kborzy

Zadomawiam się
Dzień dobry,

Pierwszy raz będę brał taki leasing i ciężko mi określić czy oferta jest opłacalna.
Mam propozycję wynajmu nowego pojazdu w w wysokości 1300 brutto z assistance (i samochodem zastępczym) i serwisem , bez wkładu własnego na okres 2 lat. Do tych opłat dojdzie jeszcze ubezpieczenie.
Warunek taki, że na pojazd będzie brana dotacja ale to firma leasingowa bierze te dotację. Wartość ofertowa auta 130 tys. zł brutto. Auto chcę oddać na koniec umowy.

Specjalnie nie podaje marki auta czy firmy leasingowej , bo nie jest to aż takie konieczne.
Patrząc na parametry takie jak cena auta a cena czynszu miesięcznego jak ocenianie czy to dobry stosunek ?

Czy możecie się podzielić swoimi doświadczeniami, jaki poziom raty bruttop przy danej cenie auta udało się wam osiągnąć w wynajmie długoterminowym?

eprom

Zadomawiam się
Z tymi ofertami "promocyjnymi" to trzeba się trochę naszukać, nadzwonić. Jak chciałem skorzystać z promocji to też musiałem na początku zamówić auto a jak już termin odbioru był przekroczony to zaproponowali mi samochód z salonu prawie z tym samym wyposażeniem tylko kolor inny i bez przyciemnionych szyb, ale w tej cenie nie wybrzydzałem ;)

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Z tymi ofertami "promocyjnymi" to trzeba się trochę naszukać, nadzwonić. Jak chciałem skorzystać z promocji to też musiałem na początku zamówić auto a jak już termin odbioru był przekroczony to zaproponowali mi samochód z salonu prawie z tym samym wyposażeniem tylko kolor inny i bez przyciemnionych szyb, ale w tej cenie nie wybrzydzałem ;)
za to jesteś forumowym królem oferty dnia ;) i szczerze gratuluję bo nic tak nie cieszy jak dobry zakup a i Mokka jest bardzo fajnym autem.

Ev3

Pionier e-mobilności
no to chyba jak do tej pory zrobiłeś najlepszy zakup, obawiam się, że przebiłeś w tym @Ev3 ;)
Nie jest przekonany, różnica w samochodach jest przepotężna.

A już na pewno nie przebił gościa z Astrą, za 270 zł miesięcznie....

PaRa

Zadomawiam się
Jak oceniacie taka oferte na na Hyundai Ioniq 5 Techniq 77kWh - 135040,65 zł netto

KALKULACJA LEASINGU
- brak wpłaty początkowej
- pozostałe raty 24 ( 2 lata ) - 0,77% 1.271,11 brutto
Wartość końcowa 89,40% - 148500,30 zł

Jak rozumiem do raty trzeba doliczyć ubezpieczenie, opony i serwis, czy zapomiałem o czyś ?

Zakup na spółkę jawną ( brak dopłaty ), dlatego oferta bez wpłaty własnej, na 2 lata, roczny limit przebiegu 20 tyś. km.
Oferta BNP Paribas Leasing Services Sp. z o.o..

kborzy

Zadomawiam się
Jak oceniacie taka oferte na na Hyundai Ioniq 5 Techniq 77kWh - 135040,65 zł netto

KALKULACJA LEASINGU
- brak wpłaty początkowej
- pozostałe raty 24 ( 2 lata ) - 0,77% 1.271,11 brutto
Wartość końcowa 89,40% - 148500,30 zł

Jak rozumiem do raty trzeba doliczyć ubezpieczenie, opony i serwis, czy zapomiałem o czyś ?

Zakup na spółkę jawną ( brak dopłaty ), dlatego oferta bez wpłaty własnej, na 2 lata, roczny limit przebiegu 20 tyś. km.
Oferta BNP Paribas Leasing Services Sp. z o.o..

Moim zdaniem to świetna oferta.
Skoro nie masz i tak dopłaty , to w dwa lata za auto 30.5 tys. zł wydasz za czynsz. Dużo więcej auto straci na wartości, a ty sobie je oddasz bez zmartwień.
Będę rozglądał się za podobną ofertą dla ojca. Osobiście bym brał.

Z serwisem i ubezpieczeniem i oponami dobrze to rozegraj , bo miej na uwadze że auto jest na gwarancji, więc jak cokolwiek się zepsuje to oddajesz do ASO i cię to nie interesuje, więc na dwu letni najem pakiet serwisowy wydaje się być zbędny. A często assistance z autem zastępczym jest w ubezpieczeniu. Moje pierwsze oferty od leasingodawcy to było serwis + opony + ubezpieczenie. (Gdzie auto zastępcze miałem i w ubezpieczeniu i w pakiecie serwisowym ) Osobiście sam kupiłem ubezpieczenie jednorazową wpłatą, opony też kupiłem sam komplet, ubezpieczenie rozszerzyłem o auto zastępcze w odpowiedniej opcji (to jest najważniejsze w całym tym serwis pakiecie). Chyba że nie liczysz się tak bardzo z kosztami i lubisz wygodę to weź wszystko od leasingodawcy i będziesz miał wliczone w ratę miesieczną.

Ps. Nie słuchaj ludzi którzy ci pokażą że można mieć auto za 300 brutto miesięcznie , bo to bajki i żaden leasingodawca ofert takiej nie wystawi :) konfigurator na stronie i reklamy jedno , a rzeczywistość to druga sprawa

eimi

Pionier e-mobilności
Zwróć tylko uwagę jakie są warunki zdania pojazdu w umowie. Czy nie ma m.in. zapisu że pokrywasz roznice w cenie jeśli nie uda im się sprzedać auta za zadeklarowana wartość w umowie, bo wtedy to nie jest dobra oferta a pułapka

kborzy

Zadomawiam się
Zwróć tylko uwagę jakie są warunki zdania pojazdu w umowie. Czy nie ma m.in. zapisu że pokrywasz roznice w cenie jeśli nie uda im się sprzedać auta za zadeklarowana wartość w umowie, bo wtedy to nie jest dobra oferta a pułapka

Nie słyszałem nigdy o takich przypadkach, jest to dalej spotykane ?

Nie sądzę, że nie było, bo rzeczywiście mi się obiło o uszy gdzieś na forach, ale w rzeczywistości wątpię czy mocni na rynku leasingodawcy pozwalali by sobie na praktyki. W końcu sprzedaż to bardzo skomplikowana sprawa, często może trwać miesiącami, latami, a jeśli nie uda się sprzedać i będzie trzeba obniżać cenę to kto miałby ustalać tę cenę ? Skoro mielibyśmy dopłacać to musielibyśmy być uczestnikami takiego procesu - bo co salon wystawi auto za 30 tys. Zł. A my mu mamy dopłacić 110 tys. Zł ?

Najnowsze dyskusje