wyjazd na Chorwację

Ev3

Pionier e-mobilności
W Greenway też od razu. Ale, wymówić można tylko z końcem miesiąca kalendarzowego, po minimalnym okresie 30 dni.
Mówisz o zmianie planu, czy o rezygnacji z konta?
Bo plan zmieniony w danym miesiącu na wyższy, udaje się zmienić or razu, ze skutkiem już od następnego miesiąca....

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Mówisz o zmianie planu, czy o rezygnacji z konta?
Bo plan zmieniony w danym miesiącu na wyższy, udaje się zmienić or razu, ze skutkiem już od następnego miesiąca....
O zmianie planu na niższy. Możliwie dopiero na koniec kolejnego miesiąca.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
O zmianie planu na niższy. Możliwie dopiero na koniec kolejnego miesiąca.
Mieszacie stare cenniki GW z nowym.
Cytuję:
" Możesz wybrać nowy plan cenowy raz w miesiącu ze skutkiem
(i) natychmiastowym, jeśli obecny plan nie zawiera miesięcznej opłaty,
(ii) od 1 dnia następnego miesiąca kalendarzowego, jeśli w obecnym planie uwzględniona jest miesięczna opłata"

Czyli - ze skutkiem natychmiastowym można zmienić tylko Energia Standard na wyższy.
Jeśli się już ma Energia Plus czy Max to każda zmiana planu (w górę i w dół) jest od początku następnego miesiąca. I nie ma tu żadnych 30 dni na wymówienia tylko trzeba go dokonać "przed pierwszym". Może być jeden dzień przed...

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Np. w Ionity, subskrypcja działa od razu. I działa przez 30 dni od dnia wymówienia subskrypcji.
To też jest nieprawda.
W Ionity subskrypcja działa od razu, ale działa do "daty rozliczenia", która wypada 30 lub 31 dni po uruchomieniu.
Natomiast zmianę planu można zgłosić w dowolnym czasie przed "datą rozliczenia".
Znowu, jak w Greenway, może to być na dzień przed tą datą.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
To też jest nieprawda.
W Ionity subskrypcja działa od razu, ale działa do "daty rozliczenia", która wypada 30 lub 31 dni po uruchomieniu.
Natomiast zmianę planu można zgłosić w dowolnym czasie przed "datą rozliczenia".
Znowu, jak w Greenway, może to być na dzień przed tą datą.
Ja subskrypcję Ionity odpaliłem 17.03.2024, wymówiłem 20.03.2024 i subskrypcja się skończyła 19.04.2024, czyli 33 dni po uruchomieniu, i 30 dni po zgłoszeniu zmiany.

Ev3

Pionier e-mobilności
Ja subskrypcję Ionity odpaliłem 17.03.2024, wymówiłem 20.03.2024 i subskrypcja się skończyła 19.04.2024, czyli 33 dni po uruchomieniu, i 30 dni po zgłoszeniu zmiany.
Jak już ktoś napisał - mieszasz cenniki.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
A potem Ionity wprowadziło nowy cennik i nowe zasady zmiany planów...

Edit: za ile miesięcy opłaciłeś subskrypcję, skoro to było 33 dni?

Last edited:

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
A potem Ionity wprowadziło nowy cennik i nowe zasady zmiany planów...

Edit: za ile miesięcy opłaciłeś subskrypcję, skoro to było 33 dni?
Ja miałem dwie faktury od Ionity, za miesiąc kalendarzowy marzec i miesiąc kalendarzowy kwiecień. Oprócz ładowań, na fakturach miałem:

1723305870082.png

1723305892898.png

Czyli w sumie, za 33 dni subskrypcji dałem 6.69 EUR (wtedy bodajże cena była 5.99 EUR/miesiąc, czy też 5.99 EUR za 30 dni - już nie pamiętam).

Ale faktycznie, jak spojrzałem teraz w apkę Ionity, to potem cennik i zasady planów musiały się zmienić (od kwietnia Ionity nie używałem).

Podsumowując: u wielu operatorów ładowarek (np. Ionity, Greenway, ZSE Drive, Tesla) można zrobić subskrypcję na miesiąc i po miesiącu wypowiedzieć (czyli, np. na wakacyjny wyjazd). Niestety, definicja "na miesiąc" i "po miesiącu" jest inna u każdego operatora, więc trzeba czytać regulamin :).