Rozumiem że bazujesz na tym co wychodzi z wallboxa/evse? To żadna ciekawostka, tylko straty. Podczas ładowania AC zawsze są straty podczas ładowania i nic w tym nienormalnego. Gdy ładujesz na DC to straty są wewnątrz stacji ładowania, więc tego nie widzisz, prawie wszystko co wychodzi ze stacji ładowania trafia do baterii. Podczas ładowania AC straty są w przetwornicy AC->DC w aucie, więc to widzisz. Czyli z wallboxa wychodzi - powiedzmy - 60kWh, a do baterii trafia z tego tylko 50kWh.
W sumie to bazuje na tym co pokazuje mi appka w telefonie - nie mam wallboxa tylko uzywam zwyklego kabla 3,7kW poki co.
Wedlug aplikacji, wszystkie moje sesje ładowania dają łącznie 114%, i do tego kolejne 14% to zuzyta energia w stosunku to SoC od wyjazdu z salonu (czyli wyjechałem z salonu majac 99%, na chwile pomiaru bylo 85% i do tego wszystkie sesje ładowania 114%, razem 128%). Zakladam, ze to to co pokazuje appka to wartosc jaka przybyła w aucie, a nie wartosc jaka mogłaby przybyc gdyby nie straty energii na przetwornicy. Wiec 128% * 88kWh = 112,64 / 4,8 = 23,47kWh/100km
Pytanie teraz czy blad jest we skazaniu % stanu baterii czy w pomiarze zuzycia energii w trakcie jazdy? Z tego co wiem na temat baterii to stan naladowania okresla sie poprzez pomiar napiecia, i raczej trudno dokladnie okreslic w %, w szczegolnosci w gornych poziomach naladowania,. Zalozylbym zatem, ze latwiej zmierzyc enegie na wyjsciu. Ale potem widze jak drastycznie potrafi skoczyc zuzycie na odcinku 500m bez gwaltowenego przyspieszania i mysle sobie ze to wszystko jest bardzo poglądowe
Z ciekawostek - gdyby komuś chodził po głowie taki sam pomysł jak mnie. Wymyśliłem sobie, że na zimę założę opony 18" (na lato mam oryginalne 19"). Powód jest prosty - wybór opon 18" w rozmiarze do mach-e jest dużo większy i do tego z opon które sobie wymyśliłem w ogóle nie było 19" w odpowiednim rozmiarze.
A ja tu kurde chodze i mysle nad zmiana 19" na 20"... tylko nie znalazlem zadej felgi ktora przypadla by mi do gustu na tyle, zeby uzasadnic taki wydatek (chetnie bym kupil te z wersji GT, ale w salonie cena pewnie z kosmosu. Moze na wiosne ktos bedzie sprzedawal jak juz jakies beda jezdzic?).
Z ciekawosci jakie opony wybrales? Ja rozwazam:
- 225/55R19 Vredestein Wintrac Pro - te sa w sumie super ale nie sprzedaja z indeksem nosnosci 103 ktory jest wymagany wedlug homologacji
- 225/55R19 103V NOKIAN WR SUV 4 - te chyba wezme
- Mysle jeszcze nad Michelin Pilot Alpin 5 SUV, ale tam cena juz troche z kosmosu OoO