ABRP i ABOR w eC4

p0li

Pionier e-mobilności
wszyscy pewnie znają ABRP - ale żeby jeszcze lepiej współpracował z samochodem jego tworcy napisali mały programik który łączy się i pingielkiem w gnieździe OBD i na bierząco podaje do głównego programu dane live - nazywa się jak w tytule i można go pobrać tylko z linka - nie występuje w sklepie gugla

wrzuciłem tutaj jako załacznik - trzeba zassać, rozpakować, wrzucić na telefon i zainstalować

po zainstalowaniu automatycznie się integruje z ABRP i tam nic nie trzeba ustawiać

program nie ma żadnych możliwosći rejestracji czy eksportu danych ale pomimo wszystko można coś tam podejżeć

ja np dowiedziałem się jaka jest rzeczywista pojemność netto baterii HV i jakie mam obecnie SOH

Attachments

• signal-2021-11-09-111326_004.png
    signal-2021-11-09-111326_004.png
    221,6 KB · Liczba wyświetleń: 39
  • signal-2021-11-09-111326_003.png
    signal-2021-11-09-111326_003.png
    222,8 KB · Liczba wyświetleń: 37
  • abrp-obd-debug.zip
    3,8 MB · Liczba wyświetleń: 22
Last edited:

p0li

Pionier e-mobilności
No to jeszcze większa tragedia niż się mówiło....
mówiło się ze jest 45 a jest 43 - tragedii nie widzę, aczkolwiek wolałbym mieć te 2kWh więcej

z drugiej strony jest spory bufor który może być w przyszłości wykorzystany przy jakimś updejcie softu - a na razie efekt jest taki że przy 100% SOC rekuperację mam tak samą silną jak przy niższych SOC

Cav

Pionier e-mobilności
mówiło się ze jest 45 a jest 43 - tragedii nie widzę,
Tragedią już był sam fakt 45, bez możliwości wyboru przez klienta większej pojemności.
No a tu się okazuje, że de facto to jest jeszcze o 5% mniej....
Nie dziwota, że 200 km nie mogłem przejechać wyrobem z PSA...

p0li

Pionier e-mobilności
Nie dziwota, że 200 km nie mogłem przejechać wyrobem z PSA...
wiadomo że im więcej tym lepiej ale ja tam nie jęczę - dziś było -1 stopień i przy tej temperaturze robię właśnie 200km

latem 280 jest możliwe po autostradach

może i niedaleko ale za to superwygodnie

p0li

Pionier e-mobilności
najnowsze wiadomości ze stajni ABRP
od najnowszej wersji program wspiera natywnie dongle OBD więc nie potrzeba już instalować ABOR żeby mieć tę funkcjonalność
dongiel musi być zgodny z BLE

tu lista wspieranych samochodów

Bild_2022-01-20_132813.png

turez

Zadomawiam się
Mam prośbę @p0li
Mógłbyś łopatologicznie wyjaśnić o co chodzi? Czy mam to rozumieć tak, że instaluje sobie ABRP w samochodzie i on pobiera wszystkie potrzebne dane do obliczania trasy prosto z mojego samochodu? Czyli mam realna kalkulacje dokładnie mojego samochodu w oparciu o mój styl jazdy?
Czy potrzebne jest jeszcze coś co trzeba wpiąć w OBD albo zainstalować?

Z góry dzięki

Kuba K.

Posiadacz elektryka
mówiło się ze jest 45 a jest 43 - tragedii nie widzę, aczkolwiek wolałbym mieć te 2kWh więcej
Pytanie ile masz dostępnego kWh przy niskich soc, może przy 0% masz 0kWh dostępnego i tak naprawdę 3kWh to dolny bufor. W ZOE przy 0% dalej masz ok 3kWh energii