Najem Długoterminowy - gdzie najlepiej?

Makus

Pionier e-mobilności
Polecacie jakieś firmy najmu długoterminowego? Gdzie najlepiej brać najem? W firmach leasingowych (typu arval) czy może bezpośrednio u dealera?
Nie wiem jeszcze co będę brał, potrzebuję niedużego elektryka na codzień, ale fajnie jakby miał np. V2L a to chyba w standardzie tylko u Koreańczyków?

krzyss

Pionier e-mobilności
Bez przesady, te 27k to ponad 10% różnicy i może już zrobić różnicę.
To robi roznice te 27kzl czy nie ?
Jak nie dostaniesz to poradzisz sobie ?

Ev3

Pionier e-mobilności
Jesli zakup nowego warunkowany jest przyznaniem dotacji… to nalezy sie zastanowic czy nas stac na to auto.
Bardziej chodzi o to, czy warto akurat to auto kupić.
Ja np. rozważam bev vs phev - i wtedy ten fakt dotacji ma znaczenie w porównaniu finansów.
Bez dotacji pewnie opłacalność wyjdzie podobnie, dotacja przechyla szalę.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Jak nie dostaniesz to poradzisz sobie ?
Oczywiście, że sobie poradzę i jak kasa przed świętami nie przyjdzie, to nadal będą prezenty. Akurat mam bardzo konserwatywne podejście do wydawania pieniędzy na samochody. Ale gdyby nie dotacja, która wraz z innymi korzyściami wskazała akurat TM3, to wybrałbym prawdopodobnie coś innego. Może tańszego EV (chociaż to już aktualna perspektywa i świadomość zalet tego napędu), a może jak 100k rodaków Toyotę.

Darski

Q6 e-tron
Trochę odkupię temat. Byłem ostatnio i dealera, rozmawiałem o różnych samochodach i finansowania h i gość był na 100% przekonany że od faktury z najmu mogę odliczyć 100% vatu bo na tej fakturze tylko coś z dupy było napisane no i ten samochód nigdy nie będzie moj. To konkretnie o vwfs chodziło, chyba perfekcyjny najem czy coś... Spotkał się ktoś z czymś takim? Albo się pomylił i miał na myśli zaliczenie w 100% do kosztów...

A druga kwestia to leasing "jak abonament" niestety o tym nie rozmawiałem a okazuje się że to w sumie leasing z dużą kwota wykupu w którym na koniec decyduje czy chce oddać samochód czy go wykupić, tylko w kalkulatorze nie ma pokazanej tej kwoty wykupu, ona jest znana w momencie podpisywania umowy czy leasing ja sobie wymyśla jak przychodzi czas decyzji?

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jak nie uzyjesz auta prywatnie to możesz 100% VAT odliczyć. Zazwyczaj jeśli to leasing z dużym wykupem to jest cena wykupu znana odrazu. Myk którego popularność rośnie to wystartowanie na np 2 miesiące z 100% VAT z dużą pierwszą wpłatą a potem zmiana na 50%

Ev3

Pionier e-mobilności
Jak nie uzyjesz auta prywatnie to możesz 100% VAT odliczyć. Zazwyczaj jeśli to leasing z dużym wykupem to jest cena wykupu znana odrazu. Myk którego popularność rośnie to wystartowanie na np 2 miesiące z 100% VAT z dużą pierwszą wpłatą a potem zmiana na 50%
Ale to oznacza prowadzenie ewidencji KAŻDEGO przejazdu.
Gra nie warta świeczki jak dla mnie.

Tomcud

Nowy na Forum
Trochę odkupię temat. Byłem ostatnio i dealera, rozmawiałem o różnych samochodach i finansowania h i gość był na 100% przekonany że od faktury z najmu mogę odliczyć 100% vatu bo na tej fakturze tylko coś z dupy było napisane no i ten samochód nigdy nie będzie moj. To konkretnie o vwfs chodziło, chyba perfekcyjny najem czy coś... Spotkał się ktoś z czymś takim? Albo się pomylił i miał na myśli zaliczenie w 100% do kosztów...

A druga kwestia to leasing "jak abonament" niestety o tym nie rozmawiałem a okazuje się że to w sumie leasing z dużą kwota wykupu w którym na koniec decyduje czy chce oddać samochód czy go wykupić, tylko w kalkulatorze nie ma pokazanej tej kwoty wykupu, ona jest znana w momencie podpisywania umowy czy leasing ja sobie wymyśla jak przychodzi czas decyzji?
Ja mam kolejne auto w wynajmie już innej formy w JDG nie stosuje. `faktura wynajmu ma dwie skladowe:
1. Finasowa netto
2. Serwisowa netto
finasowa pozwala odliczyc 100% kosztu uzyskania przychodu
serwisowa pozwala odliczyć 75% kosztu uzyskania przychodu
VAT w zależności od sposobu użytkowania pojazdu albo 100% wtedy z ewidencja i tylko służbowo
lub 50% w trybie mieszanym

Tomcud

Nowy na Forum
Ja mam kolejne auto w wynajmie już innej formy w JDG nie stosuje. `faktura wynajmu ma dwie skladowe:
1. Finasowa netto
2. Serwisowa netto
finasowa pozwala zaliczyc 100% kosztu uzyskania przychodu
serwisowa pozwala zaliczyc 75% kosztu uzyskania przychodu
VAT w zależności od sposobu użytkowania pojazdu albo 100% wtedy z ewidencja i tylko służbowo
lub 50% w trybie mieszanym
I wziąłem elektryka trochę więcej można odliczyć kosztu uzyskAnia przychodu bo proporcje finansowe do serwisowe wynosi prawie 80/20,