sprzedam Kona EV - 20 000 km

szwajcar

Fachowiec
Mi doradzono zwiększyć moc do 12,9kW, a zabezpieczenie napisać 25A
Doradzający elektryk mówił, że będę w niższej stawce, a zabezpieczenie wytrzyma w razie czego ładownie auta (11kW) i to co tam dom normalnie potrzebuje.

inter

Pionier e-mobilności
Doradzający elektryk mówił, że będę w niższej stawce, a zabezpieczenie wytrzyma w razie czego ładownie auta (11kW) i to co tam dom normalnie potrzebuje.
Miałem 16,5 i to było za mało. Samo ładowanie OK, ale masz jeszcze inne sprzęty w domu.
O jakich stawkach on mówił?

Ev3

Pionier e-mobilności
No nie wiem, 11 kW dla domu to ja miałem 20 lat temu.
Zwiększ bardziej, choćby do 16 kW, choćby po to żeby sobie na przyszłość moc zaklepać.

luki

Pionier e-mobilności
O jakiej wy opłacie mocowej piszecie?
W PGE w taryfie G (11,12,12W...) jest opłata mocowa zależna od zużycia rocznego (są jakieś progi), ale w żadnym razie nie zależy od mocy przyłącza.
Może w Tauron, czy Enea jest inaczej

inter

Pionier e-mobilności
O jakiej wy opłacie mocowej piszecie?
W PGE w taryfie G (11,12,12W...) jest opłata mocowa zależna od zużycia rocznego (są jakieś progi), ale w żadnym razie nie zależy od mocy przyłącza.
Może w Tauron, czy Enea jest inaczej
W Tauronie nie ma, opłata podniesienia mocy jednorazowa. Z 16,5 na 22,5 dałem 343 zł z zabezpieczeniem.

kiki111

Fachowiec
Oj oj zaczynacie tutaj rozmydlac różne proste rzeczy.
Nie da się przekroczyć mocy przyłączeniowej dwukrotnie, to zawsze wymusi zadziałanie zabezpieczenia przedlicznikowego. Możecie się z mocą poruszać w ramach swoich zabezpieczeń w takich widełkach jakie opisałem wcześniej i raczej mało prawdopodobne żeby operator do was przyszedł z opłatą za przekroczenie mocy przyłączeniowej.
Dla grup taryfowych dla gospodarstwo domowych - taryfy z grupy G - abonament ani inne opłaty nie są zależne od mocy przyłączeniowej. Za moc przyłączeniową płaci się tylko raz przy zawieraniu umowy i ewentualnie później gdy chcemy zwiększyć moc przyłączeniową.

zlp

Pionier e-mobilności
żeby operator do was przyszedł z opłatą za przekroczenie mocy przyłączeniowej.
1. Moc przyłączeniowa - płacimy jednorazowo za określoną moc naszego przyłącza. Można zwiększać i zmniejszać. Czasem nie ma technicznych możliwości aby była zwiększona.
2. Moc umowna - nie może być wyższa od mocy przyłączeniowej, za tą możemy wnosić comiesięczne opłaty, w zależności od taryfy. Są różne opłaty uzależnione od tej mocy.
3. Przekroczenie mocy umownej skutkuje dodatkowymi opłatami. Z tym, że wyciągana jest średnia, z reguły godzinna, chwilowe przekroczenie mocy umownej nie jest problemem. Ładowanie elektryka jest kilkugodzinne i z łatwością możemy tą moc przekroczyć.
4. Zabezpieczenia - wyższe niż mocy umownej i niższe od mocy przyłączeniowej.

Last edited: