Wewnętrznie czuję się oszukany i już tłumaczę dlaczego. Przed zakupem miałem świadomość ze samochód Tesla Model 3 nie jest pozbawiony wad, ale wydźwięk Internetu jest taki, że samochody z którymi są problemy stanowią mały promil wszystkich sprzedanych. Tak też do niedawna myślałem. Obecnie uważam, że nie ma samochodu, który nie ma jakichś poważnych problemów z jakością. W zasadzie można być pewnym, że decydując się na zakup otrzymamy auto fabrycznie uszkodzone. Jeżeli ktoś myśli, że jest wyjątkowy i jego samochód jest wolny od wad, to tylko dlatego, że jeszcze ich nie zauważył lub jeszcze się nie ujawniły. W moim samochodzie znalazłem mnóstwo różnego typu wad, dlatego uważam, że nie ma możliwość, aby były egzemplarze ich pozbawione. Swoje przekonania opieram o doświadczenia polskich użytkowników, którzy zakupili samochody w kraju. Wiedząc ile mniej więcej tych samochodów zostało sprzedanych i jaka jest skala problemów opisywana na forach i w mediach społecznościowych oraz mając świadomość, że tylko nieliczna grupa właścicieli zdecydowała się podzielić swoimi problemami publicznie. Skala problemów jest ogromna.
W związku z powyższym wczoraj postanowiłem stworzyć stronę, gdzie będę dokumentował i opisywał wszystkie defekty tego samochodu u polskich użytkowników, bo zalety już opisał szczegółowo producent oraz youtuberzy. Poświęcę swój czas i pieniądze na jej rozreklamowanie, aby przyszli potencjalni właściciele mieli prawdziwy obraz sytuacji, mój niestety był wypaczony.
W skrócie, wady jakie dostrzegłem do dnia dzisiejszego w moim egzemplarzu:
* Nie przykręcone obie lampy tylne.
* Obie lampy tylne parują.
* Z obu progów zewnętrznych farba odchodzi pod działaniem niewielkiej siły. Pierwsze uszkodzenie zauważyłem po powrocie do domu po odbiorze.
* Odklejający się emblemat "Model 3" z progu kierowcy.
* Mleczna plama na foli pomiędzy taflami szkła przedniej szyby.
* Zdarta farba ze śrub, którymi przykręcone są zawiasy drzwi oraz bagażnika.
* Kierunkowskaz, który nieraz nie włącza się pomimo zasygnalizowania zmiany pasa.
* Uszkodzenie lakieru do podkładu, pomiędzy przednimi a tylnymi drzwiami.
Drzwi dotykały się przed fabryczną regulacją zanim farba wyschła.
* Uszkodzenie lakieru do podkładu, na tylnych drzwiach oraz nadwoziu.
Drzwi dotykały nadwozia przed regulacją.
* Uszkodzenie lakieru do podkładu, na krawędzi klapy bagażnika. Klapa dotykała listwy ozdobnej przy bocznej szybie.
* Lewe ramie klapy bagażnika zostało przegięte (wygląda na uderzenie młotkiem gumowym), aby nie tarło o nadwozie.
* Wypełnienie lewego siedziska tylnej kanapy źle uformowane, jest wklęsłe.
* Od nowości podrapany plastikowy próg w drzwiach kierowcy.
* Podrapany od wewnątrz słupek B, czarny plastik.
* Liczne skazy lakieru, bród pod powłoką lakierniczą, zacieki.
* Problemy z domykaniem niektórych drzwi, wymagane użycie nienaturalnie dużej siły przy zamykaniu.
* Stare, dwuletnie mapy systemu nawigacji w nowym samochodzie bez jakiejkolwiek gwarancji ich aktualizacji.
* Uszkodzony mechanizm otwarcia gniazda ładowania po fizycznym naciśnięciu klapki.
Problem ustąpił samoistnie po miesiącu.
* Źle ułożone uszczelki w drzwiach.
* Krzywo spasowany przedni bagażnik z resztą nadwozia.
* Częściowo matowy plastikowy trójkąt w drzwiach kierowcy na wysokości lusterka.