Rodzinny elektryk do 225k? Czy Tesla Y jest bezkonkurencyjna?

SokolEV

Posiadacz elektryka
Cześć,

rozglądam się za elektrykiem rodzinnym z dopłatą do 225k. W ostateczności może być maks do 248k, bo biorę na firmę 50/50 ale Tesla mi się mieści w 225k, więc do tego porównuję. Oczekuję sporo miejsca w środku, sporo miejsca w bagażniku/ach, komfortowej jazdy. Jesteśmy wysoką rodziną, więc samochód musi przejść pozytywnie test dwumetrowca. Poza tym interesuje mnie to co wszystkich generalnie, czyli zasięg, prędkości ładowania itd.

Model Y mi się podoba, jeździłem, spełnia moje wymagania. Dodatkowo na plus atrakcyjny leasing. Tak się w niego zapatrzyłem, że nie widzę dla niego konkurencji. Pytanie czy takowej nie ma, czy jestem zaślepiony po prostu i jednak powinienem rozważyć jakieś inne auto?

TomRS

Pionier e-mobilności
Cześć,

rozglądam się za elektrykiem rodzinnym z dopłatą do 225k. W ostateczności może być maks do 248k, bo biorę na firmę 50/50 ale Tesla mi się mieści w 225k, więc do tego porównuję. Oczekuję sporo miejsca w środku, sporo miejsca w bagażniku/ach, komfortowej jazdy. Jesteśmy wysoką rodziną, więc samochód musi przejść pozytywnie test dwumetrowca. Poza tym interesuje mnie to co wszystkich generalnie, czyli zasięg, prędkości ładowania itd.

Model Y mi się podoba, jeździłem, spełnia moje wymagania. Dodatkowo na plus atrakcyjny leasing. Tak się w niego zapatrzyłem, że nie widzę dla niego konkurencji. Pytanie czy takowej nie ma, czy jestem zaślepiony po prostu i jednak powinienem rozważyć jakieś inne auto?
Prawdopodobnie wkrótce wejdzie nowy model, warto miec to na uwadze

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Cześć,

Jak jesteście wysocy, to to auto nie nadaje się dla podróżujących z tyłu, siedziałeś na tylnej kanapie? Czy lubicie jeździć z patykiem w plecach, albo zgarbieni?

blazej

Pionier e-mobilności
Panowie, pamiętacie, że wzrost wzrostowi nierówny w pozycji siedzącej. Ja mam 177 cm i w TM3 HL siedząc z tyłu mama ledwo 3 palce do szklanego dachu, podczas gdy moja żona mająca 170 cm wzrostu prawie drugą głowę by tam jeszcze zmieściła. Co ciekawe jeśli chodzi o przestrzeń nad głową to Y wcale nie wypadał jakoś dużo lepiej niż TM3 przez tę belkę za głową. Moim zdaniem oba te auta dla wysokich bez przetestowania to duże ryzyko, ale jeśli sam zainteresowany sprawdził kanapę z tyłu i jemu pasuje, to może porostu ma bardzo długie nogi, a siedząc wcale nie jest ponadprzeciętnie wysoki.

SokolEV

Posiadacz elektryka
Jak jesteście wysocy, to to auto nie nadaje się dla podróżujących z tyłu, siedziałeś na tylnej kanapie? Czy lubicie jeździć z patykiem w plecach, albo zgarbieni?
Siedziałem z tyłu i przy położonej kanapie jest ryzyko zahaczenia o belkę, ale raz od wielkiego dzwonu wystarczy (prawie zawsze jestem kierowcą). Mój wzrost głównie w nogi poszedł ;). A małżonka też wysoka, ale 2m nie ma, więc się mieści komfortowo. Dzieciaki jeszcze do sufitu nie sięgają. Fotelików nie przymierzałem co prawda ale myślę, że bez problemu.

Z resztą, jak wykluczę Yka, to już mi nic nie zostanie :p Wiem, że Y też ma wady i chyba je znam wszystkie, ale pytanie właśnie czy znajdę coś co ma mniej tych wad w podobnej cenie.