Zasilanie 4kW (V2L) z Tesli, już w ofercie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Bywa u nas ale bardzo sporadycznie gdy są wichury i na kilka minut wyłącza się sieć po czym kilka razy startuje i ponowanie pada , tak z 3x. Jest to o tyle wkurzające ale nawet nie z powodu braku prądu, a przez restarty różnych urządzeń. Np dwonek do drzwi po wifi dzwoni i pies szczeka , kot spierdziela a ja sie wkur..wiam, bo to czasem 3cia w nocy
Podpięty samochód mógłby działać jako taki krótkotrwały ups
O ile by to dalo się zrobić by te szybkie zmiany opanować . Może przez mały pośredni akumulator doladowtany z auta ?

carinus

Fachowiec
Ta cena jest super atrakcyjna, patrząc ile trzeba zapłacić za podobne rozwiązania dla Leaf-a.

Piotr

Posiadacz elektryka
Bywa u nas ale bardzo sporadycznie gdy są wichury i na kilka minut wyłącza się sieć po czym kilka razy startuje i ponowanie pada , tak z 3x. Jest to o tyle wkurzające ale nawet nie z powodu braku prądu, a przez restarty różnych urządzeń. Np dwonek do drzwi po wifi dzwoni i pies szczeka , kot spierdziela a ja sie wkur..wiam, bo to czasem 3cia w nocy
Podpięty samochód mógłby działać jako taki krótkotrwały ups
O ile by to dalo się zrobić by te szybkie zmiany opanować . Może przez mały pośredni akumulator doladowtany z auta ?
Ale są prostsze sposoby na takie sytuacje i nie trzeba męczyć przy tym baterii auta. Zobacz np. Sinus Pro od Volt Polska lub coś podobnego powinno rozwiązać problem Twojego dzwonka i szczekającego psa…

Bronek

Pionier e-mobilności
Ale są prostsze sposoby na takie sytuacje i nie trzeba męczyć przy tym baterii auta. Zobacz np. Sinus Pro od Volt Polska lub coś podobnego powinno rozwiązać problem Twojego dzwonka i szczekającego psa…
Mam sinus pro pod stary aku (kiedys byl do pieca gaz co ) i itp uspesy, ale to są lokalne upsy.

To kwestia też mocy. Nawet PC 11kW nie bierze więcej jak ok 3 kW bez grzałek , które można wyłączyć programowo w PC. Potrafi mi się rozprogramowac bo korzystam z dwóch apek uzupelniajacych się i glupieje, wracając do ustawien z jedej z nich itd ...
Ale zrobić z auta magazyn ale nie jako sensu stricte magazyn bo szkoda baterii ale jako UPS globalny. Czyli na krotko w razie awarii a nie do fotowoltaiki jako "praca na co dzień "
Mam trzy sieci wifi na routerach w różnych gniazdkach , wiele innych rzeczy, co przy takich zabawach z prądem wariują itd ..
U mnie potrzebuję z 8 UPS w których te akumulatorki po 3-5 latach są do kitu itd .
PS gdyby było takie evse/V2l ? I tak podpinam nuemal zawsze , to mocne awarie byłyby niezauważalne.
Akurat u nas to nie jest źle , z 4x w roku są takie akcje ?

Last edited:

camilos

Zadomawiam się
Wiem, że to nie odnośnie samochodu Tesli, ale na pewno da się to rozwiązać. Po wichurach w USA, wiele osób wrzuca zdjęcia jak odbiera energię ze swojego Chevroleta Bolta. Po prostu podłączają przetwornicę pod 12V. 3kW mogą być utrudnione, ale na pewno komputer+lodówka+światło można tym ogarnąć.
Na Ukrainie też widziałem wiele takich rozwiązań, wiadomo trudne czasy.Bolt_12_zasilanie_1.jpg

aadamuss

Pionier e-mobilności
Tesla garażujaca w domu podpięta do prądu mogłaby z automatu puszczać prąd do instalacji w przypadku braku zasilania, jako taki ups.

nabrU

Moderator

Bronek

Pionier e-mobilności
Wiem, że to nie odnośnie samochodu Tesli, ale na pewno da się to rozwiązać. Po wichurach w USA, wiele osób wrzuca zdjęcia jak odbiera energię ze swojego Chevroleta Bolta. Po prostu podłączają przetwornicę pod 12V. 3kW mogą być utrudnione, ale na pewno komputer+lodówka+światło można tym ogarnąć.
Na Ukrainie też widziałem wiele takich rozwiązań, wiadomo trudne czasy.View attachment 23493
Bog broń. Z 12v o takiej marnej pojemnosci , to usmazy kazdy aku te 3 kW
Mam 200Ah w kamperze i kilka kaw da sie zrobić i przetwornica juz piszczy przy 1000wat
Z Tesli oceniam że może laptop popracuje parę godzin w stanbayu ?

Grzesiek

Pionier e-mobilności
SuC tu chyba nie mają znaczenia. Raczej wskazywałbym na konflikt interesów z Powerwall 3 (wiem - w PL nie oferują)
nie ma? Dostajesz darmowe ładowanie i sobie ładujesz autko a potem dom zasilasz i tak sobie ciągniesz... oszczędności mogą być pokaźne.
Oczywiście można soft napisać jakieś liczniki aby limitować prąd V2L/H/G ale... to tylko soft można obejść jak nie dziś to jutro.
dopóki Tesla ma swoją sieć i probuje zachęcać darmowymi ładowaniami a to przynosi adekwatne korzyści do kosztów to nie spodziewajmy się udostępniania prądu do domów. Może w maleńkim zakresie. Jednak softwarowe zabezpieczenia to cienkie zabezpieczenia, zwykle ktoś je kiedyś obejdzie.

itguy

Posiadacz elektryka
Cena trochę z kosmosu ale domyślam się że to r&d tyle kosztuje i nisko seryjna produkcja.
Dla tych co mają problem z zanikami zasilania to polecam UPS na cały dom, falownik 3f 12kw + 14kwh magazynu, trochę kwp na dachu i jesteście przez 2/3 roku samowystarczalni a przez resztę czasu macie po prostu UPS. Ceny tak poszły w dół że warto zainwestować dla samego komfortu jeśli ktoś ma rzeczywiście problem z wyłączeniami. Zestaw jak wyżej, magazyn i falownik można zainstalować poniżej 20k...