vwir

Pionier e-mobilności
Oprócz pompy ciepła Zoe ma też grzałkę. Ale przy obecnych temperaturach które panują na podkarpaciu to samą pompą ciepła powinien bez problemu dogrzać wnętrze.

Ev3

Pionier e-mobilności
Dzień dobry wszystkim, Renault Zoe to mój pierwszy elektryk, samochodzik jest pierwszej generacji z 2018r z małym przebiegiem, bateria 41kw. Czy faktycznie działa tak słabo ogrzewanie w tych samochodach. Półtorej godziny na chodzie i nie potrafi zagrzać kabiny do 22 stopni.
Wina pompy ciepła niestety.
Jest niewydajna w mrozach, buczy, ale nie grzeje.
Ale jak będzie większy mróz to włączy grzałki i zagrzeje od strzału.

Ev3

Pionier e-mobilności
Mam teraz w domu Zoe (też na Podkarpaciu, więc temperatury te same) i jak najbardziej w środku jest ciepło i przyjemnie.
Może inny model Zoe, z inaczej oprogramowaną PC?
Albo w ogóle bez niej?

Misiek

Zadomawiam się
W domu można by sprawdzić ciśnienie czynnika w instalacji przy pomocy darmowego testu CanZe
Niezbędny jest smartfon i interfejs diagnostyczny ELM 327 podłączany do OBD2. Niebieskie nie działają. Wydatek około 50 zł.
Zapewne elektryk będzie miał podobne wyposażenie.
PS Poniżej zrzuty z testów instalacji. Za 50 zł na podwórzu mamy informacje o ciśnieniu, temperaturze, obrotach silnika pomy itd itp.

Attachments

• zoe klim zm.jpg
    zoe klim zm.jpg
    1,7 MB · Liczba wyświetleń: 18
Last edited:

slawektap

Nowy na Forum
Witam i co z tym ogrzewaniem bo u mnie też słabiutko ale poza tym spoko auto mamm od kwietnia i jestem zadowolony aco do ogrzewania to wałsnie wymieniłem pompę ciepła chłodnice i osuszacz oraz wyczyściłem cały obieg i dalej słabo

perszing1800

Nowy na Forum
W domu można by sprawdzić ciśnienie czynnika w instalacji przy pomocy darmowego testu CanZe
Niezbędny jest smartfon i interfejs diagnostyczny ELM 327 podłączany do OBD2. Niebieskie nie działają. Wydatek około 50 zł.
Zapewne elektryk będzie miał podobne wyposażenie.
PS Poniżej zrzuty z testów instalacji. Za 50 zł na podwórzu mamy informacje o ciśnieniu, temperaturze, obrotach silnika pomy itd itp.
A możesz powiedzieć jakie wartości świadczą np: o konieczności uzupełnienia czynnika?
I gdzie w can ze sprawdzić czy grzałka jest sprawna ;)

Misiek

Zadomawiam się
A możesz powiedzieć jakie wartości świadczą np: o konieczności uzupełnienia czynnika?
I gdzie w can ze sprawdzić czy grzałka jest sprawna ;)
O wartości ciśnienia dowiadywałem się w warsztacie naprawy klimatyzacji. Koszt odpowiedzi plus czynnik oraz wcześniejsze zabiegi w rurociągach i aparatach ze sprawdzeniem szczelności przed i po,1200 zł. Po miesiącu zaliczyłem powtórne sprawdzenie szczelności. Gratisowo. Obecnie po dwóch latach ciśnienie bez zmian, na razie. Za to nie muszę jeździć na testy i stać w kolejce.
Can Ze nie załatwi wszystkiego, to oczywiste z założenia twórców aplikacji. Myślę, że najtańszym miernikiem uniwersalnym ogarnie się sprawę obwodu grzałki?
Jak wcześniej napisałem to są metody domowe, stosowane na podwórzu. Bezinwazyjne.
Badania specjalistyczne wymagające zajrzenia pod maskę samochodu powinny być przeprowadzone w warsztacie.

Najnowsze dyskusje