Taryfa G12 i G12w

mart15

Zadomawiam się
ok, dzięki. Już doczytałem. To jakieś pakiety w Energa typu karta zniżkowa Orlen, pomoc fachowców i itp pierdy co kosztuje miesięcznie jakieś 30zł. Wg mnie kompletnie bez sensu, ale da się wybrać opcję BEZ tych bonusów. Wypełniłem więc wniosek online na zmianę taryfy na G12R i już miałem kliknąć "wyślij", ale coś mnie tknęło, żeby jeszcze raz przejrzeć ten wątek i tu taki ZONK

View attachment 20003

Czy ktoś to może na 100% potwierdzić? Bo to by oznaczało, że wszystko to co uciułaliśmy od marca ze słońca pójdzie w piach? Jeśli by tak było to przestrzegam wszystkich którzy mają foto przed zmianą taryfy dopóki nie wyczerpie im się to co zgromadzili w magazynie energii !!! W moim przypadku to oznacza, że do końca roku nie mogę zmienić taryfy - POWTARZAM, jeśli prawdą jest, że kWH w magazynie energii resetują się przy zmianie taryfy.

Wysłałem zapytanie do BOK Energa - czekam na ich oficjalną odpowiedź
A o to odpowiedź konsultanta Energi. Dwa razy pytałem czy na pewno. Miłe zaskoczenie jednak!

1725394983291.png

OldSeb

Posiadacz elektryka
Podczepię się pod wątek bo odrobinę pasuje do mojej sytuacji ;-). Otóż mam w chwili obecnej dom letniskowy z taryfą G12w. W perspektywie zakupu auta ev kombinowałem czy nie zamontować instalacji PV, czekałem z tym na te mityczne taryfy dynamiczne i wirtualnego prosumenta. Idea była piękna ale na teraz wirtualny prosument przesunięty w czasie na nie wiadomo kiedy a taryfy dynamiczne to zdaje się duży niewypał ze względu na zaproponowane przez ZE stawki za kWh tudzież abonamenty. Pytanie zatem jest takie czy ktoś kojarzy czy dla nowych instalacji pv w chwili obecnej przejście na taryfy dynamiczne jest obowiązkowe czy tez można zostać przy taryfie G12w i oddawać prąd do sieci po tych złodziejskich stawkach miesięcznych ? W chwili obecnej jest takie zamieszanie że nigdzie nie mogę dokopać się tak prostej informacji.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Podczepię się pod wątek bo odrobinę pasuje do mojej sytuacji ;-). Otóż mam w chwili obecnej dom letniskowy z taryfą G12w. W perspektywie zakupu auta ev kombinowałem czy nie zamontować instalacji PV, czekałem z tym na te mityczne taryfy dynamiczne i wirtualnego prosumenta. Idea była piękna ale na teraz wirtualny prosument przesunięty w czasie na nie wiadomo kiedy a taryfy dynamiczne to zdaje się duży niewypał ze względu na zaproponowane przez ZE stawki za kWh tudzież abonamenty. Pytanie zatem jest takie czy ktoś kojarzy czy dla nowych instalacji pv w chwili obecnej przejście na taryfy dynamiczne jest obowiązkowe czy tez można zostać przy taryfie G12w i oddawać prąd do sieci po tych złodziejskich stawkach miesięcznych ? W chwili obecnej jest takie zamieszanie że nigdzie nie mogę dokopać się tak prostej informacji.
W wakacje chyba była nowelizacja ustawy. Faktycznie mało o tym się chwalą.
Dotychczasowe instalacje PV miały pozostać w cenach miesięcznych, a nowo postawione - w cenach godzinowych prądu.
BTW. Cena odkupu prądu z PV za wrzesień (RCEm) : 0.22 zł /kWh. Tak tani prąd jeszcze nie był ;) To jakaś tragifarsa. Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Wg mnie nic nie wiadomo i co będzie od nowego roku
Np Taryfa 12W w Energa jest jakas śmieszna różnica
Ale jest lepiej jak w ub roku . Próg 500 netto za MWh zrobil dobrze starym prosumentom i spłaszczył strefy taryf. Tak że stare korzyści różnych stref już nie są takie atrakcyjne.
Jako tako w G12R ale to i tak nie to co było
Nie pozwoliło to podnieść więcej jak do limitu w drogiej strefie a w tej taniej, musi być niżej jak w pozostałych . Bo ta Taryfa się tą tzw "niską doliną" ma charakteryzować. Czyli wszystkie górę ceny mają podobną , a G12r ma najtańszą w godzinach poza szczytowych .
Nie ma stabilności i nie ma planowania. Kartonowy kraj lekko z rozmiekajacej tektury.

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer
W chwili obecnej jest takie zamieszanie że nigdzie nie mogę dokopać się tak prostej informacji.
Ja też. Burdel na kółkach. Niby od 1 lipca mieliśmy przejść na ceny RCE, ale ktoś powiedział, że będzie opcja wrócić na RCEm i teraz już nic nie wiadomo. Mam nadzieję, że jestem na RCE, ale nie wiem gdzie to sprawdzić. Wydaje mi się, że do RCEm trzeba się zgłosić, a domyślnie jest się na RCE.
Co do taryf dynamicznych to nie ma takiego przymusu. Wręcz operatorzy odganiają od tego dodając wysokie opłaty handlowe i marże. Więc obowiązek zaoferowania spełnili, ale oferty są tak gówniane, że nikt ich nie chce oprócz dziennikarzy, którzy badają temat i wiedzą w co się pakują.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Niestety nie ma możliwości zostać na stałych cenach taryf G jeśli zgłosisz fotowoltaikę. Jedyny plus z posiadania taryfy G12w w netbillingu miesięcznym czy godzinowym to to, że możesz ewentualny magazyn naładować po niższych kosztach przesyłu. Podobno to pozostanie niezmienione. Ale wciąż trzeba wywalić kasę na ten magazyn.

SylB

Fachowiec
Czytałem, że niektóre firmy (Respect Energy,Orange, Polenergia,Fortum) zaczęły oferować ceny niższe niż te regulowane. To pokazuje, jak problematyczne są hojne dopłaty państwowe, które powodują, że płacimy wyższe ceny, choć mogłyby być niższe – tym samym wypełniając kieszenie monopolistów.

Główną zaletą taryf G12/G12W jest niższy koszt przesyłu. Zużywam około 4 MWh energii więcej, niż produkuję (jestem tzw. starym prosumentem), więc dzień mi się bilansuje z produkcji PV a resztę mogę korzystać z energii w cenie taryfy nocnej, co świetnie się sprawdza.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Teraz sa niechętni zeby przechodzić na sprzedaż dynamiczną bo musza sprzedać ta droższą energię zakontraktowaną 1-2 lata temu. Gdy tylko sytuacja się ustabilizuje, lub energia zacznie drożeć to oferta na dynamiczne bedzie atrakcyjniejsza.

Natomiast co do skupu tu powinien być godzinowo już. Ale gdy w mediach płaczą starsi ludzie ze zainwestowali oszczędności życia w pompe ciepła i PV i muszą sprzedawać po 20gr a odkupić po 1,3zl no to rząd będzie się musiał ugiąć.

I w 2025 powinny znów zmniejszyć sie stale ceny energii, wiec znowu w G12(w) będzie większa różnica.

Wysyłanie tylko netbilling, w którym jest mala szansa na ceny miesięczne (dla tych co juz mają nettbiling) ale prędzej czy później beda godzinowe. Raczej dla nowych prosumentów tylko godzinowe.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Reasumując lepiej poczekać do końca 2025 bo teraz to inwestycja niepewna i kompletnie nieprzewidywalna.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Reasumując lepiej poczekać do końca 2025 bo teraz to inwestycja niepewna i kompletnie nieprzewidywalna.
Wydaje się, że tak. Ogólnie pozostawienie taryf G12W i G13 ze względu na przesył może być bardzo opłacalne nawet przy rozliczaniu godzinowym, pod warunkiem odpowiednio dużego systemu utrzymania domu. Tu każdy musi sprawdzić jak u niego to wygląda. Przy użytkowaniu BEV może się to nie spinać, bo magazyn musiałby być praktycznie tyle co bateria samochodu a to wciąż olbrzymi koszt.