Ja tydzien temu odebralem mojego MME 4X i mam srednie spalanie na poziomie 23,5kWh/100km za ostatnie 480 km (mam ciezka noge):
- 130km trasa autostrada, jechalem jak benzyną czyli 140-160km/h, chwilami testowalem tez vmax (188km/h). Taka trasa zjadla mi blisko 50% baterii i spalanie wychodzilo okolo 33kWh/100km
- Pozostale 350km po miescie, przy czym mieszkam na obrzezach wiec do miasta dojezdzam drogami gdzie jest limit 60-70 a sam jezdze nieco szybciej
Ogolnie wychodzi mi na to, ze zasieg przy AWD Extended to okolo 375km przy moim stylu jazdy i w okresie jesiennym. Jak dla mnie spoko, ja tam nie liczylem na zuzycie rzedu 17-18kW
Ciekawostka jest taka, ze zupelnie nie ufam komputerowi - i nie chodzi tylko zasieg w Guess-o-Meter (GOM) a o samo zuzycie ktore pokazuje samochod. Wedlug moich wyliczen z ładowań, zuzylem do tej pory 128% pojemnosci baterii aby przejechac 480km - stad przy baterii 88kWh mamy zuzycie 23.5kWh. A komputer pokazuje srednie za te 480km... 21kWh. Nie mowiac o tym ze czasem jak jade to po przejechaniu pierwszych 2-3km pokazuje zuzycie na aktualnej trasie rzedu 17kWh, potem nagle skacze na 20kWh a po kilku sekundach na 22kWh. Wiec cos te wartosci nie bardzo.
A, no i auto stoi w przydomowym garazu i nie ustawilem zadnego wstepnego grzania - w garazu i tak mam okolo 18st wiec to nie ma sensu.