Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

nabrU

Moderator
O to to .......
Albo zimą sprzedawać wieczorem 90 kWh prądu przy zgłoszonej instalacji 30kWp :)

Mógłbym zimą "robić dobrze" systemowi elektroenergetycznemy ale niestety .......... jeszcze bym przy tym zarobił - niedopuszczalne :mad: w tym kraju

Wczoraj wyeksportowałem chyba z 15 kWh do sieci przy instalacji FV 5kW i magazynie 9,5kWh. Z pocałowaniem 'rączki' zapłacą mi za ten eksport 15p/kWh. Rozumiem że w PL poszedłbym za to 'siedzieć'. To jest jakiś k... żart :poop: (pardon my French.... ;))

Last edited:

arnoldd

Posiadacz elektryka
Wczoraj wyeksportowałem chyba z 15 kWh do sieci przy instalacji 5kW i magazynie 9,5kWh. Z pocałowaniem 'rączki' zapłacą mi za ten eksport 15p/kWh. Rozumiem że w PL poszedłbym za to 'siedzieć'. To jest jakiś k... żart :poop: (pardon my French.... ;))
Dokładnie k...a
Pieprzenie o potrzebie stabilazacji sieci, zagospodarowywania nadwyżek energii, pla, pla, pla.......

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Po chyba czterech czy pięciu wymianach maili, dostałem w końcu sensowną i treściwą odpowiedź od pani Oliwii Szmyd z Tauronu Sprzedaż:
do celów rozliczeń będziemy przyjmować dane „pierwsze” z kompasu czyli te które kompas wskaże po 17 godz. na dzień następny.

Gdy będzie to można połączyć z cenami dynamicznymi energii, to będzie to sensowna taryfa.

STMS

Pionier e-mobilności
Po chyba czterech czy pięciu wymianach maili, dostałem w końcu sensowną i treściwą odpowiedź od pani Oliwii Szmyd z Tauronu Sprzedaż:

Gdy będzie to można połączyć z cenami dynamicznymi energii, to będzie to sensowna taryfa.

czyli teraz pozostaje Wam robić zrzuty ekranu codziennie po 17:00 i potem porównywać rachunki czy jednak Tauron się "nie pomylił" ... dobry interes ... dla Tauronu ...

bo sprawdzenie rachunku miesięcznego trochę zajmie a potem wymiana maili i udowadnianie, że źle policzyli itd ... już to widzę oczyma wyobraźni 🤣

CEB.COM.PL

CEB.COM.PL Aleksander Sudoł
Witam serdecznie.
Analizuję i porównuję taryfę G14dynamic z taryfą G13 Eko Las Tauron pod kątem finansowym od początku listopada 2024. Analiza trwa i będzie sukcesywnie po każdym miesiącu uzupełniana. Najbliższa za parę dni na początku lutego. Ale z tego co już widzę koszty w styczniu za kWh nie odbiegają znacząco od tych zebranych już wcześniej. Z danych do tej pory zebranych, według mnie przejście na taryfę G14dynamic obecnie nie jest opłacalne. Dokładna analiza na mojej stronie https://www.ceb.com.pl/czy-grupa-taryfowa-g14-dynamic-sie-oplaca-dla-ogrzewania-domu/

Nie wiem, czy tu było to poruszane, ale z tego co wiem nie można ładować magazynu energii z sieci gdy występują tanie kWh w taryfie G14dynamic. Wyszło to przypadkiem u kogoś gdy algorytm magazynu oddał nadmiar energii w nocy do sieci.

Last edited:

arnoldd

Posiadacz elektryka
Nie wiem, czy tu było to poruszane, ale z tego co wiem nie można ładować magazynu energii z sieci gdy występują tanie kWh w taryfie G14dynamic. Wyszło to przypadkiem u kogoś gdy algorytm magazynu oddał nadmiar energii w nocy do sieci.
Ładować jak najbardziej można.
Można także oddawać prąd do sieci w nocy - jeżeli jest to prąd wyprodukowany przez własne PV.
Nie można oddawać prądu z magazynu, jeżeli został on do magazynu pobranny z siecii - to już wymaga koncesji,
Takie poje...e prawo :)

CEB.COM.PL

Ładować jak najbardziej można.
Można także oddawać prąd do sieci w nocy - jeżeli jest to prąd wyprodukowany przez własne PV.
Nie można oddawać prądu z magazynu, jeżeli został on do magazynu pobranny z siecii - to już wymaga koncesji,
Takie poje...e prawo :)
Tak zgadza się, zapomniałem dodać, że w tym co pisałem nie było PV.

arnoldd

Posiadacz elektryka
Analizuję i porównuję taryfę G14dynamic z taryfą G13
Wydaje mi sie - ale chyba mylisz taryfę dynamiczną (cena energi elektrycznej) z taryfą g14 TAURONU - która odnosi się tylko do cen dystrybucji.

Tauron jako jedyny na obecną chwilę nie stosuje opłaty abonamentowej za korzystanie z taryfy dynamicznej G14 w przeciwieństwie do innych operatorów.

Tauron nie stosuje opłaty abonamentowej w taryfie dynamicznej (ceny energi) ale dolicza około 10 groszy "czynnika cenotwórczego" - po polsku: marża :)
Natomiast w G14 abonament wynosi 4,56zł/m-c plus 7,32 lub 10,34 (układ 1 lub 3 fazowy)

Najlepszym układem - według moich obliczeń - jest w tej chwili taryfa dynamiczna tauronu plus G13 - dystrybucja (pod warunkiem posiadania magazynu na przynajmniej 5 godzin poboru (tak gdzieś 16-21) zimą

CEB.COM.PL

Wydaje mi sie - ale chyba mylisz taryfę dynamiczną (cena energi elektrycznej) z taryfą g14 TAURONU - która odnosi się tylko do cen dystrybucji.

Tauron nie stosuje opłaty abonamentowej w taryfie dynamicznej (ceny energi) ale dolicza około 10 groszy "czynnika cenotwórczego" - po polsku: marża :)
Natomiast w G14 abonament wynosi 4,56zł/m-c plus 7,32 lub 10,34 (układ 1 lub 3 fazowy)

Najlepszym układem - według moich obliczeń - jest w tej chwili taryfa dynamiczna tauronu plus G13 - dystrybucja (pod warunkiem posiadania magazynu na przynajmniej 5 godzin poboru (tak gdzieś 16-21) zimą
Wkradło się jakieś nieporozumienie. Myślę, że należy tę analizę przeczytać dokładnie ze zrozumieniem.
Punkty do ponownej analizy:
  1. Z mojej wiedzy nie ma czegoś takiego jak taryfa G14 Tauron tylko G14dynamic, która to jest sumą dynamicznej (zmiennej) codziennej godzinowej ceny rynkowej (która jest codziennie inna i zmienia się co godzinę) + opłata dystrybucyjna. Link do stawek dystrybucyjnych umieściłem w mojej analizie więc mylisz się, że nie wiem co to są stawki dystrybucyjne i nie pomyliłem ich z niczym innym (to, co Ty nazywasz "taryfą g14 TAURONU - która odnosi się tylko do cen dystrybucji."). Koszty dystrybucji, czyli koszty dla kolorowych kafelków, które podawane codziennie po 17:00 w aplikacji lub na stronie energetyczny kompas są również w różnych okresach czasu ale te pomarańczowe i czerwone zazwyczaj występują w przedziale czasowym tzw. najdroższym z taryfy G13, czyli od 16:00 do 21:00 (zima dla G13, bo są też inne przedziały czasowe w lecie) oraz między 07:00 do 13:00 średni przedział cenowy dla taryfy G13. Kafelki pomarańczowe i czerwone występują też między 13:00 a 16:00 kiedy to w taryfie G13 są tanie kWh. Więc generalnie w taryfie G14dynamic przynajmniej w zimie lepiej unikać przedziału czasowego od 7:00 do 21:00. Ale tak się żyć nie da. - wyjaśniłem to w mojej analizie.
  2. Ceny w tej analizie są tylko uśrednionymi cenami brutto kWh z giełdy z całego miesiąca, które można pobrać i samemu przeanalizować z podanej strony PSE wraz z kosztami dystrybucji dla poszczególnych kolorowych kafelków jeśli by wystąpiły w danych przedziałach czasowych takich jak w taryfie G13 Tauron (G13 Eko+Las- jest jedynie wariantem taryfy G13 z 10% upustem, ale za to z abonamentem)
  3. Przedziały czasowe analogiczne dla taryfy G13 wprowadzałem do analizy, aby nie zagłębiać się w zbędą na ten moment automatyzację wychwytywania zielonych kafelków w ciągu dnia, które ze względu na niskie koszty dystrybucji są najtańsze i najbardziej pożądane.
  4. Podsumowując z tej analizy wyłania się konkluzja: Ceny kWh pobieranej w przedziale czasowym tzw. najtańszym dla taryfy G13 (nocnym), czyli od 21 do 7:00 można byłoby na sztywno zastosować w taryfie G14dynamic dla urządzeń energochłonnych i wtedy średnia miesięczna cena kWh wynosiłaby (jak do tej pory w zimie 2024/2025) około 0,50 zł brutto (średnia miesięczna cena rynkowa + koszty dystrybucji dla zielonych kafelków) bo rzeczywista cena za kWh będzie codziennie inna w innych przedziałach czasowych. Rozliczenie jest miesięczne więc interesuje nas średnia cena miesięczna a nie chwilowa. Uśredniona cena za 1 kWh w taryfie G14dynamic (pobór energii tylko między 21:00 a 7:00) różni się na ten moment jedynie o około 0,12 zł brutto w stosunku do taryfy G13 Eko+Las która jest o wiele prostsza i ma szersze przedziały czasowe w zimie, bo od 21:00 do 7:00 i od 13:00 do 16:00. A od 7:00 do 21:00 w taryfie G14 dynamic jest bardzo duże prawdopodobieństwo wystąpienia pomarańczowego lub czerwonego kafelka, czyli największej ceny za kWh na giełdzie i za przesył.
Tauron nie stosuje opłaty abonamentowej w taryfie dynamicznej (ceny energi) ale dolicza około 10 groszy "czynnika cenotwórczego" - po polsku: marża
Natomiast w G14 abonament wynosi 4,56zł/m-c plus 7,32 lub 10,34 (układ 1 lub 3 fazowy)"

Proszę, podaj źródło tej informacji.

Last edited: