Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

arnoldd

Posiadacz elektryka
Pomyliłem sie - jeżeli można - to 6 najtanszych godzin w ciągu doby (tyle mi wystarczy do naładowania magazynu na całą dobę w najbardziej niesprzyjących warunkach )

CEB.COM.PL

CEB.COM.PL Aleksander Sudoł
Pomyliłem sie - jeżeli można - to 6 najtanszych godzin w ciągu doby (tyle mi wystarczy do naładowania magazynu na całą dobę w najbardziej niesprzyjących warunkach )
Ok, umieściłem to na swojej stronie dla innych. 6 najtańszych godzin w tych trzech miesiącach wychodzi od północy do 6:00

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Wygląda, że PSE zamierza poprawić algorytm Kompasu, żeby się do czegoś faktycznie nadawał.

Gdy to nastąpi i będzie można dystrybucję G14dynamic połączyć z dynamicznymi cenami energii, to może nabierze to sensu do ładowania akumulatorów samochodowych, czy stacjonarnych.

Last edited:

gadek.pl

Przemek Gadek
Witam wszystkich! Dużo pomogły mi wasze rozważania odnośnie taryf. Pomyślałem, że skoro już mam zebrane dane z różnych API (TGE-RDN, PSE-Kompas i jeszcze meteo) na potrzeby dostarczania do sterownika, to mogę wyrysować jakieś wykresy. Co nie co już wrzuciłem, ale pomysły mile widziane: http://www.gadek.pl

daniel

Señor Meme Officer
Witam wszystkich! Dużo pomogły mi wasze rozważania odnośnie taryf. Pomyślałem, że skoro już mam zebrane dane z różnych API (TGE-RDN, PSE-Kompas i jeszcze meteo) na potrzeby dostarczania do sterownika, to mogę wyrysować jakieś wykresy. Co nie co już wrzuciłem, ale pomysły mile widziane: http://www.gadek.pl
Co to za pomarańczowy kolor? Nie ma go w legendzie. Wygląda jakby należał do g14.

Proponuję jeszcze eksperyment: po najechaniu na wykres wyświetl wszystkie wartości w danym czasie. Nie wiem czy to poprawi sytuację, ale teraz to można oczopląsu dostać przesuwając mysz po wykresie.

gadek.pl

Przemek Gadek
Co to za pomarańczowy kolor? Nie ma go w legendzie. Wygląda jakby należał do g14.
Pomarańczowy - status 2 z Kompasu.
Proponuję jeszcze eksperyment: po najechaniu na wykres wyświetl wszystkie wartości w danym czasie.
Sprawdzę czy GoogleChart ma taką opcję.
Nie wiem czy to poprawi sytuację, ale teraz to można oczopląsu dostać przesuwając mysz po wykresie.
Faktycznie liniowy chyba bardziej przejrzysty (?)

CEB.COM.PL

CEB.COM.PL Aleksander Sudoł
No właśnie Ty pobierasz z TGE RDN, a ja z PSE i Rynkowa Cena Energii z PSE ma inne wartości.
Zgodnie z PSE:
  1. Przykładowa godzina 7:00 w dniu 04.02.2025 G13+ ceny dynamiczne. RCE=833,498/1000*1,23+0,279+0,11= 1,41 Brutto, u Ciebie 1,462 brutto
  2. Na pewno u Ciebie G14dynamic jest to: stawki G11+dynamiczny koszt dystrybucji z kompasu?

Last edited:

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
No właśnie Ty pobierasz z TGE RDN, a ja z PSE i Rynkowa Cena Energii z PSE ma inne wartości.
Zgodnie z PSE:
  1. Przykładowa godzina 7:00 w dniu 04.02.2025 G13+ ceny dynamiczne. RCE=833,498/1000*1,23+0,279+0,11= 1,41 Brutto, u Ciebie 1,462 brutto
  2. Na pewno u Ciebie G14dynamic jest to: stawki G11+dynamiczny koszt dystrybucji z kompasu?
Do cen dynamicznych jest używany I fixing RDN.

RCE to inny wskaźnik, jest używany ZTCW do rozliczania net-billingu fotowoltaiki, ale na pewno nie do cen dynamicznych.

Do G14dynamic, deklaratywnie, odczyt Kompasu z godz. 17:00 doby poprzedniej.