Ile czekaliście na zwrot dotacji - leasing Santander multirent?

rceb

Zadomawiam się
Odświeżę temat, udało się komuś uzyskać informację z bos albo nfosigw pomijając scm ? Auto mam od czerwca, umowę od września. Dostawaliście w trakcie oczekiwania takiego auto maila o tytule Informacja o pochodzeniu srodków "Mój elektryk" ? dostalem go w pazdzierniku, myslalem ze chwile po nim bwdzie przelew.

cwireq

Posiadacz elektryka
a ten przelew dotacji przychodzi z scm ? oni obracają sobie tymi środkami przez pół roku ?
Scm ma chyba tydzień na przelanie kasy do leasingobiorcy.

szafar44

Nowy na Forum
Cześć, na mojej stronie SCM w grudniu pojawiła się korekta do pierwszej FV czy to znak, że zwrot się zbliża? Samochód kupiony 06/2024.

KrzysztofFly

Moderator
Cześć, na mojej stronie SCM w grudniu pojawiła się korekta do pierwszej FV czy to znak, że zwrot się zbliża? Samochód kupiony 06/2024.
Pewnie się zbliża, u mnie od korekty do przelewu minęło 6 miesięcy ;).

jakniejatokto

Posiadacz elektryka
U mnie od korekty niecałe 3 miesiące, ale (zgodnie z sugestiami na forum) posiłkowałem się reklamacją :)

Dokładnie to tak:
- 19 lipca - zamówienie (tesla)
- 19 lipca - wniosek leasingowy SCM
- 23 lipca - podpisanie umowy leasingowej
- 24 lipca - wpłata OW
- 29 lipca - rejestracja
- 1 sierpnia - wniosek o dotację podpisany i przekazany do SCM
- 3 sierpnia - odbiór pojazdu
- 8 sierpnia - aktywowanie umowy leasingowej
- 9 sierpnia - wniosek o dotację przekazany do BOŚ (status wniosek wysłany do BOŚ)
- 28 sierpnia - status wniosku - decyzja pozytywna
- 18 września - otrzymanie umowy dotacji z SCM
- 18 września - podpisanie umowy dotacji
- 2 października - otrzymanie z SCM faktury na OT oraz korekty faktury na OW
- 3 października - status odesłanie umowy do BOŚ
- 22 października - status wystąpienie o wypłatę dotacji do BOŚ
- 29 października - email od SCM - Informacja o pochodzeniu środków "Mój elektryk"
- 10 grudnia - reklamacja do BOŚ przez formularz na stronie, z załączoną podpisaną elektronicznie reklamacją z powołaniem się na § 14 umowy dotacji (zdarzało się, że BOŚ odrzucał reklamacje drogą elektroniczną)
- 12 grudnia - odpowiedź z BOŚ - przyjęcie reklamacji
- 18 grudnia - odpowiedź z BOŚ na reklamację: "informujemy, że pieniądze w związku z umową datacji xxx wypłaciliśmy do firmy leasingowej 13 grudnia 2024 r." (3 dni po złożeniu reklamacji - chyba to zadziałało)
- 23 grudnia - przelew z SCM

Samochód kupiony 06/2024.
Ja kupiłem później, a dotacja już na koncie - składaj reklamację do BOŚ.

mikxo

Fachowiec
A czego dotyczy korekta faktury? Czy OW jest zmniejszana o wartość przyznanej dotacji i nie można pełnej kwoty OW rozliczać jak kosztów działalności?