CEB.COM.PL
CEB.COM.PL Aleksander Sudoł
Przyznaję się, poszedłem na łatwiznę i nie czytałem wiadomości wstecz.Tu https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-usluga/prad-dynamiczna-dystrybucja masz wprost:
Wszystko już było w tym wątku.
Ceny dynamiczne i G14dynamic to są różne, wzajemnie wykluczające cenniki. Jak nie wierzysz to napisz do Taurona, dostaniesz tę samą odpowiedź co ja. Mam ceny dynamiczne z G13, chciałem zmienić taryfę dystrybucyjną na G14dynamic (zanim się dowiedziałem o zmienności wskazań Kompasu) - nydyrydy.
Tak, to jest piramidalnie głupie, żeby łączyć dystrybucję w G14dynamic z energią w G11, ale naprawdę tylko taki cennik jest. Też myślałem tak jak ty, też nie dowierzałem konsultantom. Nic nie poradzę 🤷🏻♂️
Ale cały czas mi tu coś nie gra, jak bym Cie mógł prosić o wyjaśnienie wątpliwości, które mnie nurtują.
- Na tej stronie co podałeś o G11 nie ma wzmianki o innych taryfach tylko G11. Ale Ty masz G13 + stawki dynamiczne dystrybucyjne. Czy ja dobrze zrozumiałem?
- Na tej stronie co ja podałem wynika coś innego. Jak to wytłumaczyć?
- Czy uważasz, że te obecne ceny energii G11, G12, G12w i G13+ stawki dynamiczne dystrybucji to tylko etap przejściowy, który był w pośpiechu sklecony i ceny energii zmienią po roku na ceny energii z giełdy?
- Za parę dni otrzymasz pierwszy rachunek w tej nowej wersji taryfy. Pochwalisz się czy korzystniej jest niż w czystej taryfie G13 i o ile %?
- Wrzucisz zanonimizowane zrzuty z rachunku?
- Jaki masz % profil zużycia w zielonych strefach?
- Jak dużo zużywasz kWh w ciągu miesiąca/roku?
- Używasz automatyki czy ręcznie?
G13 spokojnie naładowałem auto w garażu za -20 (energia)+11 (marża)+9 (dystrybucja) [gr/kWh]
- Te ceny to netto czy brutto?
- To mi się nie klei, bo takie stawki wynikają raczej z cen dynamicznych energii z giełdy, bo w taryfie G13 koszt kWh w nocy to 0,62 zł Brutto + koszty dystrybucji dynamicznej (ciemno zielonych było mało, za to więcej jasnozielonych=żółtych) czyli 0,0145 zł lub 0,0578 zł brutto. Bo jak piszesz koszt 1 kWh pownien wynosić 0,62 + 0,0578 + 0,11 = 0,787 zł brutto. Więc wynika z tego że ceny energi masz dynamiczne z giełdy, a nie zgodnie z cennikiem dla taryfy G13. Okaże się po pierwszym rachunku.
- Gdzie można przeczytać o tych 11 gr marży, bo nie mogę znaleźć?

Czy ma ktoś jeszcze inną kombinację G11+dynamic? itd....
Last edited: