kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

Michal

Moderator
tak lub nie
Specjalnie nie podaje odpowiedzi, bo nie jest to aż takie konieczne.

kborzy

Zadomawiam się
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.Nie podawałem nazwy firmy ani marki bo nie chciałbym zostać posądzony o marketing. Ale dobrze , skoro jest to aż takie istotne to firma leasys, auto opel corsa.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.Nie podawałem nazwy firmy ani marki bo nie chciałbym zostać posądzony o marketing. Ale dobrze , skoro jest to aż takie istotne to firma leasys, auto opel corsa.
gdybyś kupował za gotówkę to za dwa lata uzyskasz podobne pieniądze za samochód w przypadku sprzedaży co wkład w leasingu więc jeśli teraz szkoda ci gotówki to rata 1300zł za corsę jest ok. mam nadzieję, że to brutto bo netto to już tak sobie. poza tym ważne jaka to corsa? ze starym silnikiem i baterią 136KM i 50 kWh czy nowszy 154KM i 54kWh?

kborzy

Zadomawiam się
gdybyś kupował za gotówkę to za dwa lata uzyskasz podobne pieniądze za samochód w przypadku sprzedaży co wkład w leasingu więc jeśli teraz szkoda ci gotówki to rata 1300zł za corsę jest ok. mam nadzieję, że to brutto bo netto to już tak sobie. poza tym ważne jaka to corsa? ze starym silnikiem i baterią 136KM i 50 kWh czy nowszy 154KM i 54kWh?
Rata brutto. Z ubezpieczeniem liczę (po cichu bo nie mam jeszcze oferty ubezpieczenia) że zmieszczę się w 1500 zł brutto.
A wersja corsy starsza tj. 136KM i 50 kWh. Wersja YES (ale z dorzuconą kamerą cofania i stacja 3 fazowa 11kWh)
Niestety te z nowszą bateria i napędem to najtaniej co znalazłem to 20 tys. zł więcej.

Euronymous

Fachowiec
Bardzo średnia, żeby nie powiedzieć, że zła, ta oferta. Jeśli koniecznie chcesz (choć od razu ryzykuję, że niekoniecznie) opla, to pierwsza lepsza oferta z ich strony pokazuje, że lepiej zrobić wpłatę własną, na której zwrot masz dużą szansę (a w Twoim wariancie nie, bo tylko opłata wstępna podlega zwrotowi), na 24 miesiące minimalne raty, a auto masz jednak dużo lepsze niż Corsę.
1732555273433.png

kborzy

Zadomawiam się
Bardzo średnia, żeby nie powiedzieć, że zła, ta oferta. Jeśli koniecznie chcesz (choć od razu ryzykuję, że niekoniecznie) opla, to pierwsza lepsza oferta z ich strony pokazuje, że lepiej zrobić wpłatę własną, na której zwrot masz dużą szansę (a w Twoim wariancie nie, bo tylko opłata wstępna podlega zwrotowi), na 24 miesiące minimalne raty, a auto masz jednak dużo lepsze niż Corsę.
View attachment 22169

Mnie nie interesuje auto spalinowe, a ty takie pokazujesz.. Na benzynową corse też mam ofertę za 500 zł brutto...
Najtańsza astra elektryczna to 1500 brutto, ale dojdzie jeszcze pakiet assistance i ubezpieczenie i mamy ratę w okolicach 2000 brutto. i te 1500 zł brutto jak wpłace teraz 30 tys zł wkładu.

Samo auto bez ubezpieczenia i pakietu assistance mam za 1100 zł Brutto ,bez wkładu własnego.
Astra bez wkładu własnego to 2700 brutto.

Niektóre oferty są wyimaginowane, i to że w reklamach widzimy 999 zł netto ratka, to często nie pokrywa się z realiami. Ogólnie zbieram oferty od 5 salonów jednoczesnie i to co mam na stole i w tym poście napisałem to jest najlepsza jaką udało mi się wynegocjować...

Euronymous

Fachowiec
Gdzie tam jest napisane, że to ICE ? Wrzuciłem Ci EV. Wszak o zakupie takich aut tu rozmawiamy, nieprawdaż ? Różnica w skali 24 mies między Twoją ofertą a tym, co jest pierwszą lepszą ze strony opla to niecałe 3k. I co najważniejsze - tu odzyskujesz 27k, kiedy wróci program Mój Elektryk.

kborzy

Zadomawiam się
Gdzie tam jest napisane, że to ICE ? Wrzuciłem Ci EV. Wszak o zakupie takich aut tu rozmawiamy, nieprawdaż ? Różnica w skali 24 mies między Twoją ofertą a tym, co jest pierwszą lepszą ze strony opla to niecałe 3k. I co najważniejsze - tu odzyskujesz 27k, kiedy wróci program Mój Elektryk.
Masz rację, to przepraszam w takim razie.
Przyglądnę się tym astrom. Z czego to wynika, że na auto dużo większej wartości jest dużo niższa rata...

Najnowsze dyskusje