Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

arnoldd

Posiadacz elektryka
Też to liczyłem.
Do ceny dystrybucji ich nie wliczasz - ale i tak musisz je zapłacić, nawet jak cena energi jest poniżej zera - więc zwiększają Ci koszt kWh niezależnie od ceny na giełdzie

CEB.COM.PL

CEB.COM.PL Aleksander Sudoł
Też to liczyłem.
Do ceny dystrybucji ich nie wliczasz - ale i tak musisz je zapłacić, nawet jak cena energi jest poniżej zera - więc zwiększają Ci koszt kWh niezależnie od ceny na giełdzie
Tak wiem, ale dla czystości obliczeń i braku nieporozumień powinniśmy operować tylko stawką za energię i cena dystrybucji. Wiadomo, że każda z taryf ma swoje dodatkowe opłaty, ale przy dużym zużyciu kWh to są koszty marginalne.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Tak wiem, ale dla czystości obliczeń i braku nieporozumień powinniśmy operować tylko stawką za energię i cena dystrybucji. Wiadomo, że każda z taryf ma swoje dodatkowe opłaty, ale przy dużym zużyciu kWh to są koszty marginalne.
Jak popatrzysz na fakturę, albo np. na stronę https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/taryfa-sprzedawcy/g13 to masz dwie szerokie kategorie kosztów zmiennych pod różnymi nagłówkami: jedna trafia do sprzedawcy energii i zawiera cenę energii oraz półgroszową akcyzę, a druga do dystrybutora (OSD) i są to składnik zmienny stawki sieciowej + stawka jakościowa + opłata OZE + opłata kogeneracyjna. Odbiorcy o większych mocach (np. wspólnoty mieszkaniowe) mogą mieć jeszcze w tej kategorii opłaty za moc bierną: pojemnościową i indukcyjną. Składnik zmienny stawki sieciowej jest uzależniony od taryfy, pozostałe są wszędzie takie same. W porównaniu ze stawkami pozaszczytowymi nie są zaniedbywane. I to wszystko do kupy to jest koszt zmienny dystrybucji, bo jest pod kategorią stawek dystrybucyjnych i rozlicza je OSD. Gdybyś nie miał umowy kompleksowej i np. miał osobnego sprzedawcę energii, to byś je dostawał na fakturze od Tauronu Dystrybucji (którego zmienić nie można).

I teraz: w dynamicznych cenach energii masz energię z giełdy+narzut Tauronu Sprzedaż oraz przewidywalne ceny z taryf od G11 do G13 Tauronu Dystrybucja, a w G14dynamic stałe ceny energii jak z G11 Tauronu Sprzedaż i zmienną taryfę G14dynamic Tauronu Dystrybucji.

TL;DR: na "cenę prądu" składają się "cena energii" i "cena dystrybucji", a ich składowe są w różnych cennikach różnych przedsiębiorstw.

Last edited:

CEB.COM.PL

I teraz: w dynamicznych cenach energii masz energię z giełdy+narzut Tauronu Sprzedaż oraz przewidywalne ceny z taryf od G11 do G13 Tauronu Dystrybucja, a w G14dynamic stałe ceny energii jak z G11 Tauronu Sprzedaż i zmienną taryfę G14dynamic Tauronu Dystrybucji.
  1. Czyli Ty Konrad masz dynamiczne ceny energii z giełdy + opłaty dystrybucyjne z G13 + 11 gr marży? Tak mniej więcej?
  2. Czyli Ty nie musisz się przejmować kompasem energetycznym, bo dystrybucję masz stałą.
  3. A w G14dynamic to tylko stałe ceny energi z G11? Nie mogą być inne taryfy G12, G12w, G13?
Teraz to już się rozjaśniło. Nie wiedziałem, że jest taki podział.
To w takim razie opcja dynamiczne ceny energii jest znacznie lepsza na ten moment.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
  1. Czyli Ty Konrad masz dynamiczne ceny energii z giełdy + opłaty dystrybucyjne z G13 + 11 gr marży? Tak mniej więcej?
  2. Czyli Ty nie musisz się przejmować kompasem energetycznym, bo dystrybucję masz stałą.
  3. A w G14dynamic to tylko stałe ceny energi z G11? Nie mogą być inne taryfy G12, G12w, G13?
Teraz to już się rozjaśniło. Nie wiedziałem, że jest taki podział.
To w takim razie opcja dynamiczne ceny energii jest znacznie lepsza na ten moment.
Dokładnie.

CEB.COM.PL

Przeanalizowałem to ponownie i wprowadziłem poprawki, których dzięki Wam się dowiedziałem. Niestety uśredniona miesięczna cena kWh dla cen dynamicznych z giełdy w taryfie G13 wychodzi drożej niż G13 Eko+Las. Ja analizowałem pod kątem ogrzewania, czyli codzienna praca w zimie. Według mnie nie zachęca to do przejścia na ceny dynamiczne w taryfie G13.
@konrad.zielinski
G13 spokojnie naładowałem auto w garażu za -20 (energia)+11 (marża)+9 (dystrybucja) [gr/kWh]
Te 20 gr to netto czy brutto? Bo pozostałe koszty to brutto. Konrad zapomniałeś w tym zestawieniu o kosztach dystrybucyjnych, które wynoszą dla G13 około 0,044 zł. Te 9 groszy to tylko opłaty zmienne i one są faktycznie dwukrotnie większe niż koszt dystrybucji w najtańszej strefie czasowej G13.
Nie mogę znaleźć informacji czy do cen dynamicznych z giełdy doliczany jest VAT?

Last edited:

arnoldd

Posiadacz elektryka
w taryfie g13 brałeś pod uwagę ceny taryfowe w poszczególnych strefach ,czy zamrożoną cenę do 30 września ?