Zaczepiła mnie nieznajoma. Niestety nie ja bylem powodem tej zaczepki

TomRS

Pionier e-mobilności
Na parkingu pod "starym" Lidlem w K-gu , na uboczu pustawego parkingu, gdzie dopompowywałem sobie kółka, bo zimno i spadło ciśnienie. Nieważne.....
Kobitka wsiadając do wypaśnego Merca nagle "trzasnęła" drzwiami i podeszła mówiąc , że zawsze chciała wiedzieć jak to jest z tymi elektrykami. .....bla bla bla i Ona i Ja.
Oboje z mężem są fanami motoryzacji i mają kilka innych samochodów, a ONA, podkreślam Ona rozważa elektryka jako kolejne auto.
Dlaczego o tym piszę, skoro takich rozmów odbyłem kilkadziesiąt przez te wszystkie lata mając ev .
A dlatego , że kolejny raz mówiąc o elektrykach kobietom , spotykam się z racjonalnymi pytaniami , nie są zacietrzewione jak często bywają faceci zamknięci w bańkach ICE i nie ma też złośliwości. tyłu fobii , zakłamania i wielkiego ego jakim epatują mężczyźni. Wiem bo jestem chłopem statystycznym:)
Są po prostu bardziej otwarte niż faceci. Oczywiście o ile chodzi o sam samochód itp, a nie otoczkę zwiazaną z jego posiadaniem. To je mniej obchodzi co i za ile , te pytania zadają już w domu .
Pani zapytala o serwis i części , ale od razu tłumacząc się z tego pytania , że to mąż i inni twierdzą ,iż ich nie ma, a jak są to są drogie i jest tragedia ....
Spytałem czy nie czuje się źle w tak ascetycznym wnętrzu w porównaniu ze swoim rokokokiem stojacym obok?
Bardzo jej się podobało , szczegolnie biale wnetrze ( sama ma ecru).
Na zmianę kierunków przyciskami o których mówiłem że są niefortunne i mam dorobione wajchy, stwierdzila że się mozna przyzwyczaić .
Rzadko spotyka się kogoś tak otwartego i z pozytywnym nastawieniem oraz ciekawego wszystkiego co inne i nowe i odważnego by spytać .A nie czaić sie jak to mamy w zwyczaju .
Pytała o napęd czy na cztery koła ? Inne parametry też znała
Babka wie co dobre ..
A przy okazji zauważyłem ładowarkę pod pokrowcem pod tym Lidlem, co było dodatkowym argumentem aby "starego" w chacie zaczęła cisnąć tym bardziej że mają fotowoltaikę.
Rekomendowałem Tm3 , bo znam ten model i żona moja była b zadowolona.
A ja tam myślę, że to Ty byłeś powodem tej zaczepki, tylko po prostu nie ogarnąłeś subtelnych zalotów Pani ... ;)

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Nie czytasz uważnie. Zobacz jakie w przykładzie są warunki brzegowe i już będziesz wiedział że nie działa magia PV ani nawet nie wchodzi w rachubę prąd w cenie G11 ani G12...
OK. U mnie koszt przejazdu tylko na prądzie z ładowarek publicznych to 26 PLN/100 km.

Ev3

Pionier e-mobilności
OK. U mnie koszt przejazdu tylko na prądzie z ładowarek publicznych to 26 PLN/100 km.
U mnie też.
Plus 100 zł z utraty wartości/wynajmu.
Razem 126 zł.

Przypominam, że nawet kilometrówka w Polsce da niecałe100 zł/100 km tylko.

cooler

Pionier e-mobilności
Zaprawdę dobre karty do ładowania wydaje Peugeot! Chcę taką!
Naprawdę dobra cena na trasie bez żadnych abo to ok 2.4zł/kWh (ale zwykle jest bliżej 3PLN) z szybkiej ładowarki więc przy moim zużyciu autostradowym 22kWh/100km to będzie około 53PLN.
Liczę faktycznie pobrane kWh z ładowarki a nie ile raportuje samochód. Zimą wyjdzie już bliżej 60-70PLN, bo dogrzewanie baterii dokłada masakryczne straty...

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
U mnie też.
Plus 100 zł z utraty wartości/wynajmu.
Razem 126 zł.

Przypominam, że nawet kilometrówka w Polsce da niecałe100 zł/100 km tylko.
To się może nawet zgadzać. Ale cała dyskusja jest na temat kosztów ładowania. Kolega @cooler wyskoczył z kosztem ładowania rzędu 50-60 PLN/100 km. Więc u niego to razem 160 PLN :)

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Zaprawdę dobre karty do ładowania wydaje Peugeot! Chcę taką!
Naprawdę dobra cena na trasie bez żadnych abo to ok 2.4zł/kWh (ale zwykle jest bliżej 3PLN) z szybkiej ładowarki więc przy moim zużyciu autostradowym 22kWh/100km to będzie około 53PLN.
Liczę faktycznie pobrane kWh z ładowarki a nie ile raportuje samochód. Zimą wyjdzie już bliżej 60-70PLN, bo dogrzewanie baterii dokłada masakryczne straty...
Peugeot nie ma żadnej karty (przynajmniej mi nie dał). I, nikt nie mówi, że abonament się nie opłaca. W Polsce, najczęściej ładuję się na Polenergia/Ekoen/Equay - wszystkie poniżej 2 PLN bez abo. A za granicą, możliwości są całkiem inne (np. ZSE Drive za 0.25 EUR/kWh na Słowacji).

I ja jeżdzę ekonomicznie. Max 110 km/h (Teslą bym jeździł pewnie max 120, może 130 km/h).

Moje dane, to są dane brutto (dane z ładoewarek + podlicznik). Danuych z samochodu nie biorę pod uwagę.

cooler

Pionier e-mobilności
To się może nawet zgadzać. Ale cała dyskusja jest na temat kosztów ładowania. Kolega @cooler wyskoczył z kosztem ładowania rzędu 50-60 PLN/100 km. Więc u niego to razem 160 PLN :)
jak najbardziej się zgadzam: 80k km przejechane, utrata wartości ok 100k PLN, najtańsze ładowanie w trasie szybkie DC to 2.4 (ale bliżej 3PLN) za kWh, przy prędkościach autostradowych mam zużycie liczone jako pobór ze stacji DC (za ile płacę) ok 22-23kWh/100km.
Liczenie zostawiam ludziom sukcesu.

cooler

Pionier e-mobilności
Polenergia/Ekoen/Equay
BS. Mówimy o ładowaniu na trasie: tam nie ma teraz takich stawek, bo ww sieci praktycznie nie mają stacji na MOP

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
BS. Mówimy o ładowaniu na trasie: tam nie ma teraz takich stawek, bo ww sieci praktycznie nie mają stacji na MOP
Na moich trasach, którymi jeżdżę w Polsce, mam po drodze ich stacje. A zagranicą używam inne.

JM&JM

Posiadacz elektryka
No i te Wasze rozważania jasno pokazują, że faceci nie są siłą napędową gospodarki :)
Każdy z nas liczy w lewo i prawo zadając sobie pytanie czy coś mu się opłaca i jak można taniej?
Kto z nas za wyjątkiem urodzonych "gadżeciarzy" kupi sobie coś co nie będzie próbował "zracjonalizować" przed własnym sumieniem?
A kobiety... ach kobiety :) Torebka za 3 tyś. $ jak jest szałowa, modna to musi ją mieć a jak jej nie stać na oryginał to zadowoli się podróbką. Kiecki... buty... kosmetyczka... fryzjer... trener personalny... etc. Wszystkie te zakupy są z potrzeby zaimponowania innym kobietom a nie nam :) Tak samo będzie z BEV... jak nasze kobiety dojdą do wniosku, że elektryk jest modny, fajny i wzbudza zazdrość innych kobiet, to każda będzie chciała mieć i my nie będziemy mieli nic do gadania :)