Euronymous
Fachowiec
Widzę, że są na forum osoby, które mają inwertery czy może nawet baterie SE. A czy ktoś dołożył do swojego systemu również ichniejsze EVSE ?
nie jest tanie ale obsługuje ładowanie z nadwyżek,, jak ktoś już ma solaredge można rozważyć.Widzę, że są na forum osoby, które mają inwertery czy może nawet baterie SE. A czy ktoś dołożył do swojego systemu również ichniejsze EVSE ?
Magazyn już mam, więc myślę już jedynie, aby "domknąć" system ichniejszą ładowarką. Mam jedynie kilka pytań/wątpliwości (j/n) w temacie tego evse.Akumulatory będą coraz tańsze.
Teraz nie ma z czego ładować.
3-4k PLN za to evse to już nie są duże pieniądze. Ładowanie z nadwyżek to jest właśnie to, na czym m.in. mi zależy. Nie wiem jedynie, czy 1) da radę tam we własnym zakresie ustawić moc ładowania czy jak już leci, to na maxa oraz 2) czy rzeczywiście ładowanie z nadwyżek możliwe jest jedynie, kiedy panele produkują więcej niż 4,14kW, bo z tego filmu wynika, że da radę każdą - nawet małą - nadwyżkę wrzucić do samochodu niż do magazynu/sieci.nie jest tanie ale obsługuje ładowanie z nadwyżek,, jak ktoś już ma solaredge można rozważyć.
masz jakieś informacje o tym systemie ONE, też się nad tym zastanawiałem, może lepiej to kupić niż ładowarkę Solaredge.Solaredge ma ciekawy system ONE zarządzania energią - jeśli masz magazyn to bym go rozważył.
Będe u znajomego instalował większą instalację na Solaredge (ok 30kwp) + magazyn i system ONE; rónież rozważam docelowo
jak już idziesz w magazyn bierz cały ekosystemod jednego producenta, to długofalowo ma sens (magazyn. system zarządzania ONE, EVSE)Podobno do ładowarki Solaredge da się dołączyć jakiś przekaźnik od Keby i ładowarka sama się przełącza między fazami, startuje już od 1,5kw. Sama ładowarka Solaredge to rebrandowana Keba.
masz jakieś informacje o tym systemie ONE, też się nad tym zastanawiałem, może lepiej to kupić niż ładowarkę Solaredge.
Wyjaśnijcie mi proszą jak działa magazyn. Czy można jakoś ustawić żeby auto ładowało się z akumulatora?
Akumulator służyłby jako bufor, np 10kw, naładuje się ze słońca i oddaje energię do auta.