Najem Długoterminowy - gdzie najlepiej?

Makus

Pionier e-mobilności
Polecacie jakieś firmy najmu długoterminowego? Gdzie najlepiej brać najem? W firmach leasingowych (typu arval) czy może bezpośrednio u dealera?
Nie wiem jeszcze co będę brał, potrzebuję niedużego elektryka na codzień, ale fajnie jakby miał np. V2L a to chyba w standardzie tylko u Koreańczyków?

Ev3

Pionier e-mobilności
Ja mam kolejne auto w wynajmie już innej formy w JDG nie stosuje. `faktura wynajmu ma dwie skladowe:
1. Finasowa netto
2. Serwisowa netto
finasowa pozwala odliczyc 100% kosztu uzyskania przychodu

Ale to w trybie wyłączności, nie mieszanym?

STMS

Pionier e-mobilności
Ja mam kolejne auto w wynajmie już innej formy w JDG nie stosuje. `faktura wynajmu ma dwie skladowe:
1. Finasowa netto
2. Serwisowa netto
finasowa pozwala odliczyc 100% kosztu uzyskania przychodu
serwisowa pozwala odliczyć 75% kosztu uzyskania przychodu
VAT w zależności od sposobu użytkowania pojazdu albo 100% wtedy z ewidencja i tylko służbowo
lub 50% w trybie mieszanym

ciekawe na jakiej podstawie twierdzisz, że finansowanie pojazdu do użytku mieszanego można odliczyć 100% kosztów

jawnie jest zapisane, że koszty wszelkie związane z pojazdem użytkowanym mieszanie mamy prawo odliczyć max 75% kosztów

finansowy to inaczej "kredyt" - samochód masz na ewidencji środków trwałych, amortyzacja pojazdu itd

szwajcar

Fachowiec
ciekawe na jakiej podstawie twierdzisz, że finansowanie pojazdu do użytku mieszanego można odliczyć 100% kosztów

jawnie jest zapisane, że koszty wszelkie związane z pojazdem użytkowanym mieszanie mamy prawo odliczyć max 75% kosztów

finansowy to inaczej "kredyt" - samochód masz na ewidencji środków trwałych, amortyzacja pojazdu itd
W przypadku mieszanym odlicza się:
- 100% z kwoty netto i pozostałych 50% VAT - na zakup, leasing auta.
- 75% (kwoty netto + pozostałych 50% VAT) - koszty eksploatacji auta i wyposażenia.

aadamuss

Posiadacz elektryka
Przy takich zawiłościach w PL to lepiej busa kupić :)
Czy spotkał ktoś gdzieś Tesle z Francji dwuosobowe-cieżarowe ? Czy mozna to byłoby u nas zarejestrować jak ciężarowe?

dawidos160

Zadomawiam się
A druga kwestia to leasing "jak abonament" niestety o tym nie rozmawiałem a okazuje się że to w sumie leasing z dużą kwota wykupu w którym na koniec decyduje czy chce oddać samochód czy go wykupić, tylko w kalkulatorze nie ma pokazanej tej kwoty wykupu, ona jest znana w momencie podpisywania umowy czy leasing ja sobie wymyśla jak przychodzi czas decyzji?
W klasycznym leasingu, nawet takim „jak abonament” z góry jest kwota wykupu bo nie wynajmujesz tylko teoretycznie „kupujesz” pojazd i założenia tej formy polegają na spłacie ceny. Ale z czasem to ewoluowało że były niskie wpłaty i wysokie wykupu i ktoś po tych 2/3/4 latach zostawiał auto u dealera i tak powstał najem - gdzie spłacasz utratę wartości plus możesz wykupić usługi serwisowe. Efekt jest taki że co miesiąc mniej płacisz niż w leasingu a jak chcesz auto jednak wykupić to większość wyciąga szklaną kulę i mówi że trzeba jeszcze tyle i tyle dopłacić ( bo wartość rynkowa to X czy Y brana z ogłoszeń 😂)i takie info to dostaniesz 14/30 dni przed końcem kontraktu zazwyczaj i wartość wykupu jest taka, że raczej auta nie wykupisz. Nie wiem jak na tym robią biznes firmy w przypadku BEV no ale widać że się jakoś spina skoro oferują elektryki w najem.

solik

Pionier e-mobilności
Nie wiem jak na tym robią biznes firmy w przypadku BEV no ale widać że się jakoś spina skoro oferują elektryki w najem.
tak robia ze pewna zielona firma wynajmujaca zarzekala sie niecale 3 lata temu, ze elektryki nie beda do wykupienia (chodzily glosy ze beda je przenosic do francuskiego oddzialu) a tymczasem pojawiaja sie od nich wykupione tesle ;) chyba powoli rozumieja, ze nie oplaca im sie trzymac na placu aut na ktore jest maly ruch

PaRa

Zadomawiam się
Czy ktoś skorzystał lub otrzymał ostatnio ofertę wynajmu od KIA lub Hyundai ? Myślę o zakupie KONY lub Niro, ale nie do końca wierze w kwotach z reklamy w stylu 999 netto.

Może ktoś ma wycenę i może powiedzieć, jaka jest realna wysokość czynszu ?

solik

Pionier e-mobilności
Jesli to przez mLeasing to masz kwote wykupu na symulacji

Dostales symulacje? Jesli to Arval to dowiesz sie miesiac przed koncem :) zalezy co dostales, czy ubezpieczenie w racie, serwis itp

Makus

Pionier e-mobilności
Czy ktoś skorzystał lub otrzymał ostatnio ofertę wynajmu od KIA lub Hyundai ? Myślę o zakupie KONY lub Niro, ale nie do końca wierze w kwotach z reklamy w stylu 999 netto.

Może ktoś ma wycenę i może powiedzieć, jaka jest realna wysokość czynszu ?
Jak w każdej reklamie to 999netto zakłada pewne warunki startowe. BMW Serii 7 też można mieć za 999 netto pod warunkiem wpłaty początkowej 200tys, leasingu na 5 lat, i wykupu 400 tys ;)