Zakup nowej Tesli Model Y z Niemiec i dopłaty w Polsce

Massacre448

Nowy na Forum
Planuję zakup nowej Tesli Model Y/3 z Niemiec. Na stronie Tesla DE widzę ceny od około 39 970 EUR, czyli wychodzi sporo taniej niż w PL.

Mam jednak kilka pytań:
  1. Czy podana cena na stronie uwzględnia niemiecki Umweltbonus jest napisane coś takiego "Ab sofort mit 6.000€ Tesla Umweltprämie erhältlich", jak to przetłuamczyłem w google to pokazało mi żę to jakiś Umweltbonus ale od Tesli nie od państwa.
  2. Czy ten bonus od Tesli będzie też obowiązywał przy eksporcie do Polski ?
  3. Czy nowe auto kupione w Niemczech mogę bez problemu zarejestrować w Polsce i ubiegać się o dopłatę z programu "Mój Elektryk 2.0"? Chodzi mi o limit 225 000 zł brutto oraz jakie papiery trzeba przygotować i czy tymczasowe tablice eksportowe nie odbiorą mi dopłat w Polsce ?
  4. Czy przy użyciu Niemieciego linku referencyjnego cena faktycznie spadnie o 1 000 EUR i czy zniżka działa również przy zakupie eksportowym?
Obliczyłem, że przy cenie brutto (~38 970 EUR) i polskim VAT, całkowity koszt wyniósłby około 170 000 zł brutto. Z dopłatą (30000) cena byłaby w granicach 140 000 zł. Czy dobrze to rozumiem, czy jednak cena końcowa będzie wyższa i coś pominąłem, czy zadziała to rówież przy modelu 3 (też wychodzi jakieś 20 tysięcy taniej niż u nas)?

sd tosia

Posiadacz elektryka
1+2 - Umweltbonus obowiązuje dla pojazdów zarejestrowanych na terenie Niemiec przez jakiś-tam-okres-czasu, chyba dwa lata. Jeżeli zostanie w tym czasie wyrejestrowany - dopłatę trzeba zwrócić.
Czyli ten bonus nie będzie obowiązywać przy eksporcie do Polski.
3 - raczej nie, bo auto będzie traktowane jako sprowadzone, a nie nowe. I nie ma tu nic do rzeczy, że jest właścicielem ta sama osoba.
4 - powinno zadziałać. Dla Tesli liczy się sprzedaż, co się z autem dzieje później - to ich nie obchodzi. W przeciwieństwie do Bundezfinanzamt.

Massacre448

Nowy na Forum
1+2 - Umweltbonus obowiązuje dla pojazdów zarejestrowanych na terenie Niemiec przez jakiś-tam-okres-czasu, chyba dwa lata. Jeżeli zostanie w tym czasie wyrejestrowany - dopłatę trzeba zwrócić.
Czyli ten bonus nie będzie obowiązywać przy eksporcie do Polski.
3 - raczej nie, bo auto będzie traktowane jako sprowadzone, a nie nowe. I nie ma tu nic do rzeczy, że jest właścicielem ta sama osoba.
4 - powinno zadziałać. Dla Tesli liczy się sprzedaż, co się z autem dzieje później - to ich nie obchodzi. W przeciwieństwie do Bundezfinanzamt.
1-2 Oki dzięki myślałem że to jakiś program zniżkowy od tesli rekompensujący brak dopłat bo dotyczy tylko istniejących nowych modeli Y nie ma go na własną konfigurację Y,
3 - A jak bym kupił np model 3 i sprowadził do PL na lawecie nie rejestrując go w DE to dopłaty w PL z programu 2.0 gdy wejdzie będą dla mnie dostępne czy tak samo jak wcześniej nie działa to on na import nowych aut ?

sd tosia

Posiadacz elektryka
Skoro Umweltbonus przepada, to raczej nie ma sensu zabawa z lawetami. Ale kto zabroni, jeżeli ma się fantazję. W razie czego, żeby później skarbówka w Polsce nie ścigała - ważny jest kurs euro z dnia złożenia zamówienia (edit - w sensie: na jego podstawie oblicza się zobowiązanie podatkowe, nie ma znaczenia kurs euro w dniu wykonania przelewu, odbioru auta, czegokowiek. Dzień zawarcia umowy, czyli złożenia zamówienia).

KrzysztofFly

Moderator
1-2 Oki dzięki myślałem że to jakiś program zniżkowy od tesli rekompensujący brak dopłat bo dotyczy tylko istniejących nowych modeli Y nie ma go na własną konfigurację Y,
No chyba jednak to promocja Tesli i dotyczy tylko już wyprodukowanych modeli Y, a także wyklucza się z promocyjnym oprocentowaniem, obowiązuje dla aut zamówionych do 15 grudnia i odebranych do końca roku:
"Gilt nur für vorkonfigurierte Model Y Fahrzeuge. Zertifizierte Gebrauchtwagen und andere Gebrauchtwagen sind von diesem Angebot ausgeschlossen. Die Tesla Umweltprämie kann nicht mit anderen Förder- oder Finanzierungsangeboten kombiniert werden, wie z. B. dem 0%-Zinsangebot für die Finanzierung bestimmter Model Y Fahrzeuge. Wenn Sie einen Antrag stellen und solche Förder- oder Finanzierungsangebote erhalten, wird die Tesla Umweltprämie nicht gewährt. Dieses Angebot gilt nur für Bestellungen, die am oder vor dem 15. Dezember platziert wurden, und gilt nur solange der Vorrat reicht. Gilt nur für Bestellungen, bei denen Sie das Fahrzeug bis zum 31. Dezember 2024 entgegennehmen. Falls sich die Auslieferung aufgrund von Umständen verzögert, die Tesla zu vertreten hat, haben Sie gegebenenfalls weiterhin Anspruch auf diese Vergünstigung, indem Sie die Auslieferung zum nächstmöglichen verfügbaren Termin entgegennehmen."
3 - A jak bym kupił np model 3 i sprowadził do PL na lawecie nie rejestrując go w DE to dopłaty w PL z programu 2.0 gdy wejdzie będą dla mnie dostępne czy tak samo jak wcześniej nie działa to on na import nowych aut ?
Tutaj niestety nic nie wiadomo, a tym bardziej czy program zadziała wstecz.

Massacre448

Nowy na Forum
Skoro Umweltbonus przepada, to raczej nie ma sensu zabawa z lawetami. Ale kto zabroni, jeżeli ma się fantazję. W razie czego, żeby później skarbówka w Polsce nie ścigała - ważny jest kurs euro z dnia złożenia zamówienia.
Chodzi mi w takim razie o import po prostu bazowej wersji modelu 3 który wychodzi podobnie cenowo bez Umweltbonus czyli o ponad 20 tysięcy zł taniej niż u nas chyba że coś źle policzyłem lub są jakieś dodatkowe koszta na import.

Ironeska

Fachowiec
Wprawdzie jeszcze tego nie robilem ale samochodu nie musisz sprowadzać na lawecie. Z dokumentami od dealera i potwierdzeniem opłaty vatu idziesz do wydziału komunikacji i rejestrujesz normalnie. Z polskimi tablicami jedziesz po odbiór samochodu i wracasz na kołach.
Oczywiście dokumenty muszą być przetłumaczone na język polski

sd tosia

Posiadacz elektryka
Wprawdzie jeszcze tego nie robilem ale samochodu nie musisz sprowadzać na lawecie. Z dokumentami od dealera i potwierdzeniem opłaty vatu idziesz do wydziału komunikacji i rejestrujesz normalnie. Z polskimi tablicami jedziesz po odbiór samochodu i wracasz na kołach.
Oczywiście dokumenty muszą być przetłumaczone na język polski
Jest pewna mała niedogodność. Tesla nie wyśle ci dokumentów poza granicę Niemiec.