Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

CEB.COM.PL

CEB.COM.PL Aleksander Sudoł
Tu https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-usluga/prad-dynamiczna-dystrybucja masz wprost:

Wszystko już było w tym wątku.
Ceny dynamiczne i G14dynamic to są różne, wzajemnie wykluczające cenniki. Jak nie wierzysz to napisz do Taurona, dostaniesz tę samą odpowiedź co ja. Mam ceny dynamiczne z G13, chciałem zmienić taryfę dystrybucyjną na G14dynamic (zanim się dowiedziałem o zmienności wskazań Kompasu) - nydyrydy.

Tak, to jest piramidalnie głupie, żeby łączyć dystrybucję w G14dynamic z energią w G11, ale naprawdę tylko taki cennik jest. Też myślałem tak jak ty, też nie dowierzałem konsultantom. Nic nie poradzę 🤷🏻‍♂️
Przyznaję się, poszedłem na łatwiznę i nie czytałem wiadomości wstecz.
Ale cały czas mi tu coś nie gra, jak bym Cie mógł prosić o wyjaśnienie wątpliwości, które mnie nurtują.
  1. Na tej stronie co podałeś o G11 nie ma wzmianki o innych taryfach tylko G11. Ale Ty masz G13 + stawki dynamiczne dystrybucyjne. Czy ja dobrze zrozumiałem?
  2. Na tej stronie co ja podałem wynika coś innego. Jak to wytłumaczyć?
  3. Czy uważasz, że te obecne ceny energii G11, G12, G12w i G13+ stawki dynamiczne dystrybucji to tylko etap przejściowy, który był w pośpiechu sklecony i ceny energii zmienią po roku na ceny energii z giełdy?
  4. Za parę dni otrzymasz pierwszy rachunek w tej nowej wersji taryfy. Pochwalisz się czy korzystniej jest niż w czystej taryfie G13 i o ile %?
  5. Wrzucisz zanonimizowane zrzuty z rachunku?
  6. Jaki masz % profil zużycia w zielonych strefach?
  7. Jak dużo zużywasz kWh w ciągu miesiąca/roku?
  8. Używasz automatyki czy ręcznie?
G13 spokojnie naładowałem auto w garażu za -20 (energia)+11 (marża)+9 (dystrybucja) [gr/kWh]
  1. Te ceny to netto czy brutto?
  2. To mi się nie klei, bo takie stawki wynikają raczej z cen dynamicznych energii z giełdy, bo w taryfie G13 koszt kWh w nocy to 0,62 zł Brutto + koszty dystrybucji dynamicznej (ciemno zielonych było mało, za to więcej jasnozielonych=żółtych) czyli 0,0145 zł lub 0,0578 zł brutto. Bo jak piszesz koszt 1 kWh pownien wynosić 0,62 + 0,0578 + 0,11 = 0,787 zł brutto. Więc wynika z tego że ceny energi masz dynamiczne z giełdy, a nie zgodnie z cennikiem dla taryfy G13. Okaże się po pierwszym rachunku.
  3. Gdzie można przeczytać o tych 11 gr marży, bo nie mogę znaleźć?

ceny-energii-elektrycznej-od-01.07.2024-do-31.12.2024-Tabela1-ceny-maksymalne-oslonowe.png

Czy ma ktoś jeszcze inną kombinację G11+dynamic? itd....

Last edited: