Taryfa G14dynamic - Tauron dystrybucja

arnoldd

Posiadacz elektryka
Z mojej wiedzy nie ma czegoś takiego jak taryfa G14 Tauron tylko G14dynamic, która to jest sumą dynamicznej (zmiennej) codziennej godzinowej ceny rynkowej (która jest codziennie inna i zmienia się co godzinę) + opłata dystrybucyjna.
plus około 10 groszy "czynnika cenotwórczego"

Proszę, podaj źródło tej informacji.
Taryfa zatwierdzona przez URE

dyn.png

Taryfa g14 jest - według mnie - bez sensu - bo już "normalne użytkowanie" jest droższe od najtanszej strefy w g13 (13 godzin zimą i 15 godzin latem)
Jeżeli już taryfa dynamiczna to z dystrybucją g13

AB7W

Nowy na Forum
Taryfa g14 jest - według mnie - bez sensu - bo już "normalne użytkowanie" jest droższe od najtanszej strefy w g13 (13 godzin zimą i 15 godzin latem)
Jak droższe? Przecież G14 wychodzi taniej

G13
0,07350 zł/kWh netto

G14 dynamic "normalne użytkowanie" S2:
0,0470 zł/kWh netto

CEB.COM.PL

CEB.COM.PL Aleksander Sudoł
plus około 10 groszy "czynnika cenotwórczego"

Taryfa zatwierdzona przez URE

View attachment 24363

Ok, abonament faktycznie jest, ale on wynika tylko z tego, że jest rozliczenie miesięczne i każdy tak ma przy miesięcznym rozliczeniu. To, co podałeś wartość netto tutaj są wartości brutto

Co do tych
10 groszy "czynnika cenotwórczego"
nie mogę tego znaleźć. Podaj źródło tej informacji.

CEB.COM.PL

Jak droższe? Przecież G14 wychodzi taniej

G13
0,07350 zł/kWh netto

G14 dynamic "normalne użytkowanie" S2:
0,0470 zł/kWh netto
Skąd te ceny masz? 7 gr za kWh i 5 gr?? Nie pomyliło Ci się coś?
Ceny niskie mogą być tylko wtedy gdy wszystkie kWh będziesz pobierał w nocy od 21:00 do 7:00 (o ile nie wystąpi pomarańczowy lub czerwony kafelek) lub uzbroisz swój dom w automatykę, która będzie wyłapywać te upragnione zielone kafelki. Takie rozwiązanie ma dużą wadę, bo ma dość częste wahnięcia włącz/wyłącz a to nie sprzyja wielu urządzeniom elektrycznym (oprócz grzałek).
A pranie, zmywanie, suszenie jak ustawić automatycznie tylko w zielonych strefach bez ingerencji człowieka (oprócz załadowania i wyjęcia)?
A zamrażarkę, lodówkę jak zmusić, żeby omijała pomarańczowe i czerwone godziny? Zamrażarki Whirlpool mają moduł Eko i dość skutecznie omijają strefy tych najdroższych kWh, ale to działa gdy strefy czasowe są ustawione na sztywno od - do, a nie losowo codziennie inaczej.
G13 Eko+ las to tylko 0,62 zł brutto w tych najtańszych strefach czasowych.
W mojej analizie wskazałem, że wystarczy 3 - 5 % poboru rocznego przez urządzenia w pomarańczowej i czerwonej strefie czasowej i oszczędności się zerują, jakbyśmy mieli prostą i łatwą w obsłudze taryfę G13 Eko+Las. Więc profil zużycia zielonych kWh musi być co najmniej 90 - 95%, aby była tańsza niż G13 Eko+Las. Nie mówiąc ile pochłonie koszt i czas automatyzacji :)

Last edited:

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Nie, w G14dynamic nie ma dynamicznych cen energii, energia jest sprzedawana po cenach równych G11. Dynamiczne są tylko ceny dystrybucji. To jest potwierdzone wprost w Tauronie i jest już strona Tauron Sprzedaż to potwierdzającą: https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-usluga/prad-dynamiczna-dystrybucja

Ponadto wskazania Kompasu zmieniają się w ciągu doby. Tauron mi napisał, że będzie używał tych z 17 dnia dnia poprzedniego, co jest sensowne, ale powoduje, że nie da się obliczyć opłacalności taryfy na podstawie danych archiwalnych PSE, bo tam są zapisane wskazania ostatnie, z końca doby, której dotyczą. Nie ma jednak tej informacji nigdzie wprost napisanej.

Dynamiczne ceny energii oparte o fixing I RDN TGE dostępne są jedynie w kombinacji z taryfami dystrybucyjnymi G11, G12, G12w i G13.

CEB.COM.PL

Nie, w G14dynamic nie ma dynamicznych cen energii, energia jest sprzedawana po cenach równych G11. Dynamiczne są tylko ceny dystrybucji. To jest potwierdzone wprost w Tauronie i jest już strona Tauron Sprzedaż to potwierdzającą: https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-usluga/prad-dynamiczna-dystrybucja

Ponadto wskazania Kompasu zmieniają się w ciągu doby. Tauron mi napisał, że będzie używał tych z 17 dnia dnia poprzedniego, co jest sensowne, ale powoduje, że nie da się obliczyć opłacalności taryfy na podstawie danych archiwalnych PSE, bo tam są zapisane wskazania ostatnie, z końca doby, której dotyczą. Nie ma jednak tej informacji nigdzie wprost napisanej.

Dynamiczne ceny energii oparte o fixing I RDN TGE dostępne są jedynie w kombinacji z taryfami dystrybucyjnymi G11, G12, G12w i G13.
Bardzo ciekawe. Faktycznie jak ja pisałem tę moją analizę to na stronie Tauron https://www.tauron-dystrybucja.pl/grupa-taryfowa-g14dynamic Tauron proponował stronę Towarowej Giełdy Energii, ale obecnie link ze strony zniknął https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn
Oficjalnie takiej informacji co piszesz nie ma na stronie Tauron, to wiadomość z jakiegoś prywatnego maila?
Bo jak by tak było to zmienia się wszystko do góry nogami.
W takim razie ze zdania wynika, jednak że "oparte o fixing I RDN TGE" będą oparte o giełdę.
Możesz podać źródło tego co piszesz?
Bo to wynika, że do wszystkich obecnych taryf można zastosować dynamiczne ceny energii. Ale dynamiczne ceny energii to ja rozumiem cenę kWh z giełdy i cenę dystrybucji.

CEB.COM.PL

Ta strona jednak przeczy to co piszesz.

Ceny dynamiczne
Czyli umowa z ceną dynamiczną, która odzwierciedla wahania cen na rynkach energii elektrycznej Rynku Dnia Następnego (RDN). Zostały wprowadzone od 24 sierpnia 2024 roku, zgodnie z ustawą Prawa energetycznego.

Jak to działa?
Ceny rozliczeniowe energii w tej umowie są oparte na notowaniach giełdowych Towarowej Giełdy Energii S.A. (TGE). Dlatego zapłacisz za energię elektryczną według notowań cen na Rynku Dnia Następnego oraz ilości zużytej przez Twoje gospodarstwo domowe energii w poszczególnych godzinach, zamiast stałej stawki za każdą zużytą kWh.

Wynika z tego, że dobrze analizuję cenę za kWh w taryfie G14dynamic

Last edited:

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Bardzo ciekawe. Faktycznie jak ja pisałem tę moją analizę to na stronie Tauron https://www.tauron-dystrybucja.pl/grupa-taryfowa-g14dynamic Tauron proponował stronę Towarowej Giełdy Energii, ale obecnie link ze strony zniknął https://tge.pl/energia-elektryczna-rdn
Oficjalnie takiej informacji co piszesz nie ma na stronie Tauron, to wiadomość z jakiegoś prywatnego maila?
Bo jak by tak było to zmienia się wszystko do góry nogami.

W takim razie ze zdania wynika, jednak że "oparte o fixing I RDN TGE" będą oparte o giełdę.
Możesz podać źródło tego co piszesz?
Bo to wynika, że do wszystkich obecnych taryf można zastosować dynamiczne ceny energii. Ale dynamiczne ceny energii to ja rozumiem cenę kWh z giełdy i cenę dystrybucji.
Zapraszam do moich wiadomości na poprzednich stronach tego wątku.

Musisz też rozróżnić taryfę energii od taryfy dystrybucji. Normalnie jedna implikuje drugą, ale w przypadku cen dynamicznych są dwa osobne koncepty:
1. Dynamiczne ceny energii, oparte o RDN, dostępne od zeszłego roku, które można połączyć ze zwykłymi taryfami dystrybucji:
2. G14dynamic, która jest taryfą wyłącznie dystrybucyjną, zatwierdzoną od tego roku, oparta o Kompas i na sprzedaż której ewidentnie Tauron Sprzedaż jest ewidentnie nieprzygotowany, więc kilka dni po nowym roku na szybko przygotował cennik, w którym spiął ją z ceną energii G11. Poza tym mam wrażenie, że tego, że Kompas się zmienia w ciągu doby, często drastycznie, też nikt w żadnym Tauronie wcześniej nie ogarnął. Ta taryfa, w takim stanie jakim jest, jest po prostu bez sensu.

A gdy dostępne będzie połączenie cen dynamicznych z G14dynamic, to dalej potencjalne korzyści z niej w porównaniu z dynamicznym+G13 będą marginalne lub iluzoryczne, zwłaszcza, że zmienność Kompasu nie jest w żaden sposób zaadresowana w żadnym dokumencie, jest tylko spych na PSE.
Moim zdaniem dla półtora grosza/kWh oszczędności względem pozaszczytu G13 nie będzie warto się narażać na ryzyko trafienia w godziny żółte, które są jak szczyt wieczorny, a zwłaszcza w zaporowe czerwone. Przykładowo 1 stycznia był kompletny chaos, bo mimo że cena giełdowa energii była przez większość dnia głęboko ujemna, to Kompas szalał, zmieniał wskazania dla godzin przeszłych, a sporo godzin z ujemną ceną energii dostało żółty alert dystrybucji. A ja sobie w tym czasie w cenach dynamicznych+G13 spokojnie naładowałem auto w garażu za -20 (energia)+11 (marża)+9 (dystrybucja) [gr/kWh]. Przy czym, gdyby więcej w miesiącu się już nie ładował za dodatnie stawki, to bym nie musiał zapłacić nic za energię, ale też nie dostałbym za nią zwrotu, ale musiałbym zapłacić za dystrybucję.

Generalnie trzeba zakładać, że gdy cena giełdowa wynosi zero (bo bardzo rzadko schodzi niżej), to prąd kosztuje 20 gr/kWh.

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Ta strona jednak przeczy to co piszesz.

Ceny dynamiczne
Czyli umowa z ceną dynamiczną, która odzwierciedla wahania cen na rynkach energii elektrycznej Rynku Dnia Następnego (RDN). Zostały wprowadzone od 24 sierpnia 2024 roku, zgodnie z ustawą Prawa energetycznego.

Jak to działa?
Ceny rozliczeniowe energii w tej umowie są oparte na notowaniach giełdowych Towarowej Giełdy Energii S.A. (TGE). Dlatego zapłacisz za energię elektryczną według notowań cen na Rynku Dnia Następnego oraz ilości zużytej przez Twoje gospodarstwo domowe energii w poszczególnych godzinach, zamiast stałej stawki za każdą zużytą kWh.

Wynika z tego, że dobrze analizuję cenę za kWh w taryfie G14dynamic

Tu https://www.tauron.pl/dla-domu/prad/prad-z-usluga/prad-dynamiczna-dystrybucja masz wprost:
Co zyskujesz:
Możesz obniżyć rachunek w części dystrybucyjnej
Ceny i stawki w części sprzedażowej takie same jak w Taryfie Sprzedawcy w grupie taryfowej G11
Wszystko już było w tym wątku.
Ceny dynamiczne i G14dynamic to są różne, wzajemnie wykluczające cenniki. Jak nie wierzysz to napisz do Taurona, dostaniesz tę samą odpowiedź co ja. Mam ceny dynamiczne z G13, chciałem zmienić taryfę dystrybucyjną na G14dynamic (zanim się dowiedziałem o zmienności wskazań Kompasu) - nydyrydy.

Tak, to jest piramidalnie głupie, żeby łączyć dystrybucję w G14dynamic z energią w G11, ale naprawdę tylko taki cennik jest. Też myślałem tak jak ty, też nie dowierzałem konsultantom. Nic nie poradzę 🤷🏻‍♂️

Last edited: