Taryfa G12 i G12w

Michal

Moderator
Czemu rozliczacie się prognozami? Ja mam rozliczenie rzeczywiste w Energi
Nie ma w PGE takich magii... Żeby wiedzieć ile klient zużył, to by inkasent musiał stanąć 24h przy liczniku i szybciutko w kajecie notować :)

consigliero

Pionier e-mobilności
Mam rozliczenie 6 miesięczne i teraz się pojawiły prognozy dwumięiśeczne ale okres rozliczeniowy ten sam. Teraz po pobieżnej analizie naliczyli tylko to co się pojawiło w 2 taryfie bo w pierwszej było zero. Gdybym miał G11 to byłoby zero i nie byłoby co prognozować bo pobór z sieci pojawia się w okresie listopad luty. Teraz z perspektywy szkoda było że zaniedbałem powrót do G11. Chociaż znając życie to i tak będzie ten sposób rozliczania ze szkodą dla magazyny energii, chyba.

consigliero

Pionier e-mobilności
No ale jak to zgłaszałeś ? To jakieś jaja bo w aplikacji ostatni stan licznika to 31.12.2023. Dodatkowo na ostaniej fakturze są podane stany licznika na koniec każdego miesiąca do czerwca

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie ma w PGE takich magii... Żeby wiedzieć ile klient zużył, to by inkasent musiał stanąć 24h przy liczniku i szybciutko w kajecie notować :)
Tez mam w Energa rzeczywiste .U mnie jest modem i tylko raz na cztery lata estymowali w jeden dzien bo coś bylo nie tak z połączeniem
A do tego można chyba samemu podawać stan licznika ?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Narazie nie pokaże, ale jest tam gdzie miejsce na skorygowanie prognoz, ale narazie nie dostalem odpowiedzi. Uważam że prognozy przy możliwości zdalnego odczytu to poroniony pomysł. Ale podobno to działa tak że dystrybucja przekazuje do obrotu dane z jakims szalonym opóźnieniem1000006032.png

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Narazie nie pokaże, ale jest tam gdzie miejsce na skorygowanie prognoz, ale narazie nie dostalem odpowiedzi. Uważam że prognozy przy możliwości zdalnego odczytu to poroniony pomysł. Ale podobno to działa tak że dystrybucja przekazuje do obrotu dane z jakims szalonym opóźnieniemView attachment 20038
Odpal aplikację PGE na telefon, tam wszystko szybko działa. Na stacjonarnym kompie się wiesza.

mart15

Zadomawiam się
Tez mam w Energa rzeczywiste .U mnie jest modem i tylko raz na cztery lata estymowali w jeden dzien bo coś bylo nie tak z połączeniem
A do tego można chyba samemu podawać stan licznika ?
U mnie podobnie. Odkąd mam fotowoltaike czyli od 2020 odczytują zdalnie. Nie przypominam sobie nawet jednej awarii.