Ładowarki Tesla, MAGIC DOCK i ładowanie innych EV - UK

FeyNiX

Zadomawiam się
Mam takie pytanie odnośnie publicznych ładowarek Tesli i przejściówek MAGIC Dock.

Otóż mam innego EV niż Tesla (E-Tron) dodatkowo ostatnio zamówiłem sobie kartę do ładowania od Chargemap, tam była możliwość zarejestrować ją w aplikacji Tesli bo można będzie uruchamiać ładowarki tesli tą kartą (ogólnie jest to nowość we współpracy). I tutaj mam pytanie ponieważ przemknęło mi w Internecie że jest przejściówka ze złącza Tesli na te standardowa do wysokich napięć do innych samochodów.

Czy jeśli sobie ograne tego MAGIC DOCK to będę mógł korzystać z KAŻDEJ ładowarki tesli czy tylko tych wyszczególnionych? Na różnych wyszukiwarkach ładowarek są opcje TESLI jednak nie wszystkie (non-tesla) więc zakładam że po prostu jedne posiadają kilka złącz a inne tylko dla Tesli.

W grudniu chce się wybrać w dalszą trasę z UK do Portugalii, a jak patrzę to nawet w UK ładowanie z ładowarek Tesli często wychodzi najtaniej.

Dodam że jestem nowy w świecie EV i mało mi mówią oznaczenia złącz a bardziej zdjęcia. Wiem że do uruchomienia ładowarki Tesli potrzeba ich aplikacji która już mam.

Niech ktoś mi rozjaśni temat.

Dziękuję

Michal

Moderator
Magic dock jest w USA.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Tylko na tych które wyświetlają sie w aplikacji Tesli bo tylko tam uda Ci sie wystartować ładowanie. Wtyczka w całymi EU jest ta sama i wygląda tak:

Attachments

• Screenshot_20241014-210347_Galeria.png
    Screenshot_20241014-210347_Galeria.png
    733,8 KB · Liczba wyświetleń: 24

nabrU

Moderator
Po pierwsze - aby uruchomić ładowanie na udostępnionym Superchargerze Tesli wcale nie musiałeś żadej karty Chergemap. W aplikacji Tesli podajesz zwykła kartę bankową.

Po drugie - Superchargery Tesli mają takie samo złącze jak Twoje Audi (wpomniane wyżej CCS) więc żadna przejściówka nie jest potrzebna. Podjeżdżasz, wpinasz kabel i aktywujesz ładowanie z apki. W najnowszej wersji Superchargerów (V4) można też płacic bezpośrednio kartą bankową (bez apki).

Poniżej masz mapkę wszystkich udostępnionych Superchargerów Tesli. Zwróć jednak uwagę na ceny, bo Tesla ostatnio je trochę podniosła dla kierowców innych EV:

FeyNiX

Zadomawiam się
Tylko na tych które wyświetlają sie w aplikacji Tesli bo tylko tam uda Ci sie wystartować ładowanie. Wtyczka w całymi EU jest ta sama i wygląda tak:
Czyli mam rozumieć że jeśli mam aplikację tesli ale nie mam samochodu tesli to będzie mi wyświetlać ładowarki z których naładuje inny samochód niż Teslę? Niżej kolega podła Linka do strony tesli gdzie jest informacja o tym że można ładować inne samochody ale w aplikacji tesli nie ma. Tej informacji że kompatybilne z innymi samochodami

Halisep

Posiadacz elektryka
Czyli mam rozumieć że jeśli mam aplikację tesli ale nie mam samochodu tesli to będzie mi wyświetlać ładowarki z których naładuje inny samochód niż Teslę? Niżej kolega podła Linka do strony tesli gdzie jest informacja o tym że można ładować inne samochody ale w aplikacji tesli nie ma. Tej informacji że kompatybilne z innymi samochodami
Jak wchodzisz do aplikacji Tesli, to widzisz opcję "naładuj swój pojazd elektryczny" -> "znajdź ładowarkę". Tam są pokazane tylko ładowarki udostępnione innym EV. Najłatwiejszy sposób, żeby się upewnić, to spojrzenie na Polskę, gdzie nie ma żadnej takiej ładowarki.

nabrU

Moderator
Czyli mam rozumieć że jeśli mam aplikację tesli ale nie mam samochodu tesli to będzie mi wyświetlać ładowarki z których naładuje inny samochód niż Teslę?

Dokładnie tak: na udostępnionym dla innych EV Superchargerze naładujesz każdy samochód EV ze złączem CCS.

Niżej kolega podła Linka do strony tesli gdzie jest informacja o tym że można ładować inne samochody ale w aplikacji tesli nie ma. Tej informacji że kompatybilne z innymi samochodami

Zerknij na to wideo (od 03:10) i Ci się wszystko wyjaśni:

Uważaj jednak bo w Portugali Tesla nie udostępniła żadnych Superchargerów innym EV.