Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

nabrU

Moderator
No i nie wykorzytujemy zawsze 100% magazynu bo
- wykorzystujac 80% ma on ponad 2x dłuższa trwałość

Moje baterie to LFP, mają 100% DOD i mają gwarancję 12 lat bez limitu cykli. Powyższe więc nie ma znaczenia bo ja ładuje do 100% i rozładowuje do 4% (praktycznie codziennie).

- nie trafimy dokładnie z ilością energii której potrzebujemy, albo nie zostawimy miejsca na energie z PV, np doładujemy 80% np o 6 rano i do pochmurnego południa zjedziemy do 30% czyli tylko 50% pojenosci użyjemy

Jak masz API dostępne (jak pisałem w moim poście powyżej) wszystko jest do zrobienia przez HA nawet predykcja fotowoltaiki. A później jakaś sensowna integracja która Ci to wszystko wyliczy:

1736500035064.png

- może chcemy sobie zostawić troche na wypadek braku zasilania jako UPS

No problem: rezerwujesz to w HA:

1736500103769.png

Co jest najlepsze: mając wiele danych z API oszczędności są liczone na bieżąco. Poniżej moje wyliczenia (niestety zacząłem wszystko zliczać jakoś w połowie października 2024):

1736500234173.png
655 funtów od pażdziernika oszczędności za posiadanie 4,8 kWp FV i magazynu 9,5 kWh to chyba nieźle.

arnoldd

Posiadacz elektryka
@arnoldd
Ja to liczyłem zawsze tak ze 1kWh magazynu kosztuje w promocji 1000zl,

Pierwszy był zakładany prawie 3 lata temu i pełni on też rolę "wyspy" więc kosztował majątek.Chociaż i tak teraz zaczyna mieć sens ekonomiczny mimo początkowych bardzo wysokich kosztów.
Drugi sprzed trochę ponad roku wyszedł tak jak pisałem 1500 zł za kWh , ale z całą otoczką - kontener, falowniki, klima, kombinacje z podłączeniem żeby zgrał się z innymi częsciami sysytemu, plus możliwość szybkiego (plug and play praktycznie ) rozbudowania go o 120kWh. A no i kontener może pomieścić jakieś 300 kWH jeszcze dodatkowo.To wszystko w tej cenie na zasadzie "Tu ma stać i działać"
Teraz drugi będzie rozbudowywany - więc koszt sprowadza się teraz praktycznie tylko do baterii

3 lata mają ~1000dni. Wiec jeśli tak w miare codzienne zarobimy na kadej kWh przepuszczonej przez magazyn 1zł to w 3lata sie zamortyzuje. Taka amortyzacja zuzyje ~1000cykli i po niej zostanie jeszcz 90% pojemności magazynu. I to ma wtedy sens

Jednak jak patrze na liczby to nie widzę możliwości zarobienia aż tyle co twierdzisz (rozpatruje G12)
Ja licze wszytko dla G13
- 67 groszy za kWh to cena energii w taniej taryfie z przesyłem brutto (policzyłem że w 2025 to 0.648 ale może coś jescze pominałem)
- natomiast nie wiem co to jest to 1.6? Bo z cennika wychodzi że droga energia to 1.115 brutto
W G13 - cena w szczycie popołudniowym
Zajrzałem też na ceny TGE fixing 1 (po tej cenie sie sprzedaje?)
10.01
min 216 max 603
09.01
min 390 max 700
08.01
min 177 max 628
07.01
min 50 max 578 (w godzinach 10-15 450)
06.01
min 61 max 380
05.01
min 160 max 501

Jak widać tylko w jednym dniu mozna było naładowac magazyn po 0.648 i sprzedać po 0.7 czyli 5gr/kWh
Gdy pracuje fotowoltaika to cena jest bliżej tej maksymalnej czyli np 7 stycznia łapiąc nadwyżke po .45 gr i tracąc 10% z tej energii wyślemy ją po 58gr to zarobimy 8gr/kWh. Najlepiej wyjdziemy ładując po 0.65 w nocy i w 2h w środku dnia zeby w pozstałych godzinach nie brać po 1.115zł wtedy na każdej zużytej kWh zarobimy 46,5gr(-straty), tutaj możemy użyć magazynu 2x dziennie bo sa po 2 okienka tanie i drogie ale żeby tyle zarobić to musimy w czasie drogiej energii zuzyć 2x pojemnosc magazynu, wiec musiałby on być bardzo mały.
W okresie zimowym nie sprzedaję prądu do sieci. Po pierwsze nieopłacalne, po drugie nielegalne - ze względów podatkowych i innych (tak do konca też nikt w sumie tego nie wie ale są zdania prawników o potrzebie zgłaszania zamiaru obrotem energią, uzyskiwania koncesji itd.)
Zimą - tak gdzieś od konca września do marca cały prąd uzyskiwany z PV wykorzystuję u siebie.
Teraz pewnie będzie ten okres jeszcze dłuższy - ładowanie EV :)

No i nie wykorzytujemy zawsze 100% magazynu bo
- wykorzystujac 80% ma on ponad 2x dłuższa trwałość

Mam poustawiane wszystko tak że dla użytkownika 0-100% to jest sto procent energi możliwej do wykorzystania (czyli jakieś właśnie 75 procent full możliwości baterii.)
- nie trafimy dokładnie z ilością energii której potrzebujemy, albo nie zostawimy miejsca na energie z PV, np doładujemy 80% np o 6 rano i do pochmurnego południa zjedziemy do 30% czyli tylko 50% pojenosci użyjemy
- może chcemy sobie zostawić troche na wypadek braku zasilania jako UPS
- z czasem po 3 latach bedzie miał juz mniejsza pojemność o te 5%

Ten problem - trafianie - załatwia mi nadmiarowość magazynu, która jest też dobra w okresach jesienno zimowych - jakiś okres słoneczny pozwala mi czasem na dwa do pięciu dni nie ładować magazynu energią z sieci, przy wykorzystaniu baterii w okresach szczytowych.
Podsumowując to nie jest tak że to sie nie opłaca, tylko trzeba się nagimnastykować żeby zarobić. Może lepiej kupic obligacje i po 8 latach za wydany 1000zł miec 1600zł i sie niczym nie przejmować
Optymista - obligacje 10 letnie mają marże 2% ponad inflację - wiec po 8 latach miałbyś realnie 1171 zł :)

nabrU

Moderator
W okresie zimowym nie sprzedaję prądu do sieci. Po pierwsze nieopłacalne, po drugie nielegalne - ze względów podatkowych i innych (tak do konca też nikt w sumie tego nie wie ale są zdania prawników o potrzebie zgłaszania zamiaru obrotem energią, uzyskiwania koncesji itd.)

Niech mnie ktoś uszczypnie i powie że to żart :ROFLMAO:

inter

Pionier e-mobilności
Niech mnie ktoś uszczypnie i powie że to żart :ROFLMAO:
Gość pomylił pojęcia prosumenta, od produkcji i sprzedawania energii.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@nabrU
Chodziło o to że jak masz 0.5kWh rezerwy to to 0.5kWh nie zarabia
Oszczedności z samego magazynu to różnica tych wartości na dole czyli 519GBP
Ten problem - trafianie - załatwia mi nadmiarowość magazynu
To nie jest prpoblem w działaniu tylko pokazuje że nie cały magazyn ciągle zarabia dla nas pieniądze, tylko czasem jego znaczna część nie jest używana, a za każdą jego kWh zapłaciliśmy
W G13 - cena w szczycie popołudniowym
Może nie jest to najkorzystniejsza taryfa w przypadku braku magazynu i lepiej przyrównać np do G11

Gość pomylił pojęcia prosumenta, od produkcji i sprzedawania energii.

@nabrU NIe pomylił. W Polsce nielegalny jest arbitraż cenowy w przypadku prosumenta. Ale nie wiem jak takie coś zeryfikować. Nie powinieneś pobranej energii z sieci wysyłać do niej. NIe można sprzedać większej ilośc niż mozliwości produkcyjne (złgoszona moc wytwórcza) bo wtedy jest dowód takiego działania.

inter

Pionier e-mobilności
@nabrU

To nie jest prpoblem w działaniu tylko pokazuje że nie cały magazyn ciągle zarabia dla nas pieniądze, tylko czasem jego znaczna część nie jest używana, a za każdą jego kWh zapłaciliśmy

Może nie jest to najkorzystniejsza taryfa w przypadku braku magazynu i lepiej przyrównać np do G11

@nabrU NIe pomylił. W Polsce nielegalny jest arbitraż cenowy w przypadku prosumenta. Ale nie wiem jak takie coś zeryfikować. Nie powinieneś pobranej energii z sieci wysyłać do niej. NIe można sprzedać większej ilośc niż mozliwości produkcyjne (złgoszona moc wytwórcza) bo wtedy jest dowód takiego działania.
Wiem, że jest zakaz przy magazynach energii, i przepisy to regulują. Przy samych panelach, nie ma problemu.

nabrU

Moderator
@nabrU

Źle interpretujesz wskazania : oszczędność to 655 funtów w tym 136 funtów to oszczędność poprzez zastosowanie integracji Predbat w HA. Czyli samo zastosowanie magazynu i fotowoltaiki w realnych danych z przeszłości dałoby mi tylko 519 funtów.

Popatrz sobie poniżej jaki ogrom danych jest przetwarzany i jakie realne statystyki możesz mieć:

Tragedia o_O

arnoldd

Posiadacz elektryka

Wszystkie wyliczenia oparte mam na "cyklach" ogniw - a czy jeden cykl jest robiony przez całą pojemność na raz czy przez pół na dwa razy - nie ma znaczenia dla oblicze

Ja wszystko porównuję do G13 - gdzyż w moim profilu zużycia prądu jest to najbardziej optymalan taryfa nawet bez PV i ME

Zresztą wszyscy których namówiłem na przejście na G13 stwierdzali spadek średniej ceny kWh w okresie roku.

O to to .......
Albo zimą sprzedawać wieczorem 90 kWh prądu przy zgłoszonej instalacji 30kWp :)