Buzzowanie na prąd

marco_25

Pionier e-mobilności
Nie doceniasz mnie, mam wszystko ogarnięte w Home Assistant ;) a ponadto Octopus daje mi tanie 7p za każdym razem jak łąduję samochód czyli również w dzień (poczytaj o Intelligent Octopus Go). Więc w sumie liczy się średnia za kWh za cały miesiąc:
Właśnie jest zupełnie odwrotnie. Znam się raczej na "większych rozwiązaniach" ale to co ludzie na tym forum prezentują dla domowych zastosowań to jest super sprawa (y)

Wszystko OK, tylko te angielskie przykłady to nie taryfa dynamiczna (bo taką chyba pokazujesz). To taryfy ze stałymi cenami.
Zgadza się to jest wycinek z taryfy dynamicznej, z raczej słabą ofertą bo i ujemne się zdarzają i to coraz częściej.

Stałą taryfę też testuje od Respect energy w innej lokalizacji i tam mam 50gr + 5 gr dystrybucja i opłaty. W nocy może nie jest to 7,12p ale niewiele brakuje za to jest dostępna także cały weekend. Podsumowując, może nie jest tak super jak u Was ale idzie w dobrym kierunku.

Osobiście nadal czekam na ośmiorniczkę bo jak mówisz mają swoje źródła wytwórcze to czemu nie zacząć działać także w sprzedaży ;)

nabrU

Moderator
Całościowo i tak widać, że Pstryk daje rade.

Podaj więc średnią cenę za kilowat za miesiąc, to się okaże. Taką już całościową, z tym milionem różnych składników co macie. Albo cenę w godzinach 17 - 20, bo tu już tak różowo nie będzie.

W nocy może nie jest to 7,12p ale niewiele brakuje za to jest dostępna także cały weekend.

Ale to jest średnia z rachunku za miesiąc, a nie wartość w nocy.

P.S. Tak z ciekawości czy ten Pstryk to ma jakąś stronkę gdzie widać ich historyczne i bieżące ceny za kWh?

marco_25

Pionier e-mobilności
Podaj więc średnią cenę za kilowat za miesiąc, to się okaże. Taką już całościową, z tym milionem różnych składników co macie. Albo cenę w godzinach 17 - 20, bo tu już tak różowo nie będzie.
to jak mi fakturę wystawią, dodatkowo nie będzie miarodajna bo to tylko na ładowanie samochodu w dogodnych warunkach ale z ciekawości poproszę znajomych którzy używają jako głównego dostawcy.

Ale to jest średnia z rachunku za miesiąc, a nie wartość w nocy.
Ok, you won :(

P.S. Tak z ciekawości czy ten Pstryk to ma jakąś stronkę gdzie widać ich historyczne i bieżące ceny za kWh?
ich cena to suma tej z TGE rynek dnia następnego, którą możesz znaleść tutaj https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn?dateShow=30-12-2024 + 8gr marży (odczytujesz fixing I) reszta to jak zauważyłeś doktorat z energetyki obejmujący dystrybucje, opłatę: mocową, oze i inne (rachunek typu PRL) tutaj to jeszcze daleka droga :(

Dodatkowo TGE nie ma obowiązku posiadania API i ceny publikowane są na stronie www codziennie mniej więcej po 17, w aplikacji masz tylko 24h do przodu. Z HA tego w prosty sposób nie podłączyć i wisienka na torcie jeszcze rok temu były ceny archiwalne lata w wstecz do wglądu publikowane a teraz widzę tylko miesiąc do tyłu. Także w Polsce jeszcze duuuużo do zrobienia w temacie.

nabrU

Moderator
Także w Polsce jeszcze duuuużo do zrobienia w temacie.

Ale coś tam się ruszyło, a to już plus. A jak o tym pisałem z rok czy dwa temu, to żeście się w czoło stukali...

U nas można sobie zerknąć i bieżące i historyczne dane:

No i API jest powszechnie osiągalne (przynajmniej w Octopus), bo ja sobie nie wyobrażam, żadnej smart taryfy (a już dynamicznej w ogóle) bez API. Octopus nawet opisuje to w swoim 'how to' blogu zachęcając niejako do automatyzacji:

marco_25

Pionier e-mobilności
No i jeszcze przydałoby się jakieś API by to spiąć w Home Assistancie, by sterować ładowaniem samochodu w zależności od cen.
Niby coś tam w planach jest, zobaczymy jak będzie. Na tą chwilę obserwuje kiedy opłaca się wystartować ładowanie i tyle w temacie. Poniżej odpowiedź konsultanta na pytanie o API, pewnie zrobią to dość szybko bo będzie potrzebne do obsługi PV które mają w planach na najbliższe miesiące. Ciekawostka, ten ich moduł można podłączyć do aplikacji wBox co powinno pozwolić na więcej.

Jednak tak jak zauważyłeś bez API to będzie na dłuższą metę upierdliwe. Ja zwyczajnie próbuje różnych nowych rozwiązań na rynku by pomóc rozbić ten beton w energetyce.

1735573202001.png

arthas

Zadomawiam się
to jak mi fakturę wystawią, dodatkowo nie będzie miarodajna bo to tylko na ładowanie samochodu w dogodnych warunkach ale z ciekawości poproszę znajomych którzy używają jako głównego dostawcy.

Ok, you won :(

ich cena to suma tej z TGE rynek dnia następnego, którą możesz znaleść tutaj https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn?dateShow=30-12-2024 + 8gr marży (odczytujesz fixing I) reszta to jak zauważyłeś doktorat z energetyki obejmujący dystrybucje, opłatę: mocową, oze i inne (rachunek typu PRL) tutaj to jeszcze daleka droga :(

Dodatkowo TGE nie ma obowiązku posiadania API i ceny publikowane są na stronie www codziennie mniej więcej po 17, w aplikacji masz tylko 24h do przodu. Z HA tego w prosty sposób nie podłączyć i wisienka na torcie jeszcze rok temu były ceny archiwalne lata w wstecz do wglądu publikowane a teraz widzę tylko miesiąc do tyłu. Także w Polsce jeszcze duuuużo do zrobienia w temacie.
Tak z ciekawosci zrobilem kalkulacje kosztow w Uk i w takim Pstryku. Nie ma szans na porównanie do takiej stałej oferty w UK. Stałe koszty w Uk to nieco ponad 3pln za dzień - W PL w przeliczeniu ponad 10pln. Vat za energie w Uk 5% w PL - 23%
pstryk.png

adamusek

Posiadacz elektryka
Buahahah... Wygrałeś!... Ale to już tylko kosmetyka w ofercie. Masz krótki czas za tą cenę, czyli pewnie i tak zapłacisz podobnie, bo do 1-wszej w nocy nie będziesz czekał, ani rano przed szóstą nie wyjmiesz wtyczki, bo wiadomix. Odrzucam planowanie w appce bo to przerasta wiekszość Kowalskich ;-)
liczy się duża moc przyłaczeniowa, spory magazyn plus przydałoby się ładowanie 22kw w aucie; chociaż ja mam 26kw mocy wiec dwa auta 113f+7kw1f plus dom i można działać ;)

BlackandWhite

Zadomawiam się
Tyle, że miernik można dostać do końca roku za 1 zł plus wysyłka, razem 20 zł. Zainstalowałem go dziś na działce a jako wifi podłączyłem router przenośny z Play na kartę odNowa. Będę ładował tylko w tanich godzinach, bo widzę że mi w domu zabraknie energii z P

Tyle, że miernik można dostać do końca roku za 1 zł plus wysyłka, razem 20 zł. Zainstalowałem go dziś na działce a jako wifi podłączyłem router przenośny z Play na kartę odNowa. Będę ładował tylko w tanich godzinach, bo widzę że mi w domu zabraknie energii z PV.
Od kilku dni zastanawiam się nad zmianą operatora i taryfy. Mam Eneę G12W. Właśnie zamówiłem miernik z montażem... zobaczę na jego podstawie i ofercie i zdecyduję co dalej.

JM&JM

Posiadacz elektryka
Tak z ciekawosci zrobilem kalkulacje kosztow w Uk i w takim Pstryku. Nie ma szans na porównanie do takiej stałej oferty w UK. Stałe koszty w Uk to nieco ponad 3pln za dzień - W PL w przeliczeniu ponad 10pln. Vat za energie w Uk 5% w PL - 23%
View attachment 23316
to ja tu oszczędności nie widzę bo wychodzi średnio 1,07 za kWh. U mnie na taryfie G11 za ostatniej fakturze wyszło 1,35 a na drugim liczniku gdzie ładuję auto i mam G12 wyszło 0,83 zł/kWh