Wiemy, ilu właścicieli elektryka wróciłoby do auta spalinowego.

zlp

Pionier e-mobilności
Moim zdaniem ta cena nie jest przystępna, chyba ze jakis budynek w głuszu zeby mieć pełny off-grid.
W porównaniu do akumulatorów bardzo przystępna, a co niektórzy tutaj twierdzą, że akumulatory są już bardzo tanie.

zibizz1

Pionier e-mobilności
W porównaniu do akumulatorów bardzo przystępna, a co niektórzy tutaj twierdzą, że akumulatory są już bardzo tanie.
Nawet jak będzie 10 razy tańsze niż akumulatory to jeśli używamy tylko raz do roku tej pojemności to wychodzi bardzo drogo
Napisałem z prośbą o kontakt - zobaczymy ile to naprawdę kosztuje :)
Skąd info o cenie miałeś ?
Kojarzyłem ze pare lat temu było cos ok 50tys EUR a chyba 60tys na gotowo. Ale jak teraz chcialem poszukać to jest wzmianka o 100tys EUR np tutaj

Sa też inne firmy na świecie które mają coś podobnego. Same zbiorniki na wodór to ok tys EUR za kg pojemności a kg wodoru to chyba 33kWh( całej energii, elektrycznej ok połowę). Tylko reszta komponentów robi cenę, szczególnie ogniwa paliwowe(platyna) i tez z trwałością nie wiadomo jak jest bo trafiają się czasem informacje że trzeba je dodać szybko wymienić.

p0li

Pionier e-mobilności
Nawet jak będzie 10 razy tańsze niż akumulatory to jeśli używamy tylko raz do roku tej pojemności to wychodzi bardzo drogo

Sa też inne firmy na świecie które mają coś podobnego. Same zbiorniki na wodór to ok tys EUR za kg pojemności a kg wodoru to chyba 33kWh( całej energii, elektrycznej ok połowę). Tylko reszta komponentów robi cenę, szczególnie ogniwa paliwowe(platyna) i tez z trwałością nie wiadomo jak jest bo trafiają się czasem informacje że trzeba je dodać szybko wymienić.
zbiorniki mozna dostac takiej (Linde) bo to sa zwykle stalowe (jak do tlenu czy acetylenu) i do 200 bar
same ogniwa do pracy stacjonarnej sa tansze i wytrzymuja 25-35 tys godzin pracy do progu 80% poczatkowej wydajnosci (niektorzy licza do 90%)
w labolatoriach trwaja prace nad ogniwami zelazowymi zamiast platynowymi wiec jak ta technologia sie rozwinie to i cena (ogniw) spadnie kilkukrotnie

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Krytykuję wyobrażenia niektórych o OZE. Nie przypominam sobie, w którym poście krytykuję budowę OZE, wskażesz?
To odpowiedź na pierwszą część zdania.
Z tą drugą mocno się rozpędziłeś, nie ja te słowa napisałem, a Ty.
Trochę to dziwne.
Odpowiadałem na Twój post, w którym napisałeś między innymi “Idźmy wszyscy w OZE, kolejnym razem na pewno się uda.”.
Może źle zrozumiałem intencję, więc tym bardziej jestem ciekaw co miałeś na myśli pisząc to co cytuję?

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Może wynika to z praktyki?
Ja nie słucham minister Zielińskiej, która myśli podobnie jak Ty, tylko uczę się na własnych błędach i doświadczeniach.
Mając kilka instalacji PV, duży magazyn energii, samochód elektryczny, kiedyś problemy ze słabą siecią energetyczną i problemy ze zwiększeniem mocy mogę nieco więcej rozumieć, niż ktoś, kto czytając sensowne posty, które kolidują z jego wyobrażeniami neguje je.
No właśnie Twoja praktyka jest jakaś inna niż moja.
Nie znam pani Zielińskiej, ani tym bardziej ministry o tym nazwisku. A mówi coś ciekawego?
Nie opieram się o wyobrażenia tylko o własne doświadczenie i dziwi mnie, że masz kilkukrotnie więcej PV, samochód EV krócej niż ja, jeździsz lokalnie (bo na długi dystans pisałeś że masz jakiegoś vw?) i jeszcze w dodatku magazyn i jęczysz jak Smerf Maruda.
W niecałe 2 lata zrobiłem TMY 30 tyś km, w większości jazdy lokalne. PV skromne 8 kWp mam od 2020 roku i w marcu minie 5 lat, przez ten okres praktycznie nie płacę za prąd i instalacja się zwróciła. Mało tego - od tych dwóch lat za darmo ładuję samochód (ponad 50% ładowań). Pierwotnie mialem przyłącze 11kW i w 2023 zwiększyłem moc umowną do 18 kWh. Bez najmniejszego problemu i zajęło to z miesiąc do formalizacji, bezpieczniki nowe miałem po tygodniu. Nie mam najmniejszych problemów z siecią. Napięcie na 3F stabilne 240-246V. Mieszkam w Polsce
IMG_0713.jpeg

To, że masz jakieś negatywne doświadczenia z EV, PV, zwiększaniem mocy przyłączeniowej czy jakością sieci, nie uprawnia Cię do generalizowania, że wszyscy mają i ogólnie “kraj w ruinie”.
Ja jestem wdzięczny, że ma to co mam.
Tobie też polecam tę filozofię życiową.

zibizz1

Pionier e-mobilności
PV skromne 8 kWp mam od 2020 roku i w marcu minie 5 lat, przez ten okres praktycznie nie płacę za prąd i instalacja się zwróciła. Mało tego - od tych dwóch lat za darmo ładuję samochód (ponad 50% ładowań). Pierwotnie mialem przyłącze 11kW i w 2023 zwiększyłem moc umowną do 18 kWh.
Ale tylko pionierzy tak mogli. Te 15 lat taniego magazynowania energii w sieci trochę skrzywia myślenie. Ja tez mialem 8.5kWp od 5lat, teraz mam 23kWp. Moi rodzice zużywają 1700kWh rocznie, ja w zeszłym roku juz 17MWh(wcześniej 7-10MWh) a w tym roku ponad 20MWh. Ja widze ze jestem duzym obciążenie dla systemu i jeśli kierunek jest na 100% OZE yo jednak nie będzie to takie łatwe.

Spodziewam sie ze za 3-5 lat energetyka bedzie płakać i przytną w nowelizacji ustawy netmetering np do 5MWh, jak ktoś wprowadzi więcej w ciągu 12miesiecy to nie będzie sie liczyło. Jesli mu sie nie spodoba to niech przejdzie na netbilling

Michal

Moderator
Ja będę musiał dokupić ok 5500 kWh w 24r czyli chata za darmo a zapłacę za jazdę albo odwrotnie m/w.
Dorzucę chyba troche paneli?
Ile masz kWp? Bo jak blisko pod 10 kWp, to przekroczysz i będziesz miał magazyn 70% zamiast 80%, więc od razu musisz dodać 2 kWp, żeby znowu mieć w magazynie tyle samo.
Mi brakuje jakiś 1-2 MWh rocznie, żeby nie dopłacać, ale żeby dodać 2 MWh rocznie, musiałbym dołożyć jakieś 2,5 kWp ale przekroczę 10 kWp, więc tak naprawdę musiałbym jednak dołożyć jakieś 4,5 kWp, co jest bez sensu, bo chyba nigdy się nie zwróci. Oszczędzę rocznie 2000 zł, a zapłacę za instalację pewnie jakieś 15 000 zł.

Bronek

Pionier e-mobilności
9,8 kEp (Stary prosument). Ale mogę ....np dorzucić z 4 kWp na tzw grzanie wody (ale ....). Sporadycznie instalacja osiąga max w umowie . Tym samym nie przekrocze mocy.
To moze być oddzielna instalacja offgrid....czasami :) . Zreszta nawet gdyby na stale to i tak dla autokonsumpcji. Mam kilka mocnych 3f podejść w ogrodzie itp
Ale nie wiem czy mi sie chce . ? Jak sie będę nudził ?
Teraz montuje sobie rolety zewnetrzne . Powinienem firme otworzyć , sam jestem w stanie trzy elektrycze natynkowe zamontować w 8 h z smart wifi :)
Polecam ciszej i cieplej przy starych 30 letnich oknach

Last edited: