bezpieczenstwo wodoru

p0li

Pionier e-mobilności
przewinela sie dyskusja tu i na artykułach ze wodor niebezpieczny bo jak sie cos zapali to butla wybucha

tu video z testow butli z wodorem pod cisnieniem 700bar

ps - takie testy (i wiele innach) musza przechodzic wszystkie produkowane butle przed dopuszczeniem ich do zabudowy)

p0li

Pionier e-mobilności
Ale czasami jednak coś walnie. I chodzi o głupie 20 bar i 30l, a nie 700bar i 350l. Sama energia sprężonego gazu jest tutaj groźna.
nie spotkalem sie z takim przypadkiem - mozesz podac jakis przyklad?

blazej

Pionier e-mobilności
nie spotkalem sie z takim przypadkiem - mozesz podac jakis przyklad?

W samym Poznaniu w zeszłym roku były przynajmniej dwa wybuchy, które znam, ale nie znalazłem tak na szybko artykułów, tylko ten jeden z tego roku.

p0li

Pionier e-mobilności
Widziałem latające zawory z butli powietrznych 150 bar. Widziałem też próby zniszczeniowe tych butli.
a wiesz ze rozmawiamy o wodorze? ja siedze w tym temacie od ponad 5 lat, pelne butle staly pod drzwiami mojego biura, siedzialem na pelnym kontenerze (250kg wodoru) butli i je wpinalem do systemu zaworami recznymi - tez widzialem testy czy to zderzeniowe czy ogniowe czy ostrzalu - i nadal twierdze co powyzej

piotrpo

Pionier e-mobilności
a wiesz ze rozmawiamy o wodorze?
A jakie to ma znaczenie? Nie działają dla niego prawa gazowe? Palność gazu kompletnie pomijam. Zbiornik powietrza, czy azotu pod wysokim ciśnieniem już sam w sobie jest zagrożeniem. Można to ryzyko ograniczyć, można je zaakceptować, ale pisanie, że jest to całkowicie bezpieczne jest bzdurą.

p0li

Pionier e-mobilności
A jakie to ma znaczenie?
bardzo duze
bo cale hardware przeznaczone dla H² rozni sie od tego do innych gazow jak tesla i passat
wiec twoja analogia jest troche kula w plot

piotrpo

Pionier e-mobilności
bo cale hardware przeznaczone dla H² rozni sie od tego do innych gazow
Nie piszę o hardware, tylko o fakcie, że sprężony gaz ma swoją energię i jakikolwiek zbiornik pod ciśnieniem jest niebezpieczny. To, że ten zrobiono lepiej i wyposażono w dodatkowe techniczne zabezpieczenia (zawór bezpieczeństwa) potwierdza tę tezę, a nie jej zaprzecza.

p0li

Pionier e-mobilności
Nie piszę o hardware, tylko o fakcie, że sprężony gaz ma swoją energię i jakikolwiek zbiornik pod ciśnieniem jest niebezpieczny. To, że ten zrobiono lepiej i wyposażono w dodatkowe techniczne zabezpieczenia (zawór bezpieczeństwa) potwierdza tę tezę, a nie jej zaprzecza.
no i o to wlasnie chodzi - zrobiono to z zabezpieczeniami (wiecej niz jeden zawor bezpieczenstwa) czego nie ma w podanym przez ciebie przykladzie z butlami z tlenem
laikom sie wydaje ze mozna tak per analogiam wodor z innymi technicznymi gazami porownywac - otoz nie
moze to bedzie szokiem dla niektorych - ale tego naprawde nie projektuja idioci

piotrpo

Pionier e-mobilności
ale tego naprawde nie projektuja idioci
Instalacji gazów technicznych technicznych, samochodów, samolotów, reaktorów atomowych też nie projektują idioci. Jednak wypadki tych urządzeń się zdarzają. Nie ma 100% niezawodnych urządzeń technicznych i pewnie iluś ludzi zginęło bo nastąpiła awaria młotka. Można zwiększać tę niezawodność, dokładać zabezpieczeń, ale prędzej, czy później wchodzi do działania prawo wielkich liczb i coś, gdzieś walnie. Szczególnie, że to nie tylko samo urządzenie, ale też eksploatacja, a użytkownik, czy nawet diagnosta to już nie koniecznie jakiś geniusz i wiadomo, że coś odwali. Instalacja gazu ziemnego, to też stosunkowo bezpieczne urządzenie techniczne, a jednak zdarzył się debil, który celowo ją rozszczelnił i wywalił cały wieżowiec w powietrze (Gdańsk 1995 https://pl.wikipedia.org/wiki/Wybuch_gazu_w_Gdańsku_(1995) )