ZOE na długiej trasie

Misiek

Zadomawiam się
Dzień dobry. Niedawno koło Gibraltaru widziałem ZOE z polską rejestracją. Kawał drogi (ponad 3500 km) i upały. Chciałbym poprosić o opinie jak należy przygotować się do takiego wyjazdu? Nie chodzi o kanapki, napoje czy noclegi. Jak się zachowywać by nie stracić cierpliwości podczas ładowania baterii?

lookash_c

Pionier e-mobilności
Dzień dobry. Niedawno koło Gibraltaru widziałem ZOE z polską rejestracją. Kawał drogi (ponad 3500 km) i upały. Chciałbym poprosić o opinie jak należy przygotować się do takiego wyjazdu? Nie chodzi o kanapki, napoje czy noclegi. Jak się zachowywać by nie stracić cierpliwości podczas ładowania baterii?
Melisa w termos? :-D
Zależy jeszcze o którym Zoe mówisz (przy ładowaniu AC 22kW to trochę cierpliwości trzeba, albo planowania sobie drogi ze zwiedzaniem w czasie ładowania).

mALEK

Pionier e-mobilności
200-250km, ladowanie 40-60min i kolejne 200-250km. nie wszyscy planuja wakacje tak, ze musza mozliwie najbszyciej dojechac na miejsce. czasami sama jazda jest czescia wakacji :) tzw objazdowka

Misiek

Zadomawiam się
Przygodą okazuje się planowanie trasy.
Czy taki opis jak na obrazku podaje moc do pobrania 4kW? Podobną moc ma moje jednofazowe gniazdo w domu.
Jak oni kiedyś jechali do Samosierry?
mapka ładowania.jpg

erebris

Zadomawiam się
Chciałbym poprosić o opinie jak należy przygotować się do takiego wyjazdu? Nie chodzi o kanapki, napoje czy noclegi. Jak się zachowywać by nie stracić cierpliwości podczas ładowania baterii?
Jeździłem ostatnio "trochę" ZoE 52kWh i jakoś nie widzę problemu z takim wyjazdem jeśli lubi się jeździć. Jadąc 110km/h spokojnie robię 300km, potem godzina na rozprostowanie nóg, obiad i jazda dalej kolejne 300km. Po południu kolejne ładowanie w miejscu gdzie przy okazji można coś zwiedzić i kolejne 300km do wieczora. W nocy ładowanie w hotelu i powtarzamy cykl następnego dnia ;)
Lubię robić takie objazdówki i oglądać wszystko co się da po drodze. Jak jeździłem spaliną to jeździłem tak samo, teraz różnica jest taka, że podczas postoju samochód się ładuje zamiast bezczynnie stać ;)

Last edited:
S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Jadąc 110km/h spokojnie robię 300km
ale to poważnie piszesz? to na krajówkach czy szybkiego ruchu? w jakiej temperaturze zewnętrznej? ile wyciągasz zasięgu przy tej prędkości w zimie?