Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

krzyss

Pionier e-mobilności
Koniec z wykupem auta bez VAT. "Polski ład" uderza w leasing:
Ehhh… ja nawet do tego nic nie mam, ale ci co moga odliczyc 50%vat i 75% dochodowki tyle powinni oddawac przy sprzedazy…
Jak kupilem za 246000.- to odliczylem 23000.-

A po 5 latach sprzedam za 123000.-
To 23000.- co odliczylem musze oddac… ze o dochodowym nie wspomne …

Jako219

Zadomawiam się
Ehhh… ja nawet do tego nic nie mam, ale ci co moga odliczyc 50%vat i 75% dochodowki tyle powinni oddawac przy sprzedazy…
Jak kupilem za 246000.- to odliczylem 23000.-

A po 5 latach sprzedam za 123000.-
To 23000.- co odliczylem musze oddac… ze o dochodowym nie wspomne …
To pewne, że również dla kwitów podpisanych teraz i wcześniej? Przepisy nie powinny działać wstecz… Jak ktos kupił rok temu, podejmował decyzje w oparciu o bieżące przepisy.

solik

Pionier e-mobilności

Jako219

Zadomawiam się
A zgłębiał ktoś czy inne opcje (kredyt, gotówka) skrócą czas wynoszący przy leasingu np. 8 lat (3 lata leasing + 5 lat odczekania po zapłacie ostatniej raty leasingowej), do 5 lat? Tj. czy z dniem zakupu na kredy czy gotówkę na stan JDG wystartuje okres 5 lat po którym można sprzedać auto bez konieczności płacenia podatku i VATu?

dexter_ck

Nowy na Forum
Wydaje mi się, że żeby zbyć środek trwały bez konsekwencji podatkowych trzeba go te 5/6 lat przed zbyciem wycofać do majątku prywatnego, a fakt wycofania powoduje konieczność zaprzestania amortyzacji. Więc tędy raczej się tego nie ominie.

chewbacca

Posiadacz elektryka
Wydaje mi się, że żeby zbyć środek trwały bez konsekwencji podatkowych trzeba go te 5/6 lat przed zbyciem wycofać do majątku prywatnego, a fakt wycofania powoduje konieczność zaprzestania amortyzacji. Więc tędy raczej się tego nie ominie.
Na pewno? Mi się wydaje, źe właśnie się ominie… Samochód od początku będzie w posiadaniu firmy. Po 5ciu latach amortyzacji będzie go można „wyciągnąć” z firmy lub odsprzedać. Nie ma to wtedy żadnego związku z leasingiem i wprowadzanymi zmianami, które go dotyczą

Cav

Pionier e-mobilności
Na pewno? Mi się wydaje, źe właśnie się ominie… Samochód od początku będzie w posiadaniu firmy. Po 5ciu latach amortyzacji będzie go można „wyciągnąć” z firmy lub odsprzedać. Nie ma to wtedy żadnego związku z leasingiem i wprowadzanymi zmianami, które go dotyczą
Przecież w całej zmianie chodzi o to, aby NIE DAŁO SIĘ wyciągać bez płacenia podatku.
5 lat to ma być od wyciągnięcia.