Odbiór tesli - przesunięcie odbioru na kolejny kwartał

Wasp

Posiadacz elektryka
Cześć

Zakładam nowy wątek, może przyda się też innym.
Pytanie dotyczy zamówienia dla osoby fizycznej z rabatem procentowym:

Czy jest możliwość przesunięcia odbioru na kolejny kwartał (np. styczeń) bez utraty zniżki procentowej na auto z inventory?

Sytuacja
:
- zamówiłem Y 10 grudnia, ale proponowane wolne terminy odbioru są dokładnie w święta. Jednak wyjeżdżamy i nie chciałbym latać za teslą
- jest kilka kwestii dodatkowych np opony zimowe. W tesli nie chcą tego zrobić - zrozumiałe końcówka kwartału.
- można wykorzystać zakład oponiarski w okolicy, ale znów to okres świąteczny

Opcje:
  1. można zamówić lawetę na własny koszt. Około 4 zł / km. Trzeba liczyć w dwie strony.
  2. wiem, że były sytuacje, ze tesla wysyłała na własny koszt auto lawetą pod sam koniec kwartału. Trzeba by pewnie zaryzykować. Nie jest to opcja pewna.
  3. Nie ma opcji odbioru w Poznaniu (stan na 11.12). Tylko Ząbki lub Katowice

Rabaty / zniżki
- przesuwając na pewno stracimy darmowy rok ładowania -> tu jest jasność odbiór musi być do 31.12
- czy przesuwając utrzymuje się cenę z zamówienia? Tj rabat procentowy?
- jeśli tak to jak długo można to przeciągać?

Prośba o opinię osób, które to przerabiały czy da się to zrobić. Jutro zadzwonię też do Tesli i zrobie aktualizacje co oni twierdzą.

Jeśli mam stracić wszystkie rabaty, to w sumie wracam do punktu wyjścia i mogę poczekać jeszcze chwilę na Juniper w celu weryfikacji specyfikacji.

Aktualizacja:
  • auto zamówione musi zostać odebrane do końca kwartału
  • jeśli przypisany zostanie vin i nie będzie wpłaty to vin zostanie odebrany
  • kwestia rabatów i zniżek:
    • tutaj niestety one są przypisane do auta. Więc jeśli przepada vin to zniżki także
  • jest też opcja odebrania Tesli bez rejestracji i zostawienie na parkingu. To jest kwestia już indywidualna do ustalenia.

Last edited:

danielm

Pionier e-mobilności
teoretycznie kupujesz auto, płacisz za nie, a odbierasz w styczniu jak ci pasuje ale tesla jest o dziwo strasznie upierdliwa w tej sprawie i auto musi fizycznie zniknąć z ich placu i wszelka papierologia rozliczona do końca kwartału. jeśli chodzi o cene to ta zmienia się w czasie rzeczywistym i może się okazać że w styczniu będzie jeszcze taniej, pozatym auto z inventory to konkretna sztuka, jak ktoś się uprze to ci ją kupi lub auto trafi na niemiecki rynek gdzie popyt większy

alaska_k

Fachowiec
Cześć

Czy jest możliwość przesunięcia odbioru na kolejny kwartał (np. styczeń) bez utraty zniżki procentowej na auto z inventory?

Sytuacja
:
- zamówiłem Y 10 grudnia, ale proponowane wolne terminy odbioru są dokładnie w święta. Jednak wyjeżdżamy i nie chciałbym latać za teslą
- jest kilka kwestii dodatkowych np opony zimowe. W tesli nie chcą tego zrobić - zrozumiałe końcówka kwartału.

Opcje:
  1. można zamówić lawetę na własny koszt. Około 4 zł / km. Trzeba liczyć w dwie strony.
  2. wiem, że były sytuacje, ze tesla wysyłała na własny koszt auto lawetą pod sam koniec kwartału. Trzeba by pewnie zaryzykować. Nie jest to opcja pewna.

Rabaty / zniżki
- przesuwając na pewno stracimy darmowy rok ładowania -> tu jest jasność odbiór musi być do 31.12

Prośba o opinię osób, które to przerabiały czy da się to zrobić. Jutro zadzwonię też do Tesli i zrobie aktualizacje co oni twierdzą.

Jeśli mam stracić wszystkie rabaty, to w sumie wracam do punktu wyjścia i mogę poczekać jeszcze chwilę na Juniper w celu weryfikacji specyfikacji.
A nie da się tego zlecić jakiejś firmie? Są takie które pośredniczą w zamawianiu i wspierają klientów przy odbiorze np evdlaciebie.pl, nawet jeśli byś musiał zapłacić ten tys czy dwa to i tak jesteś do przodu na bezpłatnym ładowaniu. Nie wiem czy by nie trzeba było jakiegoś poświadczonego pełnomocnictwa, ale wszystko jest do załatwienia. Po świętach będziesz go mógl sobie od nich odebrać.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Cześć

Sytuacja
:

Opcje:

Rabaty / zniżki

Możesz napisać upoważnienie i może ktoś inny odebrać. Ja juz mialem zapłacony i straszyli mnie że cena przepadnie i przekonywali kilometrami żebym odebrał na lawecie na swoj koszt. Żeby ograniczyć koszty to za chyba 300zl laweciarz polecony przez Tesle przewiózł auto pod firmę znajomego i przeczekała tam weekend w oczekiwaniu na tablice.

I rzeczywiście cena podskoczyła o kilkadziesiąt tysięcy od nowego kwartału

Last edited:

Wasp

Posiadacz elektryka
Dzięki za odpowiedzi. Odpowiem grupowo.

1. Właśnie nie che mi się kombinować szukać firm, czy też przewozić na lawecie.
2. Miałem nadzieję, na łatwy odbiór w Poznaniu.
3. Trochę trzeba będzie poczekać na wiekszą elastyczność.
4. Argument cenowy: cieżko stwierdzić, moim zdaniem rabaty mogą być jeszcze większe bliżej debiuty J. Zobaczymy
5. Kwestia darmowych km to nie jest dla mnie game changerem. nie będę jeździc do centrum żeby się ładować :) Dla mnie osobiście były lepszy limit, ale np. na 3 lata. Z tego jestem w stanie zrezygnować.

No nic, może uda się złapać jeszcze jakis termin tuż przed końcem roku.

aadamuss

Pionier e-mobilności
Jeśli masz już podpisane wszystkie papiery zakupowe to jak dla mnie odbiór nie wpływa na zakup - są przypadki losowe, że nie można dojechać. Z drugiej strony to ile razy oni przekładali ludziom odbiór i tragedii być nie mogło.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Im jest niewygodnie bo przed samym końcem kwartału robi się tam armageddon więc jeśli da się wypchnąć auto wcześniej to będą na to mocno nalegać. Czyli możesz do końca roku ale nie wtedy kiedy Ci proponują? Moim zdaniem dasz radę ich przekonać, jeśli masz auto opłacone, zarejestrowane to wyłącznie problem logistyczny z ograniczonym parkingiem pod salonem. Chyba musi być do przedostatniego dnia kwartału.

inter

Pionier e-mobilności
Jeśli masz już podpisane wszystkie papiery zakupowe to jak dla mnie odbiór nie wpływa na zakup - są przypadki losowe, że nie można dojechać. Z drugiej strony to ile razy oni przekładali ludziom odbiór i tragedii być nie mogło.
Zauważ, że jest koniec roku, dużo dni światecznych.

krzyss

Pionier e-mobilności
Mozesz komus dac upowaznienie.
Jesli juz wyslali Ci dokumenty to tego nie cofniesz, jesli jeszcze nie zaplaciles caloaci to mozesz wstrzymac odbior ale przepadnie wszystko ze wszystkimi rabatami a po nowym roku zabawa od nowa w nowa sztuke i nowe warunki.
Jesli nie masz nikogo to moge pomoc w Warszawie, choc szkoda zeby Ci przepadla przyjemnosc odbierania i stawiania autografu na tablecie :)
Odbieralem juz kilka sztuk ze znajomymi :)