęście i tyle. Ja w każdym wcześniejszym samochodzie wymieniałem szybę przynajmniej raz a najgorzej było w poprzednim ICE gdzie oberwałem kamieniem wracając z wymiany po poprzednim spotkaniu z kamieniem.
W mojej okolicy są miejsca gdzie wiem, że warto poczekać i nie jechać za poprzedzającym samochodem, ale ciężko mieć taką mapę całego kraju.

eimi

Pionier e-mobilności
Szybę tłuką główni Ci co nie trzymają odstępów w trasie.

Druga kwestia jak są roboty drogowe to zwiększamy dystans jeszcze 2x bo na jezdni może być dużo drobnego żwiru.

Reszta przypadków to zwyczajny pech ale takie pęknięcia to ułamek w/w przypadków.

Jeffero

Zadomawiam się
Przyszła wycena z Berlin Reinickendorf na 1430 euro :( . Czy to możliwe, żeby różne punkty serwisowe miały różne ceny? Bo spora różnica względem wspomnianych tu wcześniej 880 euro w Berlin Schonefeld.

update: w Berline Schonefeld 1408 euro, czyli jakaś różnica jest, ale 880 euro pewnie nigdzie nie dostanę.

Last edited:

JM&JM

Posiadacz elektryka
Przestroga dla Tych z Was, którzy mają Teslę na gwarancji a chcieliby skorzystać z polisy auto-szyba i wymienić szybę w firmie wskazanej przez ubezpieczyciela, która nie jest serwisem lub body shopem Tesli.

W skrócie opis sytuacji. Choć wiem, że krótko raczej nie potrafię ale się postaram
  1. W piątek nadlatujący kamień na A4 na remontowanym odcinku zdemolował mi przednią szybę - cóż zdarza się. Ostatni taki przypadek miałem 9 lat temu. Myślę sobie auto-szyba ma 8 tyś. ochrony więc spokojnie się zmieszczę.
  2. Dzwonię do Santander Multi aby zgłosić szkodę ale mówią mi, że z "autoszyby" to mam zgłosić bezpośrednio do PZU.
  3. Zgłaszam mailowo do PZU w poniedziałek i następnego dnia telefonicznie dostaję info, że do 2 dni otrzymam SMS z informacją jaki warsztat wymieni mi szybę na zgodną z oryginałem. Pani w PZU o oryginalnej szybie nawet nie chce słyszeć bo to po za zakresem OWU.
  4. W środę dzwoni do mnie PHU Szybex aby umówić się na wymianę. Na pytanie jaką szybę otrzymam informują mnie że zgodną z oryginałem.
    1. Na moją prośbę wysyłają mi certyfikat Saint Gobain potwierdzaj zgodność OEM ale szyba bez logo Tesla (okazuje się, że już są zamienniki).
    2. Na pytanie czy pracownik ma uprawnienia SEP do pracy z elektrykami? Odp. Nie
    3. Na pytanie czy mają certyfikację Tesli na wymianę szyb? Odp. Nie
    4. Na pytanie czy mają sprzęt do kalibracji kamer? Odp. Nie ale Teslach sama się kalibruje po kilkunastu kilometrach.
    5. Na pytanie kto będzie odpowiadał za ewentualne uszkodzenie kamery po jakimś czasie od wymiany szyby? Odp. Yyyyyy.... nie mieliśmy jeszcze takiego przypadku.
  5. Odmawiam wymiany szyby i ponownie piszę do PZU prośbę o wymianę w body shop lub serwisie Tesli.​
  6. Następnego dnia dzwoni infolinia, że mam wykonać wymianę w PHU Szybex. Ponownie odmawiam i telefonicznie zgłaszam reklamację. Reklamacja przyjęta, czas na rozpatrzenie 30 dni​
  7. Dzwonię dzisiaj do technika mobilnego z nadzieją, że może on zna jakiś sposób aby doprowadzić sprawę do szczęśliwego finału i co się dowiaduję???​
    1. Wymiana szyby bez kalibracji spowoduje błędne działanie systemów wspomagania (AP, asystent hamowani, zmiany pasa, etc.
    2. Wymian w nieautoryzowanym warsztacie jakiegokolwiek stałego elementu auta powoduje utratę gwarancji na cały pojazd a nie tylko na dany element!
    3. Sugeruje aby PZU zadzwoniło do serwisu Tesli aby dowiedzieć się co i jak​
  8. Wysyłam do PZU kolejnego maila jako uzupełnienie zgłoszonej reklamacji....​
Pozostało tylko do 29 dni jazdy z pękniętą szybą do czasu rozpatrzenia reklamacji w nadziei, ze w tym czasie nie zabiorą mi dowodu rejestracyjnego :)

Czy w PL nie może być prosto w przypadku prostych tematów??? Masz ubezpieczenie na 8 tyś? Oryginalna szyba z wymianą w body shopie 6,6 czyli mieścisz się w wartości polisy. Naprawiasz i zadowolony jeździsz dalej. Nie Tu trzeba cały czas walczyć o wszystko i być specjalistą od prawa ubezpieczeniowego!

gim-kg

Pionier e-mobilności
Przestroga dla Tych z Was, którzy mają Teslę na gwarancji a chcieliby skorzystać z polisy auto-szyba i wymienić szybę w firmie wskazanej przez ubezpieczyciela, która nie jest serwisem lub body shopem Tesli.

W skrócie opis sytuacji. Choć wiem, że krótko raczej nie potrafię ale się postaram
  1. W piątek nadlatujący kamień na A4 na remontowanym odcinku zdemolował mi przednią szybę - cóż zdarza się. Ostatni taki przypadek miałem 9 lat temu. Myślę sobie auto-szyba ma 8 tyś. ochrony więc spokojnie się zmieszczę.
  2. Dzwonię do Santander Multi aby zgłosić szkodę ale mówią mi, że z "autoszyby" to mam zgłosić bezpośrednio do PZU.
  3. Zgłaszam mailowo do PZU w poniedziałek i następnego dnia telefonicznie dostaję info, że do 2 dni otrzymam SMS z informacją jaki warsztat wymieni mi szybę na zgodną z oryginałem. Pani w PZU o oryginalnej szybie nawet nie chce słyszeć bo to po za zakresem OWU.
  4. W środę dzwoni do mnie PHU Szybex aby umówić się na wymianę. Na pytanie jaką szybę otrzymam informują mnie że zgodną z oryginałem.
    1. Na moją prośbę wysyłają mi certyfikat Saint Gobain potwierdzaj zgodność OEM ale szyba bez logo Tesla (okazuje się, że już są zamienniki).
    2. Na pytanie czy pracownik ma uprawnienia SEP do pracy z elektrykami? Odp. Nie
    3. Na pytanie czy mają certyfikację Tesli na wymianę szyb? Odp. Nie
    4. Na pytanie czy mają sprzęt do kalibracji kamer? Odp. Nie ale Teslach sama się kalibruje po kilkunastu kilometrach.
    5. Na pytanie kto będzie odpowiadał za ewentualne uszkodzenie kamery po jakimś czasie od wymiany szyby? Odp. Yyyyyy.... nie mieliśmy jeszcze takiego przypadku.
  5. Odmawiam wymiany szyby i ponownie piszę do PZU prośbę o wymianę w body shop lub serwisie Tesli.​
  6. Następnego dnia dzwoni infolinia, że mam wykonać wymianę w PHU Szybex. Ponownie odmawiam i telefonicznie zgłaszam reklamację. Reklamacja przyjęta, czas na rozpatrzenie 30 dni​
  7. Dzwonię dzisiaj do technika mobilnego z nadzieją, że może on zna jakiś sposób aby doprowadzić sprawę do szczęśliwego finału i co się dowiaduję???​
    1. Wymiana szyby bez kalibracji spowoduje błędne działanie systemów wspomagania (AP, asystent hamowani, zmiany pasa, etc.
    2. Wymian w nieautoryzowanym warsztacie jakiegokolwiek stałego elementu auta powoduje utratę gwarancji na cały pojazd a nie tylko na dany element!
    3. Sugeruje aby PZU zadzwoniło do serwisu Tesli aby dowiedzieć się co i jak​
  8. Wysyłam do PZU kolejnego maila jako uzupełnienie zgłoszonej reklamacji....​
Pozostało tylko do 29 dni jazdy z pękniętą szybą do czasu rozpatrzenia reklamacji w nadziei, ze w tym czasie nie zabiorą mi dowodu rejestracyjnego :)

Czy w PL nie może być prosto w przypadku prostych tematów??? Masz ubezpieczenie na 8 tyś? Oryginalna szyba z wymianą w body shopie 6,6 czyli mieścisz się w wartości polisy. Naprawiasz i zadowolony jeździsz dalej. Nie Tu trzeba cały czas walczyć o wszystko i być specjalistą od prawa ubezpieczeniowego!
Czy w ubezpieczeniu autoszyby w PZU miałeś wybrany wariant “original”?

JM&JM

Posiadacz elektryka
Czy w ubezpieczeniu autoszyby w PZU miałeś wybrany wariant “original”?
Niestety nie. Kupując pakiet w Santander Consumer Multirent nawet nikt nie przedstawił takiej możliwości :(
Zamiennik OEM Saint Gobain nie jest dla mnie problemem bo ta sama firma wykonuje szyby z logo Tesla na pierwszy montaż. Problem to wskazanie przez PZU firmy która nie ma kompetencji i kwalifikacji aby taką szybę wymienić wraz z poprawną kalibracją.

JM&JM

Posiadacz elektryka
Niestety wymiana szyby z polisy Auto–Szyba nie jest możliwa do zrealizowania wg. PZU w taki sposób, aby w wyniku wymiany otrzymać auto sprawne i nie utracić gwarancji na pojazd.

Od 11 do 29 lipca trwało „boksowanie” telefoniczne i mailowe z działem reklamacji PZU S.A. w którym kwestionowałem "warsztat" wskazany przez PZU S.A. do wymiany szyby a nie samą szybę i tak w skrócie.

• PZU wysyła decyzję o odmowie wymiany szyby na oryginalną i wysłała w świat papier Pocztą na błędny adres. Dopiero po kolejnej mojej interwencji łaskawie treść decyzji została mi przeczytana – ja na to, że nie szyba w zamienniku była kwestionowana, tylko miejsce montażu zamiennika w wyniku, którego utracę gwarancję i otrzymam niesprawne auto.
  • PZU informuje mnie, że rozezna temat innych warsztatów w których mógłbym wymienić szybę bez utraty gwarancji i z kalibracją kamery.
  • W wyniku rozeznania warsztatów PZU ponownie wskazuje mi PHU Szybex i twierdzi dodatkowo, że kalibracja kamer wykracza poza zakres ubezpieczenia i mam ją wykonać we własnym zakresie.
  • Na moją kolejną uwagę, że wymiana w PHU Szybex oznacza utratę gwarancji na auto, PZU twierdzi, że nie mogą zlecić wymiany w Body Shopie Tesli do wysokości sumy ubezpieczenia, bo tam zamontują mi szybę oryginalną a nie zamiennik a polisa dotyczy zamiennika i kwestia utraty gwarancji ich nie interesuje.
  • Moja prośba o wskazanie w OWU wykluczeni, które nie pozwalają wykonać montażu w serwisie Tesli lub Body Shopie Tesli zostaje zignorowana.
Generalnie wg. PZU sam sobie jestem winien, bo przyjąłem pakiet zaproponowany przez SCM i kupiłem pakiet ubezpieczenia z Auto Szybą na zamienniku a nie na oryginale a oni mają wywalone na to, że auto jest na gwarancji, pomimo że podjęli się ubezpieczenia fabrycznie nowego auta i jak chcę wymienić w Tesli to mam zrobić z polisy AC.

No więc tak sobie myślę, że bitwa przegrana, ale do końca wojny daleko. Wymienię to cholerną szybę na swój koszt a do naszego narodowego ubezpieczyciela pójdzie roszczenie cywilne z regresem szkody, bo w mojej opinii to jest jakaś granda!

Hermes

Posiadacz elektryka
Ogólnie to jakaś bzdura, że niby "bez kalibracji kamer" - to tak jakby powiedzieć że "polisa jest na szybę a nie klej do szyby - i za klej sobie proszę samemu zapłacić".
Co do reszty to będzie ciężka sprawa: rzeczywiście dużo ludzi w ten sposób ubezpieczało Tesle, a wymiana jednocześnie była na oryginał, bo... nie było zamiennika. A teraz są takowe - więc d.pa :(

JM&JM

Posiadacz elektryka
Ogólnie to jakaś bzdura, że niby "bez kalibracji kamer" - to tak jakby powiedzieć że "polisa jest na szybę a nie klej do szyby - i za klej sobie proszę samemu zapłacić".
Co do reszty to będzie ciężka sprawa: rzeczywiście dużo ludzi w ten sposób ubezpieczało Tesle, a wymiana jednocześnie była na oryginał, bo... nie było zamiennika. A teraz są takowe - więc d.pa :(
Gdyby przy ubezpieczeniu ktoś zaproponował Auto Szybę oryginalną to brałbym w ciemno ale nikt z leasingu takiej propozycji nawet nie przedstawił. A tak to składka poszła za quasi ubezpieczenie. No cóż… mądry Polak po szkodzie 😂