Marcellchen
Zadomawiam się
Czy ktoś ma wiedzę, w jaki sposób uniknąć zerwania siłownika elektrycznego, które prowadzi często do uszkodzenia klapy a nawet do uszkodzenia/zbicia szyby przy siłowniku?
Przypadkowo trafiłem na niemieckim forum na tematy z urwanym siłownikiem, który odpada i uderza w szybe uszkadzając zarówno klapę jak i szybe. Dlatego pytam, czy może znane są jakieś sposoby prewencyjne, aby uniknąć sytuacji. Czytałem o uszczelce siłownika, sztywnych nienasmarowanych zawiasach klapy ( sic! w rocznym aucie).Podasz jakieś przykłady tego "często"? Może coś poradzimy.
Miałem chyba wszystkie możliwe awarie Tesli więc zainteresowałeś mnie, bo tego jeszcze nie miałem.
Cholera, coraz gorzej robią te auta. Ale tutaj i tak pisze tylko 1-2 osoby co im się psuje, cała reszta chyba trzyma pod kołdrą albo sama naprawia bo chwalą pod niebiosaPrzypadkowo trafiłem na niemieckim forum na tematy z urwanym siłownikiem, który odpada i uderza w szybe uszkadzając zarówno klapę jak i szybe. Dlatego pytam, czy może znane są jakieś sposoby prewencyjne, aby uniknąć sytuacji. Czytałem o uszczelce siłownika, sztywnych nienasmarowanych zawiasach klapy ( sic! w rocznym aucie).
Moja już na złomowisku, a bateria leży w lesie.Cholera, coraz gorzej robią te auta. Ale tutaj i tak pisze tylko 1-2 osoby co im się psuje, cała reszta chyba trzyma pod kołdrą albo sama naprawia bo chwalą pod niebiosa.
No to nie wiem, może wkleisz jakiś odnośnik albo cokolwiek, bo nikt tu szklanej kuli nie ma, ani nie czyta w myślach na odległość. Jak przynosisz jakąś informację to wypadałoby powiedzieć skąd jest. To nie Facebook.Przypadkowo trafiłem na niemieckim forum na tematy z urwanym siłownikiem, który odpada i uderza w szybe uszkadzając zarówno klapę jak i szybe. Dlatego pytam, czy może znane są jakieś sposoby prewencyjne, aby uniknąć sytuacji. Czytałem o uszczelce siłownika, sztywnych nienasmarowanych zawiasach klapy ( sic! w rocznym aucie).
A "axle click" Pan miał?Miałem chyba wszystkie możliwe awarie Tesli więc zainteresowałeś mnie, bo tego jeszcze nie miałem.
Tak, znam ten problem. W autach z lat 2020-21, gdy pojawiło się elektryczne zamykanie bagażnika działy się cuda. Także u użytkowników w Polsce. Oprogramowanie sterowania siłownikiem było wadliwe i nie uwzględniało temperatury. W naszym klimacie latem, gdy było gorąco, siłownik ciągnął tak mocno, że potrafił wciągnąć ramię klapy pod słupek C uszkadzając klapę i nadwozie (zdjęcie 1) i nieraz wybijając tylnią szybę (zdjęcie 2), a w ekstremalnych sytuacjach nawet dochodziło do rozerwania siłownika. Osobiście sam tego doświadczyłem. Dwa razy klapa została wciągnięta poniżej linii nadwozia, ale na szczęście miała tyle wolnej przestrzeni, że o nic nie zahaczyła. Potem oprogramowanie zostało poprawione w taki sposób, że siłownik działał zbyt delikatnie i nieraz nie potrafił otworzyć bagażnika zimą. Na początku 2022 roku zostało to naprawione aktualizacją i problem ani zimą ani latem już nie występował.Czy ktoś ma wiedzę, w jaki sposób uniknąć zerwania siłownika elektrycznego, które prowadzi często do uszkodzenia klapy a nawet do uszkodzenia/zbicia szyby przy siłowniku?
O proszę, zawsze to coś nowego - posłucham u siebie jak wrócę z wakacji i zgłoszę jeżeli jest.A "axle click" Pan miał?Subtelny odgłos pojedynczego puknięcia dochodzący z tylnego lub przedniego zawieszenia. Ja właśnie zauważyłem u siebie kilka dni temu. Córka mówi, że słyszała to od dużego czasu, ale myślała, że tak ma być. U mnie słychać to tylko z tyłu i tylko, gdy bardzo ostro przyśpieszam i zwalniam. Prędkość z jaką jadę w tym momencie nie ma znaczenia. U mnie słychać z tyłu po prawej stronie i sporadycznie po lewej, musi być dość cicho w aucie żeby to usłyszeć. Znalazłem sporo dyskusji za granicą na ten temat i ani jednej w Polsce, co mnie nie dziwi, bo w Polsce Tesle psują się tylko trzem osobom
Podobno nie jest to nic poważnego. Wystarczy przesmarować oś i jeszcze raz dokręcić, chociaż problem potrafi często powracać. Nie nagrałem tego u siebie, ale na poniższym wideo widać o co chodzi. W pierwszym wideo ktoś ma to przy małej prędkości (u mnie tak głośno tego nie słychać, na zewnątrz auta praktycznie w ogóle), a na drugim przy większej prędkości w 4 i 11 sekundzie (u mnie bardziej przypomina to odgłos z tego wideo).
Na początku 2022 roku zostało to naprawione aktualizacją i problem ani zimą ani latem już nie występował.