No właśnie dobre pytanie czy można skorzystać dwa razy na rodzinę z dotacji tj. mąż z działalności jdg, a zona za gotówkę. Różnie można interpretować te zapisy.Chodzi mi o jeden prywatnie, a jeden na firmę (JDG). Nie dwa na działalność.
Chodzi mi o jeden prywatnie, a jeden na firmę (JDG). Nie dwa na działalność.
Do tej pory było tak, że osoba fizyczna mogła uzyskać dofinansowanie tylko na jeden samochód, tak więc w małżeństwie można było uzyskać dofinansowanie na dwa samochody (jeden wniosek na żonę, drugi na męża)No właśnie dobre pytanie czy można skorzystać dwa razy na rodzinę z dotacji tj. mąż z działalności jdg, a zona za gotówkę. Różnie można interpretować te zapisy.
Cooo na jdg nie ma limitu co do ilości dofinansowan?Do tej pory było tak, że osoba fizyczna mogła uzyskać dofinansowanie tylko na jeden samochód, tak więc w małżeństwie można było uzyskać dofinansowanie na dwa samochody (jeden wniosek na żonę, drugi na męża)
View attachment 23067
W przypadku JDG, nie ma ograniczenia w ilości samochodów na które można uzyskać dofinansowanie.
Jeśli ktoś rozważa, to tutaj na razie się nic nie zmieniło (i zapewne nie zmieni), zresztą program dla osób fizycznych cały czas działa i można składać wnioski, podobnie zresztą jak w przypadku firm przy zakupie za gotówkę.
Skończyły się tylko środki dla ścieżki bakowej (leasing).
No nie ma, jest tu zresztą na forum wiele osób, które dofinansowało więcej niż jeden samochód na firmę.Cooo na jdg nie ma limitu co do ilości dofinansowan?
W nowym programie jest ograniczenie do jednego samochodu. Jak ktoś chce więcej, to musi się spieszyć, żeby załapać na stary program.No nie ma, jest tu zresztą na forum wiele osób, które dofinansowało więcej niż jeden samochód na firmę.
Też mi to przyszło na myśl. Pamiętajmy, że cena TM3LR w momencie premiery wynosiła 241k i nie przejmowali się limitem. Bardziej obawiałbym się kursu dolara.Natomiast największy minus tego programu to zniesienie progu 225000 brutto, choć wiem że wcześniej nie dotyczył wszystkich. Obym się mylił, ale jest duże ryzyko, że tesle zdrożeją.
Czyli jak w grudniu 2024 dostałem dofinansowanie z JDG (leasing) to mogę powiedzmy w kwietniu 2025 wziąć drugie dofinansowanie na kolejne auto z JDG w leasingu?No nie ma, jest tu zresztą na forum wiele osób, które dofinansowało więcej niż jeden samochód na firmę.