Wina pompy ciepła niestety.Dzień dobry wszystkim, Renault Zoe to mój pierwszy elektryk, samochodzik jest pierwszej generacji z 2018r z małym przebiegiem, bateria 41kw. Czy faktycznie działa tak słabo ogrzewanie w tych samochodach. Półtorej godziny na chodzie i nie potrafi zagrzać kabiny do 22 stopni.
A nie ma w zoe czasem stref klimatu? Dziwne jest to że na postoju auto pobiera 1kwWina pompy ciepła niestety.
Jest niewydajna w mrozach, buczy, ale nie grzeje.
Ale jak będzie większy mróz to włączy grzałki i zagrzeje od strzału.
Mam teraz w domu Zoe (też na Podkarpaciu, więc temperatury te same) i jak najbardziej w środku jest ciepło i przyjemnie.A nie ma w zoe czasem stref klimatu? Dziwne jest to że na postoju auto pobiera 1kw
Dlaczego dziwne?A nie ma w zoe czasem stref klimatu? Dziwne jest to że na postoju auto pobiera 1kw
Może inny model Zoe, z inaczej oprogramowaną PC?Mam teraz w domu Zoe (też na Podkarpaciu, więc temperatury te same) i jak najbardziej w środku jest ciepło i przyjemnie.
A możesz powiedzieć jakie wartości świadczą np: o konieczności uzupełnienia czynnika?W domu można by sprawdzić ciśnienie czynnika w instalacji przy pomocy darmowego testu CanZe
Niezbędny jest smartfon i interfejs diagnostyczny ELM 327 podłączany do OBD2. Niebieskie nie działają. Wydatek około 50 zł.
Zapewne elektryk będzie miał podobne wyposażenie.
PS Poniżej zrzuty z testów instalacji. Za 50 zł na podwórzu mamy informacje o ciśnieniu, temperaturze, obrotach silnika pomy itd itp.
O wartości ciśnienia dowiadywałem się w warsztacie naprawy klimatyzacji. Koszt odpowiedzi plus czynnik oraz wcześniejsze zabiegi w rurociągach i aparatach ze sprawdzeniem szczelności przed i po,1200 zł. Po miesiącu zaliczyłem powtórne sprawdzenie szczelności. Gratisowo. Obecnie po dwóch latach ciśnienie bez zmian, na razie. Za to nie muszę jeździć na testy i stać w kolejce.A możesz powiedzieć jakie wartości świadczą np: o konieczności uzupełnienia czynnika?
I gdzie w can ze sprawdzić czy grzałka jest sprawna![]()