Sterowanie klimatyzacją / ogrzewaniem na odległość

mALEK

Pionier e-mobilności
"pakiet uslug zdalnych" 180,99 pln brutto na 36 mies. tak to sie dokladnie nazywa i kosztuje cale 5,0275pln /miesiac... dzialalo wczesniej, wiec nie widze powodu, aby nagle mieli wylaczyc usluge. wczoraj zamowilem, czas "aktywacji" do 48h
ogolnie sytuacja bardzo "polska". W DE jak zaloguja sie na stone myrenault, to jest opcja zamowienia uslugi, odbilem sie od kodu pocztowego. na stronie pl oczywiscie tego nie ma, a serwisie...no coz. nie bylo osoby , ktora miala odpowiedznie przeszkolenie, aby kliknac opcje w systmie. renault karlik poznan torowa. cztery/piec osob siedzialo za "lada" nikt sie nawet nie zianteresowal. "nie ma kolegi, nie mozemy pomoc". i czy w ogole bylem umowiony. o_O . imo za duzo ich tam pracuje. renault compol garbary, jedna mila pani obslugiwala, oczywiscie kolega, ktory sie tym zajmuje jest na urlopie, ale "prosze poczekac, zapytam innego". no i oczywiscie "kolega" przeklikal. cale 5 min roboty. z karlik torowa jeszcze nie skonczylem. kilka razy sie od nich odbijalem bo zlewali klienta. juz raz z centrala reanult o nich rozmawialem. wiec porozmawiam znowu...

Misiek

Zadomawiam się
Mam schemat do auta przed modernizacją, peryferia są uruchamiane tradycyjnie. Podejrzewam, że rygiel bagażnika też jest załączany jak dawniej. Zamek tylnej klapy ma numer 1322, nie mogę znaleźć schematu. Nie zachęcam do wprowadzania poprawek bez odpowiedniego schematu, specjalistycznej wiedzy i dostępu do wnętrza sterownika.
wentylator 1 kabina.jpg
karta zoe 50 opis.jpg

Misiek

Zadomawiam się
Tradycyjnie, to znaczy po staremu, wg dawnych metod. Tak jak na schemacie wyżej: +, -. Nie jestem autorem schematu. Po zakupie samochodu pobrałem schemat z Internetu. Ze zwykłej ciekawości.

erebris

Zadomawiam się
nie widze powodu, aby nagle mieli wylaczyc usluge
Wystarczająco długo żyję na tym świecie, żeby widzieć jak nie jedna usługa była wyłączana bo tak i już albo dlatego żeby skłonić klienta do nowego produktu... Póki co też się biję z serwisem o włączenie tej usługi (powiedzieli mi, że 72 godziny zajmie aktywacja) ale wolę być zabezpieczony. W i3 elegancko działa to z pilota i działać będzie póki nie zezłomuję samochodu a tutaj do momentu aż się komuś odwidzi ;)

vwir

Pionier e-mobilności
Tradycyjnie, to znaczy po staremu, wg dawnych metod. Tak jak na schemacie wyżej: +, -. Nie jestem autorem schematu. Po zakupie samochodu pobrałem schemat z Internetu. Ze zwykłej ciekawości.

Tutaj nie ma żadnego + i -. W ten sposób co najwyżej załączysz wentylator w kabinie. Ani to nie będzie ogrzewało ani chłodziło, tylko dmuchało. Teraz już jaśniej? Zarówno ogrzewanie jak i chłodzenie w EV jest realizowane z HV (wysokiego napięcia). Które to wysokie napięcie żeby w ogóle wydostać z baterii HV trzeba załączyć odpowiednie styczniki w baterii. O samym sterowaniu sprężarką klimatyzacji nie wspominam. Tak jak pisałem - robiłem to w Leafie i robi się to zupełnie inaczej, wysyłając odpowiednie wiadomości, a nie żadnymi stycznikami.
Przykro mi, ale w tym przypadku to Ty wychodzisz na tego sąsiada z wybujałą fantazją.

Wystarczająco długo żyję na tym świecie, żeby widzieć jak nie jedna usługa była wyłączana bo tak i już albo dlatego żeby skłonić klienta do nowego produktu... Póki co też się biję z serwisem o włączenie tej usługi (powiedzieli mi, że 72 godziny zajmie aktywacja) ale wolę być zabezpieczony. W i3 elegancko działa to z pilota i działać będzie póki nie zezłomuję samochodu a tutaj do momentu aż się komuś odwidzi
Ja bym się nie martwił na zapas. Jeszcze się namartwisz gdy/jeśli faktycznie wyłączą. A jeśli sprzedasz auto do tego czasu to jedno zmartwienie w życiu mniej.

erebris

Zadomawiam się
Ja bym się nie martwił na zapas. Jeszcze się namartwisz gdy/jeśli faktycznie wyłączą. A jeśli sprzedasz auto do tego czasu to jedno zmartwienie w życiu mniej.
No w sumie to i racja - poczekamy, zobaczymy grunt żeby to póki co włączyli ;)
Ale dla potomności jakby ktoś znalazł metodę to jest już wątek i może komuś w przyszłości pomoże.

Najnowsze dyskusje