Biała tapicerka vs. Czarna po dłuższym czasie.

OldSeb

Posiadacz elektryka
Dobry Dzień,
problem pierwszego świata z mojej strony :cool:
Jak w tytule, dopłacać czy nie - chodzi o aspekty czysto praktyczne. Wizualnie jakoś ta biała mnie z nóg nie ścina, jest ładniejsza ale mam wątpliwości czy na tyle, żeby dopłacać te 5 tysięcy więc szukam innych powodów do wydania bądź nie tych pieniędzy.
Chodzę głównie w niebieskich dżinsach, podejrzewam, że biała będzie się od nich barwić a ja jakoś nie lubię pucować auta raz w miesiącu. Z drugiej strony czarna widzę po materiałach medialnych, że też łatwo łapie różne plamy i nie wygląda to dobrze.
Reasumując wszelkie uwagi w temacie praktyczności mile widziane - czy wybrał byś drugi raz taką samą bądź nie, czym i jak często to czyścić itp.
Planowa wersja RWD czyli boczki materiałowe zamiast tej gustownej alcantary z LR AWD.
Dzięki

ELuk

Pionier e-mobilności
Z doświadczenia wieloletniego użytkownika jasnych skór w autach się wypowiem.
Jak się zaimpregnuje i reguralnie czyści to problemu nie ma, ale.., to jest biała i sztuczna skóra więc może być różnie.
Jak bierzesz inny kolor auta niż biały to blałą tapicerkę warto rozważyć, jak bierzesz biały lakier to czarna będzie OK.
Ale to moje osobiste zdanie. 👍

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Każda jasna skóra przebarwia się od ciuchów, także zależy co nosisz. Do tego perforacja nie ułatwia pielęgnacji. Mimo wad wziąłbym, tylko wtedy samochód wypadał z dotacji, wiec jest czarna

inter

Pionier e-mobilności
Dobry Dzień,
problem pierwszego świata z mojej strony :cool:
Jak w tytule, dopłacać czy nie - chodzi o aspekty czysto praktyczne. Wizualnie jakoś ta biała mnie z nóg nie ścina, jest ładniejsza ale mam wątpliwości czy na tyle, żeby dopłacać te 5 tysięcy więc szukam innych powodów do wydania bądź nie tych pieniędzy.
Chodzę głównie w niebieskich dżinsach, podejrzewam, że biała będzie się od nich barwić a ja jakoś nie lubię pucować auta raz w miesiącu. Z drugiej strony czarna widzę po materiałach medialnych, że też łatwo łapie różne plamy i nie wygląda to dobrze.
Reasumując wszelkie uwagi w temacie praktyczności mile widziane - czy wybrał byś drugi raz taką samą bądź nie, czym i jak często to czyścić itp.
Planowa wersja RWD czyli boczki materiałowe zamiast tej gustownej alcantary z LR AWD.
Dzięki
Mam czarną, od 10 miesięcy nie czyszczona, tylko odkurzana. Ale na wiosnę trzeba umyć ciepłą wodą i zwykłym mydłem.

eimi

Pionier e-mobilności
Miałem i czarną, mam teraz białą (przy dwójce małych szkrabów). Ja bym ponownie wziął białą. Wnętrze w moim odczuciu wygląda dużo ładniej, czyściej, przestronniej, a poza tym lubię regularnie myć i sprzątać auto. Ale z tego co piszesz, jak Cię nie powala, to nie zastanawiaj się i bierz czarną, na pewno będzie mniej problematyczna z czasem. Biała zdecydowanie nie lubi świeżych niebieskich jeansów. Na czarnej mam wrażenie że widać najdrobniejszy kurz, a na białej nie. W TM3 HL czarna wygląda ładniej niż czarna w TMY. W TM3 białej boczki też są białe, co mi się już nie podoba (w TMY są czarne). Bierz czarną.

W obu przypadkach najlepiej czyści się delikatną chemią, mogą być kosmetyki do sztucznej skóry, np. COLOURLOCK zestaw do EKO-skóry https://allegro.pl/oferta/colourlock-zestaw-do-eko-skory-13769541845

Pedr

Pionier e-mobilności
Wygląd to rzecz gustu - ja nie biorę pod uwagę czarnej. IMO wnętrze prezentuje się znacznie ciekawiej w białej, a z utrzymaniem nie ma najmniejszego problemu. Po ponad roku nie ma żadnych plam lub przebarwień. W przypadku białego wnętrza nie ma różnicy między RWD a LR - to jest ten sam materiał na boczkach drzwi. Do konserwacji używam właśnie tego produktu co poleca @eimi

OldSeb

Posiadacz elektryka
Dziękuje za wszystkie wypowiedzi. Jeszcze miesiąc na ostateczną decyzję ale na razie skłaniam się ku czarnemu wnętrzu. Samochód na 90% będzie biały, bo jakoś żaden z dostępnych kolorów mnie nie przekonuje, a z białym czarne wnętrze ładnie się komponuje.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja żałowałem ze nie wziąłem białej wewnętrznie Trójki i stąd potem w niej białe pokrowce .
Druga Tesla już biała "po całości".

Wg mnie Tesla najlepiej wygląda w swoim flagowo flotowym kolorze, który kiedyś był za dopłatą .
Zresztą jest to bialy o specyficznym perlowym odcieniu (taki przynajmniej był)

tokwi

Pionier e-mobilności
pytanie było o aspekt praktyczny białej tapicerki.
A więc, czarna może być depresyjna, zaś biała - nawet ta nieczyszczona będzie radosna.
+ do tego cała dyskusja o temperaturze wewnątrz wozu w lecie (dużo było na forum)

OldSeb

Posiadacz elektryka
Wg mnie Tesla najlepiej wygląda w swoim flagowo flotowym kolorze, który kiedyś był za dopłatą .
Zresztą jest to bialy o specyficznym perlowym odcieniu (taki przynajmniej był)
Dalej jest perłowy i wygląda solidnie. W innych markach taka perła to jest konkretna dopłata. W USA zresztą, w trójce, ten biały perłowy jest opcjonalny a bazowym jest stealth grey. Dlatego ciężko uzasadnić sobie dopłatę jakiegokolwiek koloru z palety, no może czerwony jeszcze wygląda dla mnie spoko. Tak czy siak zostaje przy białym lakierze a wnętrze pozostaje kwestią otwartą.