bezpieczenstwo wodoru

p0li

Pionier e-mobilności
przewinela sie dyskusja tu i na artykułach ze wodor niebezpieczny bo jak sie cos zapali to butla wybucha

tu video z testow butli z wodorem pod cisnieniem 700bar

ps - takie testy (i wiele innach) musza przechodzic wszystkie produkowane butle przed dopuszczeniem ich do zabudowy)

danielm

Pionier e-mobilności

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Spoczko, w Rybniku stacja H2 jest przy dworcu komunikacji miejskiej, w pobliżu Mc Donald, stacja BP i szkoła średnia. Nic się nie stanie ;)

nnnnn

Pionier e-mobilności
głównym problemem chyba nie jest trwałość butli i jej podatność na wybuchanie a "jedynie" szczelność instalacji oraz to że, wodoru się nie da za bardzo znakować środkami zapachowymi, szczególnie tego do ogniw.

p0li

Pionier e-mobilności
a wiesz ze tesle sie palo? a nie boisz sie jezdzic? ile bedziesz te odgrzewane kotlety podawal? a wiesz juz ze byla to przyczynazwiazana z wodorem? bo piszo ze: The cause of the explosion is yet unknown.
moze napisz do nich jak wiesz cos wiecej

arc

Fachowiec
a wiesz ze tesle sie palo? a nie boisz sie jezdzic? ile bedziesz te odgrzewane kotlety podawal? a wiesz juz ze byla to przyczynazwiazana z wodorem? bo piszo ze: The cause of the explosion is yet unknown.
moze napisz do nich jak wiesz cos wiecej

Edit: https://www.electrive.com/2019/07/01/cause-found-explosion-at-h2-refuelling-station-in-norway/

The assembly error with the plug concerned in one of the high-pressure accumulators led to a hydrogen leak. This leak produced a mixture of hydrogen and air that ignited.

Last edited:

radioaktywny

Pionier e-mobilności
Nikt o tym nie mówi, ale zbiorniki na wodór w Mirai mają okres ważności. Po 15 latach trzeba wymienić na nowe. Koszt na dzień dzisiejszy to 50 tys zł za jeden zbiornik. Razem daje to 150 tys zł.
Więc wybuchanie to najmniejszy problem.

ClassicGOD

Leaf on the wind
Nikt o tym nie mówi, ale zbiorniki na wodór w Mirai mają okres ważności. Po 15 latach trzeba wymienić na nowe. Koszt na dzień dzisiejszy to 50 tys zł za jeden zbiornik. Razem daje to 150 tys zł.
Więc wybuchanie to najmniejszy problem.
Samo ogniwo paliwowe też ma tylko 5000-10000h żywotności na ile km się to przekłada zależy od stylu jazdy ale pewnie nie bez powodu Toyota daje tylko 100k km gwarancji. Nie wiem też ile sobie Toyota za nie liczy ale Hyundai liczy ponoć jakieś 65k euro.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Nie wiem, czy to mnie uspokaja:
Our certified 700 bar and 350 liter type IV hydrogen tanks have thermal pressure relief devices (TPRD) that simply release the hydrogen via a safety vent in the event of a fire.

Trzymanie gazu pod ciśnieniem nie jest bezpieczne. Szczególnie jeżeli ten gaz jest palny. Nie chcesz być w pobliżu 350l butli naładowanej do 700 bar. I testy swoją drogą, a jeżeli pojawi się milion wodorowców, to w którymś to walnie, podobnie jak teraz w jednym na ileś tam EV zjara się bateria.
Z drugiej strony są bardziej istotne problemy związane z H2 w motoryzacji.

p0li

Pionier e-mobilności
Nie wiem, czy to mnie uspokaja:

Trzymanie gazu pod ciśnieniem nie jest bezpieczne. Szczególnie jeżeli ten gaz jest palny. Nie chcesz być w pobliżu 350l butli naładowanej do 700 bar. I testy swoją drogą, a jeżeli pojawi się milion wodorowców, to w którymś to walnie,
jezdzi miliony aut z lpg - i jakos nie slychac zeby codziennie cos walnelo
a jesli mialoby cos walnac to jednak wolalbym w tym momencie siedziec w wodorowcu niz w lpgowcu