Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

arnoldd

Posiadacz elektryka
W decyzjii URE o stawkach za dystrybucję nie ma na ten temat ani słowa oprócz satwek w poszczególnych strefach - wiec hulaj dusza (tauron) piekła nie ma ......

STMS

Pionier e-mobilności
Współczuję Wam

do 1 lipca Tauron miał najlepszą ofertę a teraz mamy my w Energa - G12R
63 gr brutto w godz 22 do 7:00 i od 13:00 do 16:00 - ze wszystkim tj prąd + przesył itd

do konca września nic tego nie przebije - żadnego kombinowania i analizowania

czekamy na 1 października - zobaczymy co dalej

Last edited:

nabrU

Moderator
Mam odwrotne obserwacje.

Sugeruję jeszcze raz przeczytać ten mój post sprzed 1,5 roku dla odświeżenia pamięci:

Mały cytacik z mojego postu :p

Tak więc to postęp, ale byłbym na Waszym miejscu (szczególnie tyczy się to tych z PV) ostrożny z hurra optymizmem bo to dość ryzykowna taryfa. A jak słyszę jak przebiega proces zmiany taryf w PL to może się okazać, że przy cenach trayfy dynamicznej np. 300% taryfy standardowej (bo i takie ryzyko jest) wyjść z niej nie będzie u Was tak łatwo.

nabrU

Moderator
I apropos jeszcze taryfy dynamicznej: czasami dopłacają, a czasami trzeba samemu dopłacić (nawet 1GBP/kWh o_O):

1736340995751.png

consigliero

Pionier e-mobilności
a propos Tauron, to jaka taryfa jest najbardziej korzystna

nnnnn

Pionier e-mobilności
a propos Tauron, to jaka taryfa jest najbardziej korzystna
patrząc na to ile było godzin z wymaganym ograniczonym użytkowaniem to dynamic wygląda nieźle. Przy zalecanym użytkowaniu za przesył płacimy 25% niż w G11.

od tego momentu porównuje dane historyczne z kompasu energetycznego

kraken

Zadomawiam się
I apropos jeszcze taryfy dynamicznej: czasami dopłacają, a czasami trzeba samemu dopłacić (nawet 1GBP/kWh o_O):
A kto obiecywał, że zawsze jest tylko zysk? Taryfa dynamiczna to wzięcie na siebie ryzyka, które w taryfach normalnych spoczywa na sprzedawcy prądu/URE. Przy odpowiednim zarządzaniu tym ryzykiem można dużo zyskać. Przy nieodpowiednim – można stracić.

Jest jakaś grupa ludzi, którym jak złotówa w oczy zaświeci (giełda, fundusze, bitcoin, fotowoltaika, garnki, promocja na cukier w biedrze, cokolwiek) to wszystkie bezpieczniki się drutują i jazda na pełne zanurzenie póki dobrze żre. A jak przestanie żreć to pretensje do świata, że ich oszukał. Oraz do rządu, że ich nie uchronił.