Bezszelestni - ktoś korzystał? Opinie

eimi

Pionier e-mobilności
Jak wyglądała Wasza współpraca z Bezszelestni.pl ? Jestem trochę w kropce i nie wiem czy nie zacząć szukać innej firmy. 13 marca zleciłem im przygotowanie całej instalacji pod wallboxa w garażu podziemnym budynku wielorodzinnego (wspólnota mieszkaniowa). Na początku kontakt był bardzo dobry, opłaciłem projekt i ekspertyzę (>4k), udzieliłem stosownych pełnomocnictw. Po wizji lokalnej ich technika na maile przestali odpisywać, telefonów nie odbierają. Finalnie napisałem maila z propozycją rozwiązania umowy - dostałem telefon w 5 min (!) od wysłania maila że działają i że temat wymaga dalszej konsultacji ze mną i będzie dzwoniła osoba odpowiedzialna za projekt. W ciągu jednego dnia zadzwonił inżynier z wizji lokalnej, konsultacji wymagał temat tylko licznika - czy wolę wnioskować o nowe przyłącze czy upieram się żeby był podpięty pod licznik mieszkaniowy - mniejsza o szczegóły, temat prosty do konsultacji, komplikacji się żadnych nie spodziewają. Na chwilę ruszyło dalej, dostałem nawet wycenę już całej instalacji, jednak miałem poczucie że 2 tygodnie zostały zmarnowanego bo nikt nie miał czasu do mnie zadzwonić albo napisać. Następnie od 3 tygodni kontakt znów umarł. Na maila nie odpisują na telefony nie odpowiadają. Minęło ponad 1.5 miesiąca i nawet jeszcze nie mam ani ekspertyzy, ani projektu, ani potwierdzenia że złożyli wniosek do PGE o nowe przyłącze. Ekspertyza i projekt miały być wg pierwszych ustaleń przed świętami wielkanocnymi. Czytałem tutaj na forum kilka osób korzystało z ich usług. Możliwe jest tak że wzięli więcej zleceń niż są w stanie wyrobić, jednak oczekiwałbym podstawowej informacji na jakim etapie jest zlecenie, zamiast takiego zlewania klienta. A ja im chciałem dać kolejne zlecenia jakby się spisali. Jakie są Wasze doświadczenia z tą firmą? Dać im jeszcze szanse, czy lepiej już szukać innej firmy?

Ev3

Pionier e-mobilności
Tak czytam i może warto pomyśleć o pozwie zbiorowym? Idąc za klasykiem - "w kupie siła".
Pozew zbiorowy szkodzi prędzej pozywającym niż pozwanemu.
Wystarczy drobna odchyłka w sytuacji danego przypadku i może się nie załapać, albo w ogóle pozew zostanie oddalony.....

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Umowę podpisałem z początkiem kwietnia tego roku. Po podpisaniu umowy i wpłaceniu pieniędzy na wykonanie ekspertyzy EV kontakt praktycznie zerowy.. Nie odbierają maili, nie oddzwaniają, nie odpisują na SMS/maile. Do dziś nie mam finalnej ekspertyzy (dostarczyli jedną wersję do wspólnoty po moich na prawdę wielu ponagleniach, w której było wskazane zupełnie inne miejsce parkingowe i wskazane podłączenie pod licznik lokatorski w innym bloku (mój licznik jest w moim bloku). Wspólnota nie wyda mi zgody na podstawie wadliwego dokumentu. Zażądałem poprawy - obiecali dostarczyć do 20 sierpnia. Mamy 4 września. Od kilku dni w ogóle nie odbierają telefonu ode mnie - prawdopodobnie zablokowali mój numer. Żenada.
Znowu taka sama historia ...
Tak, prezes wrzucił Twój nr tel. na listę zablokowanych kontaktów, bo takich klientów jak my to już nie chce...
Spróbuj zadzwonić z innego telefonu - założę się że od razu odbierze i się przedstawi :)

A czy w Energetyce złożył Twój wniosek o warunki przyłączenia?

Ja też dostałem wadliwy "dokument", właściwie to skan z podobnymi błędami jak u Ciebie. W tym skanie wszystko mogło być zrobione przez kogokolwiek, na zasadzie Copy-Paste (brak podpisu elektronicznego Projektanta), więc jest to g**** warte. I na tym wszystko stanęło :(

Ale pracę rozgrzebał, niby coś tam zaczął robić z Umowy, więc nie podchodzi pod Art. 286 K.K.

Zbierz i zabezpiecz całą korespondencję. Napisz odstąpienie od Umowy z wezwaniem do zwrotu środków z karą umowną (wg Umowy), z określonym terminem spłaty. Wyślij poleconym za potwierdzeniem odbioru.
Najpewniej i tak nie zwróci $$$, ale już będziesz na dobrej drodze do dalszego dochodzenia swoich praw.

Jak chcesz przykład pisma, napisz proszę na priv.

Niestety sprawy trzeba brać w swoje ręce. Miało być kompleksowo, szybko i bezstresowo, a finalnie tylko strata kasy i do tego jeszcze podwoiły się problemy...

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Pozew zbiorowy szkodzi prędzej pozywającym niż pozwanemu.
Wystarczy drobna odchyłka w sytuacji danego przypadku i może się nie załapać, albo w ogóle pozew zostanie oddalony.....
Dokładnie! Łatwo się pisze posty na forach, ale realia są inne.

Do pozwu zbiorowego trzeba zebrać min. 10 poszkodowanych + płatne ogłoszenie w ogólnopolskiej prasie.
Kto się tym zajmie ? Kto poświęci swój czas i pieniądze ?
A ilu w rzeczywistości będzie chętnych udostępnić swoje dane do spisania pozwu ??? Jak przychodzi do konkretów, to użytkownik nawet nie odpisuje na korespondencję na priv., mimo że został wyrolowany.

eimi

Pionier e-mobilności
Ja już jestem w trakcie ogarniania sprawy przez kancelarie. Przeczytajcie swoje umowy jakie warunki trzeba spełnić do skutecznego wypowiedzenia umowy. Jedno pismo poleconym już wróciło. Ale prawnik mówił że to nie ma znaczenia, było wysłane na adres z KRS, podwójnie awizowane, to że nie mieli okazji się z nim zapoznać to ich problem. Podobno sprawa jest prosta do pociągnięcia. Procedura trochę potrwa bo trzeba dotrzymać formalności i terminów... Do odzyskania są wpłacone środki, kara umowna 10% i odsetki ustawowe od dnia płatności. Dodatkowo poniesie koszty sądowe i komornicze. Będę informował...

Naładowany

Nowy na Forum
U mnie cały czas cisza. 1,5 miesiąca od złożenia wypowiedzenia i nie mam ani kasy, ani odpowiedzi.
Dodam, że w moim przypadku nie było umowy samej w sobie, po prostu opłaciłem pro-formę i dostałem FV. Jedne dokumenty, które podpisywałem to upoważnienia do energetyki oraz wspólnoty mieszkaniowej. Nie jestem pewien jak to wpływa na moją sytuację i prawa mi przysługujące. Na szczęście na FV mam jasno wypisane za co płacę (w załączniku), ale czy to dużo pomaga?

Mam takie wrażenie, że gość sobie czyta te nasze posty i się świetnie bawi 😡

Attachments

• IMG_2078.png
    IMG_2078.png
    194,4 KB · Liczba wyświetleń: 24

Kierowca23

Posiadacz elektryka
U mnie cały czas cisza. 1,5 miesiąca od złożenia wypowiedzenia i nie mam ani kasy, ani odpowiedzi.
Dodam, że w moim przypadku nie było umowy samej w sobie, po prostu opłaciłem pro-formę i dostałem FV. Jedne dokumenty, które podpisywałem to upoważnienia do energetyki oraz wspólnoty mieszkaniowej. Nie jestem pewien jak to wpływa na moją sytuację i prawa mi przysługujące. Na szczęście na FV mam jasno wypisane za co płacę (w załączniku), ale czy to dużo pomaga?

Mam takie wrażenie, że gość sobie czyta te nasze posty i się świetnie bawi 😡
Możesz tak czekać w nieskończoność :( Scenariusz się powtarza.
Niestety też będziesz musiał się sądzić z oszustem (tak... pora nazywać sprawy po imieniu), inaczej nawet złotówki nie zobaczysz.

Moim zdaniem (choć nie jestem mecenasem ) faktura z tak wyszczególnionymi usługami jest już potwierdzeniem zawarcia umowy wzajemnej. Więc musi tu mieć zastosowanie art. 494 K.C.:

1726436923765.png
Mam tylko wątpliwości jak jest w Twoim przypadku z Art. 491, 492 - chodzi o termin wykonania usługi, i czy wysyłałeś mu jakieś ponaglenia / przypomnienia z wyznaczeniem konkretnej daty spełnienia świadczeń ?
Myślę że przed wypowiedzeniem powinieneś mieć wysłane za potw. odbioru 1 lub 2 wezwania do realizacji umowy, jako dowód na Twoje próby polubownego rozwiązania problemu.
Być może sprawę powinien obadać prawnik.

Ale na pewno:
1) Napisz mail do Energetyki (tam gdzie przyjmują wnioski o wydanie warunków przyłączeniowych), zapytanie czy ktokolwiek w Twoim imieniu składał wniosek (w ramach pełnomocnictwa), ew. jaki jest jego status. Powinni w parę dni odpowiedzieć, że nic nie było złożone - będziesz miał dowód nr 1. Nie rób tego telefonicznie.

2) Napisz maila do administracji Wspólnoty podobne zapytanie, czy od czasu Waszych ustaleń, ten "fachowiec" kontaktował się, pobierał od nich dokumentację elektr. budynku , i / lub złożył projekt instalacji, w ramach udzielonego mu pełnomocnictwa. Jak odpowiedzą, będziesz miał dowód nr 2.

Czy masz gdzieś spisany termin realizacji usług? Jakaś oferta, e-mail, czy coś?
Czy masz dowód odebrania przesyłki / listu z Twoim odstąpieniem od umowy? Czy wysyłałeś to jako e-mail czy listem poleconym?

Nie jesteś jedynym wyrolowanym przez tych oszustów. Zobacz na pozostałe opinie tutaj:
Ja sprawę już konsultowałem z adwokatem i popycham dalej. Podobno jest do wygrania, koszty procesowe niewielkie, tylko wymaga sporo cierpliwości, uporu i konsekwencji w działaniu!

Jeśli chcesz więcej szczegółów, napisz proszę na priv.

PS. Moim zdaniem lopes jest zbyt zalatany i zajęty bezszelestnym rolowaniem nowych klientów, aby czytać posty na swój temat. Poz tym, za dużo już się tego uzbierało do przeczytania ;)

Last edited:

snykee

Zadomawiam się
Panowie i Panie w takim razie - kogo polecacie do przeprowadzenia całej operacji od początku do końca w budynku wielorodzinnym w Warszawie? Rozmawiałem ze wspólnotą i czekają aż złożę wniosek. Chciałbym żeby cały proces wykonała za mnie jakaś firma - tyle, że rzetelna i działająca ;) Macie kogoś takiego kompleksowego jak "bezszelestni" na terenie Warszawy?
Ja polecę firmę EVOLUCJA [ www.evolucja.pro ].

Są w stanie przeprowadzić cały proces od ekspertyzy, przez uzgodnienia ze stoenem po montaż, wraz z dostarczeniem sprzętu. Działają głównie na terenie Warszawy, ale coś wspominali też o Trójmieście, Krakowie i Wrocławiu. Jak powiedziałem, że wróciłem bo nie mogłem dodzwonić się do bezszelestnych, to od razu wiedzieli o co chodzi. Niestety nie ja pierwszy i pewnie nie ostatni.

Mi zamontowali Autela, doprowadzili internet z mieszkania, cała rozdzielnica przy wallboxie też jest wyposażona konkretnie, jakieś ochronniki, wyłączniki, nawet gniazdo 230V. Co prawda mówią, że nie wolno ładować z niego samochodu, ale na jakiś odkurzacz zawsze się przyda. Widać, że mają doświadczenie zarówno ze wspólnotami jak i mega wiedzę dotyczącą ładowarek.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Ja polecę firmę EVOLUCJA [ www.evolucja.pro ].

Są w stanie przeprowadzić cały proces od ekspertyzy, przez uzgodnienia ze stoenem po montaż, wraz z dostarczeniem sprzętu. Działają głównie na terenie Warszawy, ale coś wspominali też o Trójmieście, Krakowie i Wrocławiu. Jak powiedziałem, że wróciłem bo nie mogłem dodzwonić się do bezszelestnych, to od razu wiedzieli o co chodzi. Niestety nie ja pierwszy i pewnie nie ostatni.

Mi zamontowali Autela, doprowadzili internet z mieszkania, cała rozdzielnica przy wallboxie też jest wyposażona konkretnie, jakieś ochronniki, wyłączniki, nawet gniazdo 230V. Co prawda mówią, że nie wolno ładować z niego samochodu, ale na jakiś odkurzacz zawsze się przyda. Widać, że mają doświadczenie zarówno ze wspólnotami jak i mega wiedzę dotyczącą ładowarek.
Jak daleko ciągneli kable, wiele kondygnacji? Prąd z mieszkania czy nowe przyłącze? Kosztowo wychodzi mniej więcej(bez wallboxa).