krzyss
Pionier e-mobilności
A sa ?Przez paręnaście lat w aucie nie miałem problem z pękniętymi szybami a jeździłem po każdym rodzaju drogi.
To jakaś wada Tesli, że szyby są takie kruche?
Mam ponad 103kkm i szyba fabryczna.
A sa ?Przez paręnaście lat w aucie nie miałem problem z pękniętymi szybami a jeździłem po każdym rodzaju drogi.
Miałeś szczęście i tyle. Ja w każdym wcześniejszym samochodzie wymieniałem szybę przynajmniej raz a najgorzej było w poprzednim ICE gdzie oberwałem kamieniem wracając z wymiany po poprzednim spotkaniu z kamieniem.Przez paręnaście lat w aucie nie miałem problem z pękniętymi szybami a jeździłem po każdym rodzaju drogi.
Czy w ubezpieczeniu autoszyby w PZU miałeś wybrany wariant “original”?Przestroga dla Tych z Was, którzy mają Teslę na gwarancji a chcieliby skorzystać z polisy auto-szyba i wymienić szybę w firmie wskazanej przez ubezpieczyciela, która nie jest serwisem lub body shopem Tesli.
W skrócie opis sytuacji. Choć wiem, że krótko raczej nie potrafię ale się postaram
Pozostało tylko do 29 dni jazdy z pękniętą szybą do czasu rozpatrzenia reklamacji w nadziei, ze w tym czasie nie zabiorą mi dowodu rejestracyjnego
- W piątek nadlatujący kamień na A4 na remontowanym odcinku zdemolował mi przednią szybę - cóż zdarza się. Ostatni taki przypadek miałem 9 lat temu. Myślę sobie auto-szyba ma 8 tyś. ochrony więc spokojnie się zmieszczę.
- Dzwonię do Santander Multi aby zgłosić szkodę ale mówią mi, że z "autoszyby" to mam zgłosić bezpośrednio do PZU.
- Zgłaszam mailowo do PZU w poniedziałek i następnego dnia telefonicznie dostaję info, że do 2 dni otrzymam SMS z informacją jaki warsztat wymieni mi szybę na zgodną z oryginałem. Pani w PZU o oryginalnej szybie nawet nie chce słyszeć bo to po za zakresem OWU.
- W środę dzwoni do mnie PHU Szybex aby umówić się na wymianę. Na pytanie jaką szybę otrzymam informują mnie że zgodną z oryginałem.
- Na moją prośbę wysyłają mi certyfikat Saint Gobain potwierdzaj zgodność OEM ale szyba bez logo Tesla (okazuje się, że już są zamienniki).
- Na pytanie czy pracownik ma uprawnienia SEP do pracy z elektrykami? Odp. Nie
- Na pytanie czy mają certyfikację Tesli na wymianę szyb? Odp. Nie
- Na pytanie czy mają sprzęt do kalibracji kamer? Odp. Nie ale Teslach sama się kalibruje po kilkunastu kilometrach.
- Na pytanie kto będzie odpowiadał za ewentualne uszkodzenie kamery po jakimś czasie od wymiany szyby? Odp. Yyyyyy.... nie mieliśmy jeszcze takiego przypadku.
Odmawiam wymiany szyby i ponownie piszę do PZU prośbę o wymianę w body shop lub serwisie Tesli. Następnego dnia dzwoni infolinia, że mam wykonać wymianę w PHU Szybex. Ponownie odmawiam i telefonicznie zgłaszam reklamację. Reklamacja przyjęta, czas na rozpatrzenie 30 dni Dzwonię dzisiaj do technika mobilnego z nadzieją, że może on zna jakiś sposób aby doprowadzić sprawę do szczęśliwego finału i co się dowiaduję???
Wymiana szyby bez kalibracji spowoduje błędne działanie systemów wspomagania (AP, asystent hamowani, zmiany pasa, etc. Wymian w nieautoryzowanym warsztacie jakiegokolwiek stałego elementu auta powoduje utratę gwarancji na cały pojazd a nie tylko na dany element! Sugeruje aby PZU zadzwoniło do serwisu Tesli aby dowiedzieć się co i jak Wysyłam do PZU kolejnego maila jako uzupełnienie zgłoszonej reklamacji....
Czy w PL nie może być prosto w przypadku prostych tematów??? Masz ubezpieczenie na 8 tyś? Oryginalna szyba z wymianą w body shopie 6,6 czyli mieścisz się w wartości polisy. Naprawiasz i zadowolony jeździsz dalej. Nie Tu trzeba cały czas walczyć o wszystko i być specjalistą od prawa ubezpieczeniowego!
Niestety nie. Kupując pakiet w Santander Consumer Multirent nawet nikt nie przedstawił takiej możliwościCzy w ubezpieczeniu autoszyby w PZU miałeś wybrany wariant “original”?
Gdyby przy ubezpieczeniu ktoś zaproponował Auto Szybę oryginalną to brałbym w ciemno ale nikt z leasingu takiej propozycji nawet nie przedstawił. A tak to składka poszła za quasi ubezpieczenie. No cóż… mądry Polak po szkodzie 😂Ogólnie to jakaś bzdura, że niby "bez kalibracji kamer" - to tak jakby powiedzieć że "polisa jest na szybę a nie klej do szyby - i za klej sobie proszę samemu zapłacić".
Co do reszty to będzie ciężka sprawa: rzeczywiście dużo ludzi w ten sposób ubezpieczało Tesle, a wymiana jednocześnie była na oryginał, bo... nie było zamiennika. A teraz są takowe - więc d.pa![]()