danielm
Pionier e-mobilności
jakoże od wczoraj mam przyjemność jeżdzić inną Teslą niż od 2 lat, postatnowiłem porównać krzywe ładowania Superchargerów w versji 3 w Lućmierzu.
Auto to posiada mapy z 2019 roku czyli o tej ładowarce jeszcze nie słyszało, ale jechałem autostradą z Warszawy więc bateria była w miarę dogrzana. Nie udało mi się jej rozładować poniżej 5% więc wartość od 0 to zgadywanka. Porównanie wygląda tak:
na życzenie: porównanie czasu ładowania tych dwóch aut od 5% do 80% na superchargerze v3. pokazuje że mimo o połowę większej baterii w LR czas ładowania jest praktycznie identyczny. czyli auto optymalnie zarządza krzywą ładowania. oczywiście w tym samym czasie w LR pobierzemy więcej energii czyli zapłacimy więcej. do tego LR ma większą masę i większe zużycie energii na 100km, ale ten model którym obecnie jeżdze to model nietypowy, z napędem tylko na tył, czyli najbardziej optymalna, niestety już nie produkowana wersja:
Auto to posiada mapy z 2019 roku czyli o tej ładowarce jeszcze nie słyszało, ale jechałem autostradą z Warszawy więc bateria była w miarę dogrzana. Nie udało mi się jej rozładować poniżej 5% więc wartość od 0 to zgadywanka. Porównanie wygląda tak:
Last edited: