Miałem 16,5 i to było za mało. Samo ładowanie OK, ale masz jeszcze inne sprzęty w domu.Mi doradzono zwiększyć moc do 12,9kW, a zabezpieczenie napisać 25A
Doradzający elektryk mówił, że będę w niższej stawce, a zabezpieczenie wytrzyma w razie czego ładownie auta (11kW) i to co tam dom normalnie potrzebuje.
No nie wiem, 11 kW dla domu to ja miałem 20 lat temu.Mi doradzono zwiększyć moc do 12,9kW, a zabezpieczenie napisać 25A
Doradzający elektryk mówił, że będę w niższej stawce, a zabezpieczenie wytrzyma w razie czego ładownie auta (11kW) i to co tam dom normalnie potrzebuje.
W Tauronie nie ma, opłata podniesienia mocy jednorazowa. Z 16,5 na 22,5 dałem 343 zł z zabezpieczeniem.O jakiej wy opłacie mocowej piszecie?
W PGE w taryfie G (11,12,12W...) jest opłata mocowa zależna od zużycia rocznego (są jakieś progi), ale w żadnym razie nie zależy od mocy przyłącza.
Może w Tauron, czy Enea jest inaczej
1. Moc przyłączeniowa - płacimy jednorazowo za określoną moc naszego przyłącza. Można zwiększać i zmniejszać. Czasem nie ma technicznych możliwości aby była zwiększona.żeby operator do was przyszedł z opłatą za przekroczenie mocy przyłączeniowej.