Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
A kto obiecywał, że zawsze jest tylko zysk? Taryfa dynamiczna to wzięcie na siebie ryzyka, które w taryfach normalnych spoczywa na sprzedawcy prądu/URE. Przy odpowiednim zarządzaniu tym ryzykiem można dużo zyskać. Przy nieodpowiednim – można stracić.

Jest jakaś grupa ludzi, którym jak złotówa w oczy zaświeci (giełda, fundusze, bitcoin, fotowoltaika, garnki, promocja na cukier w biedrze, cokolwiek) to wszystkie bezpieczniki się drutują i jazda na pełne zanurzenie póki dobrze żre. A jak przestanie żreć to pretensje do świata, że ich oszukał. Oraz do rządu, że ich nie uchronił.
Ryzyko masz kiedy zużywasz energię nie patrząc na jej bierzącą cenę. W taryfie dynamicznej chodzi o to, żeby dostosować się do pogody, ewentualnie przestawić się na nocny tryb życia.
Dla zwykłego Kowalskiego który idzie na 6-8 do roboty i wraca 15-17, to jest strzał w kolano, chyba że po powrocie z roboty robi sjeste i wstaje o 22h ogarniać chałupę.
A dla młodego pokolenia, które pracuje w biurach 8-16, a w weekendy hula poza domem to już taryfa dynamiczna nieopłacalna.
Moim zdaniem taryfa dynamiczna jest dla osób na home office, które mają elastyczne podejście do roboty
oraz osób posiadających elektryki.
Magazyn enegii bez dotacji przy obecnej cenie jeszcze nie zarobi na siebie.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
A to nie jest tak, że o tam dane się zmieniają na bieżącą cały czas, a do rozliczeń taki Tauron bierze stan z godziny 17:00 dnia poprzedzającego? Ktoś czytał te umowy? Ja mam PGE, to mi się nawet nie chce, bo u mnie takie cuda będą za 10 - 20 lat dopiero...
Umów jeszcze nikt nie ma (ceny dynamiczne energii można było mieć wcześniej z tradycyjnymi taryfami za dystrybucję), a w zatwierdzonej przez URE liście taryf nic nie ma, same ogólniki, że z Kompasu Energetycznego, dostępnego przez stronę lub aplikacje.

Napisałem do Tauronu Dystrybucja, żeby to wyjaśnili, to mi na razie odpisali, że oni się nie zajmują "sprzedażą prądu", żebym pisał do Tauronu Sprzedaż. No to to samo pytanie zadałem TS, a TD odpisałem, że to jest tylko ich taryfa dystrybucji, informacje na ich stronie i przede wszystkim zasada działania ich liczników zdalnego odczytu oraz back endu.

Generalnie nikt nic nie wie, może jutro dotrę do drugiej linii wsparcia, a potem, za tydzień, na trzeciej, będzie "ojej, no faktycznie!" i zaczną się zastanawiać. Albo to jeszcze implementują i sami jeszcze nie wiedzą.

Last edited:

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Ryzyko masz kiedy zużywasz energię nie patrząc na jej bierzącą cenę. W taryfie dynamicznej chodzi o to, żeby dostosować się do pogody, ewentualnie przestawić się na nocny tryb życia.
Dla zwykłego Kowalskiego który idzie na 6-8 do roboty i wraca 15-17, to jest strzał w kolano, chyba że po powrocie z roboty robi sjeste i wstaje o 22h ogarniać chałupę.
A dla młodego pokolenia, które pracuje w biurach 8-16, a w weekendy hula poza domem to już taryfa dynamiczna nieopłacalna.
Moim zdaniem taryfa dynamiczna jest dla osób na home office, które mają elastyczne podejście do roboty
oraz osób posiadających elektryki.
Magazyn enegii bez dotacji przy obecnej cenie jeszcze nie zarobi na siebie.
Taryfa G13 w uproszczony sposób odzwierciedla kształt cen dynamicznych, a jest bardzo opłacalna, nawet bez zmian nawyków. A jak ktoś umie opóźnić start zmywarki na noc albo południe, zrobić większe pranie w weekend czy sensownie zaprogramować pompę ciepła, boiler, klimatyzator i zorganizować ładowanie auta to już w ogóle.

Nie ma więc podstaw by zakładać, że taryfa dynamiczna będzie średnio droższa niż jakakolwiek inna. Natomiast da bodźce ekonomiczne do racjonalizacji zachowań, które ostatecznie obniżają koszty systemu energetycznego, więc może być tańsza.

Ważne jest nie tylko kiedy są szczyty, ale też jaka jest średnia i jak wiele jest godzin tanich. Bo np. taka lodówka pracuje cały czas, a światło czy laptop przy tym to pikuś.

Last edited:

andrzejkla

Zadomawiam się
Ale uwaga, pani z supportu może mieć rację. Pojawiła się nowa strona Tauron Sprzedaż:

A tam, na końcu jest jak byk

Czyli albo dynamiczne ceny energii, albo dystrybucji! Na głowę chyba upadli.
To możesz zmienić dostawcę energii i za dystrybucję płacić to Tauron dystrybucja, a za energię do innego producenta energii.
Tylko czy wtedy w Tauronie Dystrybucja dostaniesz tą G14dynamic

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
To możesz zmienić dostawcę energii i za dystrybucję płacić to Tauron dystrybucja, a za energię do innego producenta energii.
Tylko czy wtedy w Tauronie Dystrybucja dostaniesz tą G14dynamic
Tylko po co, skoro korzyść względem cen dynamicznych Taurona i dystrybucją G13 jest marginalna (półtora grosza w najlepszym wypadku), a sytuacja z Kompasem jest dalej niejasna? Ta taryfa jest nieprzygotowana do wdrożenia.