Tesla Model Y LR - Dostawa Q4

Michal

Moderator

Giaur77

Fachowiec
Ponownie zareferuję do forum TFF (Niemcy). Osoby, które zamówiły TMY w październiku chwalą się tam już przydzielonym VINem i ustaleniem terminu dostawy (głównie połowa listopada). Ja zamawiałem w połowie września i nadal żadnego SMSa / maila, czy też VINu w kodzie strony z zamówieniem.

Dostawy na Zachodzie priorytetowe?

Michal

Moderator
Ponownie zareferuję do forum TFF (Niemcy). Osoby, które zamówiły TMY w październiku chwalą się tam już przydzielonym VINem i ustaleniem terminu dostawy (głównie połowa listopada). Ja zamawiałem w połowie września i nadal żadnego SMSa / maila, czy też VINu w kodzie strony z zamówieniem.

Dostawy na Zachodzie priorytetowe?
Niestety jak ja czekałem na swoje auto w grudniu, było podobnie. Trochę to bez sensu, bo lepiej z perspektywy logistyki byłoby zacząć transport aut od krajów, gdzie zajmuje on najwięcej czasu, ale najwyraźniej zachód ma priorytet, pewnie dlatego, że tam są dopłaty i jednak walczą o klienta, bo jest ich dużo, a u nas niezbyt :p
Dochodzi jeszcze kwestia tego, że na zachodzie tych zamówień jest więcej więc jest też większą szansa, że tam ktoś zrezygnował i zamówienie przeszło na kogoś nowego.
Jesli do tej pory nie miałeś żadnego info, to raczej nie spodziewaj się odbioru w tej dostawie.

Giaur77

Fachowiec
Dziękuję za informacje. Łudzę się jeszcze, że ktoś zadzwoni... :D
Na niemieckim forum pojawiają się głosy, że też zamówienie było we wrześniu, a kontaktu na razie brak.

Michal

Moderator
No niestety, to są tylko dwa statki na razie... Ale kilka jeszcze płynie, więc jest niezerowa szansa na odbiór w tym roku.
Talia nawet powinna dowieźć auta na początku listopada - "ETA: 2021/10/30 13:00" - chociaż ona płynie do UK, więc nie wiem...

Jak czytać mapę:
  • po kliknięciu na statek dostajesz kierunek i ETA
  • jeśli statek nie przepłynął jeszcze obok Singapuru, to często ma jako kierunek jeszcze jakiś port pośredni w Indonezji (chyba)
  • jeśli ma kierunek "w stronę" EU i nie dopłynął jeszcze do Kanału Sueskiego, to powinien mieć "→ EG SUZ" i wtedy ETA wskazuje na datę dotarcia tam
  • od EG SUZ potrzeba jeszcze 8-10 dni na dotarcie do NL, tam rozładunek i transport do PL pewnie +10 dni

Last edited: